Objavljeno: 11.1.2009

3D video za domačo rabo

Med najbolj vročimi temami na letošnjem sejmu CES je bil tudi prikaz video posnetkov v treh dimenzijah. Poleg tega, da je so na 3D tehniko posegli proizvajalci zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki Blu-ray), uspeh na tem področju iščejo tudi manjši ponudniki. Britanska družba PDT je tako predstavil zanimivo oblikovano spletno kamero Minoru 3D, ki ima vgrajena dva objektiva in zna video posnetke shraniti v stereoskopski obliki. Posnetke lahko nato pregledujemo s posebnimi polarizacijskimi očali.

Spletno kamero, ki ima zanimivo obliko, podobno kakemu liku iz Disneyevih risank, lahko brez težav postavimo na poljuben monitor, deluje pa lahko tudi kot navadna 2D spletna kamera za uporabo s programi, kot je denimo Skype. Snemati zna video posnetke v ločljivostih od 320 x 240 pik do 800 x 600 pik. Posnete video datoteke brez težave prenesemo tudi na spletne servise, kot je Youtube. Cena je zelo ugodna, saj je za Minoru 3D v ZDA potrebno odšteti 90 dolarjev.

Zanimivo smer razvoja so ubrali tudi pri ameriški družbi TDVision, ki pripravlja različne izdelke za področje tridimenzionalnega videa. Med drugim imajo v pripravi stereoskopsko video kamero, pozornost pa je povzročil predvsem kodek TDV Codec, ki omogoča hrambo 3D informacij ločeno od osnovnega 2D video posnetka. Z eno datoteko lahko tako zagotovimo tako 2D kot 3D prikaz, dodatne 3D informacije pa so shranjene na prostorsko zelo učinkovit način, saj TDV Codec hrani le razlike od 2D osnove.

http://www.minoru3d.com

http://www.tdvision.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji