Objavljeno: 23.1.2009

Vse več 64-bitnih Oken

Pri Microsoftu si zadovoljno manejo roke ob pogledu na trenutno stanje pri prodaji operacijskih sistemov. Windows Vista, trenutno aktualni operacijski sistem iz Redmonda, naj bi ob koncu leta 2008 beležila kar 25-odstotni delež svoje 64-bitne različice, ki naj bi se v bodoče, tudi z Windows 7, le še povečeval.

K vse večji priljubljenosti 64-bitnih operacijskih sistemov še največ prispevajo nizke cene pomnilnika, zaradi česar si številni uporabniki omislijo 4 gigabajte ali več pomnilnika, za njegov popolni izkoristek pa potrebujejo 64-biten OS, saj 32-bitna znajo Okna uporabiti zgolj 3 do 3,5 GB (odvisno od drugih naprav, npr. grafične kartice, ki uporabljajo pomnilniški naslovni prostor do 4 GB). Prav tako je vse več novih računalnikov opremljenih z vse večjimi količinami pomnilnika, zato se tudi OEM-proizvajalci vse bolj odločajo za prilaganje (ali nameščanje) Windows Viste 64-bit.

Da so 64-bitna Okna prihodnost, potrjujejo tudi pri Microsoftu in že napovedujejo, da bo Windows 7 zadnji operacijski sistem, ki bo še na voljo v 32-bitni različici, njegovi nasledniki pa bodo 32-bitne aplikacije poganjali s pomočjo združljivostnega programskega sloja.

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji