Objavljeno: 10.1.2009

Kartice SD do 2 TB

Organizacija SD Association, ki bdi nad standardi za pomnilniške kartice, je sprejela vodilo za novo generacijo kartic imenovano SDXC (eXtended Capacity), ki bo bistveno povečala tehnične zmogljivosti bodočih izdelkov. Standard SDXC bo tako omogočal izdelavo kartic do skupne zmogljivosti kar 2 terabyta, ob tem pa naj bi se tudi drastično povečala hitrost prenosa podatkov - do 104 MB/s.

Kaj bi lahko naredili s takimi karticami? Iz današnje perspektive to pomeni, da bi lahko na vsako shranili do 100 filmov v visoki ločljivosti ali okoli 17.000 fotografij v zelo visoki ločljivosti. Specifikacija SDXC temelji na datotečnem sistemu Microsoft exFAT, ki zagotavlja združljivost pri dostop do podatkov tudi pri zelo velikih razdelkih.

Nove zmogljivosti bodo koristile tudi drugim derivatom standarda Secure Digital (SD), kot so kartice SDHC, Embedded SD in SDIO. Specifikacija bo dokončana do konca prvega četrtletja, ni pa še jasno, kakšne velikosti bodo sprva ponudili proizvajalci in kdaj je sploh realno pričakovati kartice, kjer se zmogljivosti merijo v terabytih.

http://www.sdcard.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji