Objavljeno: 3.2.2009

Google Earth 5.0 odkriva oceane, vesolje

Google je predstavil novo različico priljubljenega geografskega programa Google Earth, ki uporabnikom prvič odpira pogled v podvodni svet in celo vesolje. Poleg izboljšav v samem kartografskem delu v različici 5.0 najbolj izstopata tridimenzionalni prikaz oceanskega dna in doslej najbolj natančna kartografija nam najbližjega planeta Marsa. V oceanih in na Marsu lahko spremljamo številne zanimivosti in podrobnosti, kot so fotografije iz zdaj že znamenitih roverjev ter položaje in fotografije znanih potopljenih ladij in podmornic v oceanih.

Mnogim bo zelo zanimiva, pa tudi koristna možnost pregledovanja zemljevidov in satelitskih posnetkov zemlje skozi čas. Na nekaterih delih planeta je mogoče opazovati zgodovinske podatke za tja do 50 let v preteklost, v večini primerov pa se časovna os ustavi pred nekaj leti, ko je bil prvič uporabljen satelitski posnetek za dano območje. Z drsnikom se preprosto premikamo pa časovni premici in opazujemo, kaj so sateliti zajeli v različnih časovnih obdobjih. Poleg tega je novost zmožnost prikazovanja fotografij posameznih točk skozi čas.

Navadnega smrtnika pa bo najbrž najbolj razveselila novica, da lahko odslej v Google Earth uvozimo podatke o poti iz priročnih GPS naprav in jo prikažemo na zemljevidu, lahko tudi povezano s fotografijami s poti.

http://earth.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji