Objavljeno: 6.1.2009

Freescale za netbooke s ceno pod 200 dolarji

Podjetje Freescale Semiconductor se vrača na računalniško sceno z novo arhitekturo i.MX51, s katero naj bi omogočili izdelavo relativno zmogljivih netbookov s ceno okoli ali nižjo od 200 ameriških dolarjev. Podjetje, nekoč znano kot oddelek za integrirana vezja družbe Motorola, ki je še pred nekaj leti dobavljalo procesorje PowerPC za vse računalnike Apple, skuša z novo platformo poseči na področje, ki mu tržni analitiki za prihodnja leta pripisujejo največjo rast.

Platforma i.MX51 temelji na procesorski tehnologiji ARM, kar pomeni, da tovrstni netbooki ne bodo združljivi z okoljem Windows, vendar pri Freescaleu menijo, da za netbooke zadostuje okolje Linux in odprtokodni izdelki, pretežno za povezavo z internetom. Freescale naj bi z novim izdelkom zasedel predvsem spodnji segment netbookov, medtem ko Intelu prepuščajo dražje modele, ki lahko poganjajo tudi Microsoftove operacijske sisteme.

Kljub nizki ceni, pa netbooki na platformi i.MX51 ne bodo podhranjeni. Sam procesor bo deloval s taktom 1 GHz ali več, vgrajen bo grafični pospeševalnik s podporo za predvajanje video posnetkov v visoki ločljivosti (HD). V komplet sodi tudi nov, energijsko varčni sistem za zvok. Z vsem tem naj bi tovrstni netbooki še vedno porabili zelo malo energije, saj navajajo trajanje delovanja 8 ur ali več. Freescale je že izdelal prve prototipe v sodelovanju s podjetjem Peagtorn, sicer v lasti korporacije Asus. Po sedanjih načrtih naj bi prvi val tovrstnih netbookov prišel na trg v drugem četrtletju 2009.

http://www.freescale.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji