Objavljeno: 9.1.2009

Vrata je odprl CES 2009

V Las Vegasu je odprl vrata Consumer Electronics Show 2009, največji letni dogodek na področju zabavne elektronike in v zadnjih letih vse bolj tudi računalništva. Kot kaže, je interes javnosti in proizvajalcev za tovrstna srečanja še vedno precej velik, saj se kljub gospodarski krizi število razstavljavcev v primerjavi z lanskim letom ni zmanjšalo, zmanjšala se je le skupna površina razstavnih prostorov, kar pomeni, da večina nastopa manj razkošno kot v preteklosti.

Dogodek je uradno odprl Steve Ballmer, prvi mož Microsofta, ki je spregovoril tako o stanju v industriji, kot tudi o samem Microsoftu. Kljub optimističnemu nastopu, ki je značilen za Ballmerja, je direktor Microsofta vseeno priznal, da se gospodarska kriza vse bolj kaže tudi na tem področju. Ocena pa velja, da gre za streznitev, nekakšen "reset" dosedanjih načrtov proizvajalcev, ne pa za trajnejše padanje interesa potrošnikov.

Steve Ballmer je udeležencem podal poročilo o trenutnem stanju v industrij.

K sreči gospodarska kriza ni zatrla novih idej in inovacij, tako da je tudi tokrat moč videti kopico novosti na domala vseh področjih elektronike in računalništva. Na področju televizorjev je denimo zadnja usmeritev k vse tanjšim izdelkom, najboljši izdelki se ponašajo le z nekaj milimetri. Druga opazna novost je prihod 3D tehnologije na področje televizorjev, pa tudi računalnikov, žal na tem področju še ni skupnega dogovora okoli enotnega standarda, ki je najbrž potreben. Najbrž pa tudi to ni daleč.

Televizorji poleg tega postajajo vse bolj večpredstavno osveščeni. Sodobni modeli imajo pogosto omrežne vmesnike prek katerih lahko dostopajo do shranjenih na domačih računalnikih, zunanjih diskih ali pa kar internetnih servisih. Za tiste, ki že imajo televizorje in bi želeli tovrstnih funkcionalnosti, se podobne tehnologije selijo tudi na področje videorekorderjev (tistih z diskom in enotami DVD ali Blu Ray), redkeje celo v domače ojačevalnike za hišni kino. Seveda pa je tu še cel kup specializiranih naprav, ki podpirajo predvajanje vseh vrst zapisov, seveda obvezno v visoki ločljivosti.

Samsungov 50-palčni televizor je debel le 6,5 milimetrov.

Precej se spreminja na področju zvoka, kjer je več kot očitno, da internetni dostop do glasbe nadomešča vse dosedanje kanale, predvsem pa klasične plošče CD. Zato lahko na razstavnih prostorih srečamo vse več avdio sistemov, ki so primarno namenjeni za tako rabo. Nove čase najboljše dokazuje vstop družbe Cisco (in hčerinske družbe Linksys) na to področje, kjer doslej sploh niso bili prisotni, so pa eni največjih na nivoju internetnih in omrežnih tehnologij.

Pri fotografiji lahko govorimo o inkrementalnem razvoju tega, kar smo že videli v letu 2008. Rast ločljivosti tipal se je morda nekoliko ustavila v prid razvoja novih funkcij. Vsi ki resno računajo na kupce, danes ponujajo možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti kar s fotoaparatom. Srednji razred fotoaparatov (če odmislimo SLR) ima vse bolj zmogljive objektive, zlasti kar se tiče zuma. Kar nekaj proizvajalcev stavi na možnost snemanja video posnetkov z velikim številom slik na sekundo, kar pride prav pri slikanju hitrih dogodkov. Seveda pa je vse skupaj začinjeno z vse bolj sofisticiranimi algoritmi in tehnologijami za detekcijo kadrov, predmetov, oseb in še česa.

Casio z malim žepnim fotoaparatom omogoča snemati posnetke s kar 1.000 slikami na sekundo.

Na področju mobilnih telefonov se nadaljuje razvoj predvsem pametnih telefonov z zaslonom občutljivim na dotik, čeprav je bilo na začetku sejma CES predstavljenih manj novosti, kot bi morda pričakovali. Zato pa je moč videti prve zapestne telefone, pa take z vgrajenim projektorjem. Med pomembne ponudnike se skuša na vsak način vrniti Palm z novim telefonom in operacijskim sistemom. Predvsem pa pohvalno, da se je začel oblikovati trg spletnih storitev, ki so namenjene prvenstveno telefonom, kar je doslej opazno manjkalo.

Logic Bolt - telefon in projektor v enem.

V časih, ko so prenosniki prehiteli namizne računalnike, je najbrž jasno, da je večina novosti povezanih z prenosnimi napravami. Toda glavna zvezda niso več klasični prenosniki temveč predvsem mini netbooki, kjer se proizvajalci prav prerivajo z novimi modeli, lastnostmi in ciljem, da ponudijo čim več za čim nižjo ceno. Veliko je tudi zanimivih izvirnih idej, tako oblikovnih kot vsebinskih, vse več je tabličnih modelov, ta tehnologija pa se seli tudi med najmanjše modele. Kljub zgornjim navedbam osebni računalniki še niso izumrli. Iščejo pa novo identiteto. Kar nekaj proizvajalcev se denimo trudi celoto vgraditi v ohišje monitorjev (ki so vse večji), tako da klasični PC postaja televizor, računalnik in igralna konzola v enem. Tu je skoraj obvezno, da mora biti oblika dizajnerska mojstrovina, sicer stvar v poplavi drugih zanimivih stvari ostane neopazna.

Sony VAIO P je eden izmed mnogih novih netbookov. 8-palčni zaslon in ločljivost kar 1600 x 768 pik.

Glede na veliko število novosti bomo posamezne zanimivosti podrobneje predstavili v novicah v naslednjih dneh. Ostanite z nami.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji