Objavljeno: 27.1.2009

Internet Explorer 8 RC1

Microsoft je objavil zadnjo razvojno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 8, ki je po trditvah avtorjev praktično enaka kot dokončna različica izdelka. V primerjavi z različico Beta 2, ki so jo pri Microsoftu objavili že lani poleti, so tokrat odpravili večino težav z združljivostjo, zlasti z nekaterimi znanimi spletnimi stranmi, kot so Gmail, Google Calendar in Facebook. Paradoksalno so to težave nastale zato, ker je Microsoft IE8 končno zgradil na internetnih standardih, zato so nehale pravilno delovati nekatere spletne strani, ki so pisane "na kožo" dosedanjim različicam Internet Explorerja.

Microsoft je zato ubral pot posnemanja delovanja starega brskalnika, kjer strani s težavo prikažejo v tako imenovanem "Compatibility View" načinu. V dosedanjih beta različicah je bilo to opcijo potrebno uporabljati ročno, RC1 pa prinaša samodejno orodje, ki z dovoljenjem uporabnika celo samodejno posodablja spisek strani, ki morajo uporabljati tak način dela. Spisek vzdržuje sam Microsoft. RC1 je v primerjavi z betami tudi hitrejša, čeprav se še ne more meriti z najnovejšimi različicami Mozilla Firefoxa in Google Chroma.

Kot je že doslej znano, je Microsoft v IE vgradil številne novosti, zlasti s področja varnosti. Omogoča tudi večjo zasebnost (InPrivate), nove tipe dodatkov imenovane Accelerators ter prepreke, ki omogočajo uporabo navzkrižne skripte in napade znane pod imenom "clickjacking". IE8 deluje v okoljih Windows XP in Windows Vista, že v osnovi pa bo vgrajen v Windows 7. O točnem datumu objave končne različice pri Microsoftu še ne želijo govoriti.

http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/beta/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji