• Lotusphere 2000 v Orlandu

    Lotus je sredi januarja v Orlandu na Floridi organiziral zdaj že tradicionalno konferenco, posvečeno izdelkom, partnerjem in zlasti uporabnikom Lotusovih izdelkov. Dogodek je mineval v razmeroma negotovem ozračju, saj je tik pred srečanjem prišlo do zamenjave v samem vrhu podjetja, kjer je dosedanjega direktorja Jeffa Papowsa zamenjal Al Zollar. Do odločitve je prišlo tako nenadoma, da je bilo prepozno za zamenjavo programa srečanja Lotusphere in ga je vodil Papows. Ta pa je zanikal, da iz družbe odhaja zaradi notranjih pritiskov in lani podane obtožbe o domnevnem spolnem nadlegovanju sodelavke. S prvim februarjem odhaja v doslej še neimenovano zasebno podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme.

    Objavljeno: 12.2.2000
  • Benefon Q za mobilno deskanje

    Finski proizvajalec Benefon je na svetovnem kongresu GSM v Cannesu prve dni februarja predstavil novi telefon Benefon Q. Posebnost tega telefona je podpora standardom WAP/WML in HTML, kar zagotavlja večjo prilagodljivost pri prikazu spletnih vsebin na zaslonu mobilnega telefona. Benefon Q ima vdelano tudi programsko podporo za elektronsko pošto, ki omogoča posredovanje elektronske pošte prek običajnih internetnih protokolov. Novinec tehta 89 g ter deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800. Programska oprema vključuje brskalnik Microsoft Mobile Explorer in osebni organizator.

    Objavljeno: 12.2.2000
  • ScanSoft kupil družbo Caere, proizvajalca paketa Omnipage

    Podjetje ScanSoft, proizvajalec programske opreme za krmiljenje optičnih bralnikov in optično razpoznavo črk, je kupilo družbo Caere, lastnika znanega programskega paketa za optično razpoznavo znakov Omnipage. S poslom, vrednim 140 milijonov dolarjev, so razširili ponudbo programske opreme, ki so jo že doslej pridobili z lastnim razvojem, predvsem pa z nakupi. Pred časom so od podjetja Visoneer odkupili programski paket za vodenje dokumentacije in optično branje PaperPort, nedavno pa so od družbe Metacreations kupili programske pakete Kai's PhotoSoap, Kai's SuperGoo, Kai's PowerShow in PhotoFactory. Scansoft tako postaja vodilni ponudnik programske opreme za podporo optično branje, saj imajo sklenjene pogodbe s skoraj vsemi vodilnimi proizvajalci optičnih bralnikov.

    Objavljeno: 11.2.2000
  • Nad 250 milijonov uporabnikov GSM

    Združenje GSM Association je objavilo, da je število uporabnikov mobilne telefonije GSM preseglo 250 milijonov še v zadnjih dneh lanskega leta. Ocene so le približne, menijo pa, da bodo končne vrednosti še veliko višje, saj podatki o novih uporabnikih hitro rastoče vnaprej plačane telefonije niso še zbrani v celoti. Vnaprej plačana telefonija tolče vse rekorde povsod po svetu in prispeva k tako hitrem večanju števila uporabnikov GSM. Pred sedmimi leti je bila telefonija GSM dosegljiva le skromni množici 250 tisoč uporabnikov, danes pa je na nekaterih azijskih trgih število mobilnih telefonov že preseglo število tamkajšnjih stacionarnih telefonov.

    Objavljeno: 11.2.2000
  • Predstavljen delujoči prototip telefona GPRS

    Na svetovnem kongresu GSM, ki je tako kakor vsako leto potekal prve dni februarja v Cannesu, je Ericsson prikazal delovanje prototipa telefona GPRS v ustrezno opremljenem omrežju. Ta prototip je, tako zatrjujejo v Ericssonu, prvi delujoči prototip s podporo tehnologiji GPRS za hitrejši prenos podatkov v mobilnih omrežjih. Ohišje predstavljenega telefona temelji na modelu Ericsson R320 GSM WAP. Tovrstne telefone naj bi tržišču predstavili ob koncu naslednjega letu, v začetku naslednjega pa bo na voljo tudi v večjih prodajnih količinah. V Ericssonu ocenjujejo, da trenutno obvladajo približno polovico trga opreme in tehnologije GPRS, saj sistem razvijajo za 45 operaterjev mobilne telefonije.

    Objavljeno: 11.2.2000
  • Intel znižuje cene, a povečuje zastoje

    Intel se je konec leta 1999 in v začetku leta 2000 znašel v ne preveč prijetnem položaju. Po eni strani se sooča z vse močnejšim tekmecem AMD, po drugi strani pa se bori z vse večjimi zastoji pri dobavi novih procesorjev.

    Objavljeno: 11.2.2000
  • Baan z izgubo, zamenjava direktorja

    Podjetje Baan nadaljuje z negativnim poslovanjem, na obzorju pa so tudi dodatni zapleti. Zadnje četrtletje so sklenili z izgubo 236 milijonov dolarjev ob skupnem prometu le 143 milijonov dolarjev. Promet se je sicer v zadnjem četrtletju povečal za 9 % v primerjavi z enakim obdobjem v letu 1998, vendar je celoletni promet v primerjavi z letom poprej padel s 736 milijonov na 635 milijonov dolarjev. Baan je v letu 1999 tako naredil za 289 milijonov dolarjev izgube, kar je sicer bolje kakor v letu 1998, vendar delničarjem vsekakor ni všeč.

    Objavljeno: 11.2.2000
  • Jini ne hiti

    Pred enim letom, ko so pri Sunu objavili tehnologijo jini, so napovedali, da bodo prvi izdelki s to tehnologijo dosegljivi v začetku letošnjega leta. To se vendarle ni zgodilo, čeprav tehnologiji nikakor ne gre odrekati njene privlačnosti. Programska oprema jini temelji na Sunovi javanski tehnologiji in omogoča povezovanje različnih naprav v omrežje, neodvisno od njihovega operacijskega sistema. Jini trenutno uporablja ameriška vojska predvsem na bojiščih, kjer omogoča hitro povezovanje nove opreme v omrežje in samodejno popravljanje omrežja ob izpadih. V enem letu obstoja je ta tehnologija utrdila tudi druge poti in načine uporabe, denimo v domačih omrežjih (home-networking), za katera pri razvoju sodelujejo še Cisco, GTE in Telia.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • Intel kupil Ambient Technologies, proizvajalca vezij za modeme

    Intel je za 150 milijonov dolarjev kupil podjetje Ambient Technologies, proizvajalca integriranih vezij za izdelavo modemov, ki podpirajo tako običajne modemske povezave s hitrostmi 56 Kb/s ter novejšo tehnologijo DSL. Ambient Technologies je mlado podjetje, ki se je kot bivši oddelek za modeme leta 1998 odcepilo od družbe Cirrus Logic.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • Nikon Coolpix 990 in Olympus Camedia C-3030Zoom

    Ko sta Canon in Casio na januarskem sejmu predstavila prve digitalne fotoaparate z več kakor tremi milijoni za svetlobo občutljivih elementov, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo na izziv odgovorili tekmeci. Prvi je nov model predstavil japonski proizvajalec Nikon, novinec pa nosi oznako Coolpix 990. Na prvi pogled je podoben dosedanjemu modelu Coolpix 950, razlikuje se le v podrobnostih. Zato pa je povsem drugačno tipalo, ki premore kar 3,34 milijona elementov, občutljivih za svetlobo.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • GlobalOne je postal francoski

    Globalna telekomunikacijska zaveza GlobalOne, ki so jo oblikovali Deutsche Telekom, France Telecom in ameriški Sprint, ima novega lastnika. Po izstopu ameriškega Sprinta je tudi Deutsche Telekom prodal svoj delež in je sedaj izključni lastnik France Telecom. GlobalOne je od začetka ponujal telekomunikacijske storitve predvsem velikim poslovnim strankam, med katerimi so UPS, Coca Cola, Hewlett Packard in Nortel Networks.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • Zdaj še tožba proti AOL-u

    Zdi se, da z velikostjo podjetja močno narašča verjetnost sodnih sporov. Javni tožilec iz ameriške Virginije je namreč podal tožbo proti novemu velikanu AOL (America Online), od katere zahteva odškodnino okrog osem milijard dolarjev za uporabnike nove različice programskega paketa AOL 5.0. Ta menda onemogoča, onesposablja in drugače moti druge programe v računalniku, zlasti internetna orodja za konkurenčne informacijske servise. Družba AOL obtožbe seveda zavrača. Videti je, da se odvija podoben scenarij, kakor se je pred leti med Microsoftom in družbo Netscape.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • Prepametni hladilnik?

    Ameriški General Electric je na razstavi International Builders Show v Dallasu predstavil pameten hladilnik, ki lahko bere črtno kodo in prek spleta naroči nove zaloge hrane, še preden je v hladilniku zmanjka. Proizvajalec Whirlpool je na isti razstavi predstavil hladilnik, ki iz interneta lahko prebere kuharske recepte. Ostaja pa vprašanje, ali bodo pametne gospodinjske naprave postale priljubljene med uporabniki. Analitiki namigujejo, da bo večini ljubše in lažje uporabljati klasične, ne preveč pametne vendar zanesljive in obvladljive gospodinjske naprave.

    Objavljeno: 10.2.2000
  • Filmska industrija proti piratom

    Potem ko so spretni programerji uspeli sesuti zaščito, ki je onemogočala kopiranje filmov z nosilcev DVD, se je filmska industrija spravila nad vse, ki so imeli s tem kaj opraviti. Na avtorje in posrednike so izvršili velik pritisk, ki je višek dosegel s tožbami lastnikov večjih spletnih strežnikov, v katerih so se pojavili inkriminirani programi. Poleg tega je konec januarja svoje naredila tudi norveška policija, ki je aretirala mladoletnika Jona Johansena, ki je prvi razbil zaščito, in njegovega očeta, ki je pravno odgovoren zanj.

    Objavljeno: 9.2.2000
  • France Telecom načrtuje panevropsko hrbtenico

    France Telecom je na ženevskem Telecomu 99 prvič objavil namero o gradnji več kakor 20 tisoč kilometrov dolgega panevropskega optičnega telekomunikacijskega omrežja. Z njim želijo povezati podružnice in evropske operaterje, katerih delni lastniki so (npr. belgijski Mobistar, danski Mobilix in španski Uni2). Sprva so načrtovali gradnjo telekomunikacijske hrbtenice skupaj z Deutsche Telekomom, vendar so zaradi ohladitve odnosov izbrali samostojno pot. Francozi zatrjujejo, da pri tej odločitvi ne gre za prevzem nemškega telekoma, temveč za zagotavljanje celotne storitve. Evropska komisija pa je te dni začela zbirati morebitne pripombe, preden se odločijo, ali so nameni Francozov v skladu z evropskimi pravili o konkurenci.

    Objavljeno: 9.2.2000
  • SI.Mobil znižal cene klicev v druga mobilna omrežja

    Operaterju mobilne telefonije SI.Mobil so doslej najbolj očitali visoke cene klicev v druga mobilna omrežja. Ugodne cene za klice znotraj lastnega omrežja 040 pa za marsikoga niso bile dovolj prepričljive, saj je v omrežjih operaterja mobilne telefonije Mobitel veliko več uporabnikov, ki so iz Mobitelovih omrežij bili dosegljivi po bistveno nižjih cenah kakor iz SI.Mobilovega.

    Objavljeno: 9.2.2000
  • Podjetje eMachines požrlo besedo

    Podjetje eMachines, ki je lani zaslovelo po brezplačnih računalnikih in brezplačnem dostopu do interneta v zameno za obvezne reklame na računalnikovem zaslonu, je požrlo dano besedo. Po približno 25.000 razdanih računalnikih so ukinili ponudbo brezplačnih sistemov, po približno dveh milijonih prodanih računalnikov pa so zdaj ukinili tudi brezplačni dostop do interneta. Uporabnike so napotili k drugim ponudnikom brezplačnega interneta, obenem pa so uporabnike brezplačnih računalnikov obvestili, da so odslej lastniki PC-jev brez dodatnega doplačila. Strategijo so morali spremeniti, ker se ekonomsko ni izplačala, na kar so mnogi opozarjali že ob predstavitvi načrtov družbe.

    Objavljeno: 9.2.2000
  • Ericsson usmerja poslovanje

    Ericsson je že lani sprejel odločitev, da bo poslovanje usmeril izključno v mobilne in internetne komunikacije ter njihovo združitev. V skladu s sprejetimi smernicami je začel prodajati dele podjetja, ki odstopajo od osnovne usmeritve. Tako bodo prodali tudi enoto Energy Systems, ki oblikuje, izdeluje in trži napajalnike in napajalne sisteme za radijske bazne postaje v mobilni telefoniji, telefonske centrale in druge telekomunikacijske naprave. Sedež enote je v Stockholmu, zaposluje pa 2200 ljudi po vsem svetu. Njihovi izdelki so prisotni v 100 državah, ocenjeni prihodki za leto 1999 pa so 500 milijonov dolarjev (100 milijard tolarjev).

    Objavljeno: 9.2.2000
  • Podrobnosti o Willamettu

    Intel namerava na razvojni konferenci v Palm Springsu predstaviti podrobnosti o naslednjem rodu 32-bitnih procesorjev, ki nosi delovno ime Willamette. Po dobro obveščenih virih naj bi novo jedro omogočalo izdelavo procesorjev s hitrostmi tudi precej čez 1 GHz, s čimer Intel skuša prehiteti glavnega tekmeca, AMD-jev procesor Athlon.

    Objavljeno: 9.2.2000
  • Microsoftov korak naprej v mobilno telefonijo

    Microsoft je ustanovil enoto za mobilne naprave, ki bo izdelovala in tržila ročne naprave in mobilne telefone na osnovi operacijskega sistema Windows CE. Načrtujejo prenovo operacijskih sistemov z dodajanjem novih omrežnih storitev in uporabniških vmesnikov, podrobnosti pa bodo objavili aprila. Vodja novoustanovljene enote bo Ben Waldman.

    Objavljeno: 8.2.2000
  • Terabitna hitrost omrežja v javnosti

    MCI WorldCom je uspešno sklenil prvi javni preizkus optičnega omrežja novega rodu proizvajalca Nortel Networks. Dosegli so prenos internetnih, video, govornih in podatkovnih vsebin s hitrostjo 1 Tb/s na eni sami optični nitki, kar odpira pot do novih, še zmogljivejših omrežij. Osnova povezave sta Nortelov hrbtenični sistem OPTera LH in ojačevalni sistem OPTera 1600G. OPTera LH je že v prodaji, OPTera 1600G pa bo na voljo predvidoma v začetku naslednjega trimesečja.

    Objavljeno: 8.2.2000
  • Vodafone le prevzema nemški Mannesmann

    Ko je lani angleški Vodafone odkupil ameriški AirTouch, sta vrednost in učinek te poslovne poteze izzvala veliko reakcij v poslovnem svetu. Najnovejši nakup Angležev pa ima še bistveno večji učinek: po dobrih treh mesecih pogajanj in prizadevanj je telekomunikacijskemu mogotcu Vodafone AirTouch uspelo prevzeti ponos nemških telekomunikacij -- Mannesmann. Vrednost nakupa je skoraj 200 milijard dolarjev, Mannesmanovi delničarji pa bodo postali lastniki 49,5 % nove družbe (v prejšnji ponudbi je bilo predvideno 47,2 %), ki bo v skupni vrednosti 375 milijard dolarjev postala največja svetovna telekomunikacijska skupina. Še več, to bo četrta največja družba nasploh, takoj za podjetji Microsoft, General Electric in Cisco Systems. Vrednost prevzema dosega rekordne vrednosti, občutno večje od nedavne združitve ponudnika AOL in medijske hiše Time Warner.

    Objavljeno: 7.2.2000
  • Lucent prodaja

    Hongkonški VTech Holdings bo za 113,3 milijona dolarjev (22,5 milijarde tolarjev) od ameriškega Lucent Technologies odkupil enoto za izdelavo telefonskih aparatov, ki šteje skoraj pet tisoč zaposlenih v Mehiki in ameriški zvezni državi New Jersey. Prodajo naj bi dokončno sklenili do konca marca. S tem nakupom je podjetje podvojilo obseg poslovanja, pridobilo pa je tudi izključno desetletno pravico, da na svojih običajnih in brezvrvičnih telefonskih aparatih, ki jih prodajajo v ZDA in Kanadi, uporabljajo blagovno znamko AT&T (Lucent Technologies, ki je nastal iz velikana AT&T, je ob svojem nastanku ohranil pravico uporabe blagovne znamke AT&T na izdelkih v maloprodaji).

    Objavljeno: 7.2.2000
  • Swisscomove nove storitve

    Swisscom bo 21. februarja začel ponujati storitve WAP za dostop v internet prek mobilnih telefonov. Na voljo bodo ne le uporabnikom njihovega mobilnega omrežja Natel, temveč tudi drugim operaterjem mobilne telefonije, tudi domačim tekmecem, kot sta diAx in Orange. Vsebine, kot so novice, vremenske napovedi, elektronsko trgovanje in bančništvo, bodo zagotavljali neodvisni ponudniki. Dostop prek protokola WAP bo omogočal tudi sprejem in pošiljanje elektronske pošte, saj bodo uporabniki prejeli elektronski poštni naslov za mobilni telefon.

    Objavljeno: 7.2.2000
  • Cisco še naprej kupuje

    Po odmevnem nakupu enote za optična omrežja italijanske družbe Pirelli je Cisco Systems napovedal nove nakupe. Za 67 milijonov dolarjev (13,4 milijarde tolarjev) v delnicah bodo kupili podjetji Altiga Networks (76 zaposlenih) in Compatible Systems (68 zaposlenih). Omenjena nakupa bosta okrepila Ciscove storitve za navidezna zasebna omrežja (VPN). Pričakujejo, da bodo vsi trije upravni odbori nakup potrdili v tretjem trimesečju.

    Objavljeno: 6.2.2000
  • GTS krepi omrežne storitve po Evropi

    Ameriška skupina Global TeleSystems (GTS) bo še v tem trimesečju začela izvajati širokopasovne internetne storitve, namenjene predvsem elektronskem poslovanju med podjetji. Ponudba bo obsegala tudi internetne in ekstranetne storitve, varna navidezna zasebna omrežja (VPN) in spletno poslovanje. GTS je svoje evropske storitve sprva ponudil lani oktobra v Londonu, Parizu, Amsterdamu in Frankfurtu, sedaj pa so na vrsti Velika Francija, Francija, Nemčija, Belgija, Ukrajina, Rusija, Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska. Do konca leta bodo storitve ponujali še v 17 evropskih državah, med njimi tudi v Italiji ter na Švedskem, Danskem in Nizozemskem.

    Objavljeno: 6.2.2000
  • 3Comovi izdelki za brezžična krajevna omrežja (LAN)

    3Com je začel prodajati izdelke AirConnect, ki omogočajo lažjo dosegljivost ter preprostejši in zanesljivejši nadzor in upravljanje računalniških krajevnih omrežij (LAN). Izdelki AirConnect omogočajo brezžično povezovanje v krajevna omrežja s prepustnostmi do 11 Mbit/s. V 3Comu menijo, da bodo izdelki AirConnect prispevali večji učinkovitosti v podjetjih, saj povezljivost v omrežje ni več pogojena s priključkom, temveč je dostopna tudi v konferenčnih dvoranah, hodnikih, knjižnicah in drugih javnih prostorih. Uporabniki ostanejo povezani v omrežje, tudi če se premikajo iz enega prostora v drugega.

    Objavljeno: 5.2.2000
  • Nemški Telekom združuje evropske podružnice mobilne telefonije

    Deutsche Telekom zagovarja strategijo oblikovanja panevropskega operaterja mobilne telefonije. Združevanje njihovih podružnic (nemški T-Mobil, britanski One2One, avstrijski max.mobil, češki Radio Mobile itd.) v skupno podjetje prihaja le nekaj dni za tem, ko se je tudi španska Telefonica odločila združiti vse svoje podružnice mobilne telefonije (ima jih predvsem v Južni Ameriki). Novo podjetje T-Mobil International bo vodil dosedanji direktor nemškega T-Mobila Kai-Uwe Ricke.

    Objavljeno: 5.2.2000
  • WAP na pohodu

    Evropski operaterji mobilne telefonije tekmujejo, kdo bo prej objavil začetek komercialnega izvajanja storitev WAP. Pri severnih sosedih je prvi Mobilkom, ki je svoje storitve že ponudil javnosti. Mesečna naročnina na te storitve znaša 90 šilingov (okrog 1300 tolarjev), povezavo pa zaračunajo med 1,00 in 2,80 šilinga (od približno 15 do 41 tolarjev) na minuto. Mobilkomove dveri ponujajo aktualna poročila, vremensko napoved, obvestila za prosti čas, igre, možnost nakupovanja in dostop do spleta. Operater max.mobil bo storitve WAP oblikoval kot nadgradnjo storitev SMS. Izvajati naj bi jih začeli v kratkem, vendar podrobnosti niso razkrili. Operater Connect Austria (omrežje One) pa je z napovedmi nekoliko natančnejši, saj storitve WAP obljubljajo že za to trimesečje.

    Objavljeno: 4.2.2000
  • Swisscom znižuje cene

    Od 1. marca bodo pri švicarskem operaterju Swisscom veljale nove, nižje cene krajevnih, medkrajevnih in mednarodnih telefonskih pogovorov. Ob vikendih bo enourni pogovor kjerkoli v državi z naročniškega telefona vreden le en švicarski frank (124 tolarjev). Impulz, ki je vreden 0,10 franka (12,4 tolarja), bo v krajevnem prometu glede na tri različna tarifna obdobja trajal od 90 do 360 sekund, tudi iz javnih govorilnic. Redni naročniki bodo od ponedeljka do petka v sosednje države (razen v mobilna omrežja) ter ZDA in Kanado klicali za 0,12 franka (14,5 tolarja) na minuto, ob sobotah in nedeljah pa za 0,10 franka (12,3 tolarja) na minuto.

    Objavljeno: 4.2.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji