Objavljeno: 10.2.2000

Nikon Coolpix 990 in Olympus Camedia C-3030Zoom

Ko sta Canon in Casio na januarskem sejmu predstavila prve digitalne fotoaparate z več kakor tremi milijoni za svetlobo občutljivih elementov, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo na izziv odgovorili tekmeci. Prvi je nov model predstavil japonski proizvajalec Nikon, novinec pa nosi oznako Coolpix 990. Na prvi pogled je podoben dosedanjemu modelu Coolpix 950, razlikuje se le v podrobnostih. Zato pa je povsem drugačno tipalo, ki premore kar 3,34 milijona elementov, občutljivih za svetlobo.

Fotoaparat je opremljen z objektivom Nikkor, postavljenim na vrtljivo podnožje, in omogoča trikratni zum. Dodatni digitalni zum omogoča brezstopenjsko povečavo 4x, kar skupaj daje zum 12x. Na objektiv lahko dodamo še dodaten pretvornik, ki omogoča povečavo 920 mm klasičnih teleobjektivov. Na voljo so tudi leče za širokokotno slikanje, teleobjektiv in druge. Po drugi strani pa lahko slikamo tudi predmete, ki so oddaljeni od objektiva manj kakor dva centimetra.

Z novo zasnovo Coolpix 990 omogoča izdelavo slik z ločljivostjo 2048 × 1536 pik, nov zelo zmogljiv procesor pa omogoča hitro snemanje, saj lahko pri največji ločljivosti opravimo kar dva posnetka na sekundo. Če se zadovoljimo z ločljivostjo 320 × 240 (QVGA), lahko na sekundo posnamemo 30 slik, skupno pa je procesor zmožen narediti do 80 slik zaporedoma. Na voljo je tudi poseben način delovanja, v katerem lahko namesto slik posnamemo pravcati film v zapisu Motion-JPEG, ki je lahko dolg kar 40 sekund, kakovost posnetka pa je sprejemljivih 15 slik na sekundo.

Izostritev in osvetlitev lahko nastavljamo ročno, seveda je na voljo tudi več samodejnih režimov delovanja, za nastavitve bele in drugih barv pa skrbi Nikonov sistem Matrix. Za hranjenje fotografij skrbijo pomnilniške kartice CompactFlash, ki morajo biti razmeroma zmogljive. Slike z najvišjo ločljivostjo in brez stiskanja namreč zavzamejo kar 10 MB. Slike lahko v računalnik prenesemo tudi prek vgrajenega vmesnika USB. Nikon Coolpix 990 bo v prodaji konec aprila in bo na ameriškem tržišču stal okrog 1000 dolarjev.

Druga novost zmogljivih digitalnih fotoaparatov z visoko ločljivostjo, ki so namenjeni zahtevnim ljubiteljem in polprofesionalni rabi, je Olympusov model Camedia C-3030Zoom. Za razliko od doslej najzmogljivejšega modela C-2500 so pri Olympusu ponovno posegli po bolj kompaktnem ohišju, ki je nekako na pol poti med modeli C-2000 in C-2500. Tako kakor Nikonov novinec ima tudi Camedia C-3030Zoom tipalo s 3,34 milijona svetlobnih elementov, ki omogočajo slikanje z ločljivostjo 2048 × 1536 pik.

Poleg te ločljivosti novinec omogoča slikanje z nizom manjših ločljivosti, do 640 × 480 pik, slike pa lahko shranimo v stisnjeni obliki JPEG ali nestisnjenih datotekah TIFF. Podobno kakor Nikon tudi Olympus podpira snemanje preprostih filmov, le da so se tu odločili za Applov videozapis Quick Time. Video posnetki so lahko opravljeni z ločljivostjo 160 × 120 pik ali 320 × 240 pik, obakrat z največ 15 slikami na sekundo. Posnetki so lahko glede na ločljivost dolgi od 46 do 191 sekund.

Tako kakor predhodniki ima Camedia C-3030Zoom vgrajene zmogljive procesorje, po novem pa še dodatni 32 MB medpomnilnik, ki omogoča slikanje 3,5 slike na sekundo pri največji ločljivosti. Nov objektiv, sestavljen iz povsem steklenih leč, omogoča trikratni zum, poleg tega pa je na voljo še brezstopenjski digitalni zum v 2,5x.

Vgrajena je bliskavica s šestimi režimi delovanja, s fotoaparatom pa lahko slikamo tudi v posebnem načinu, ki izdeluje sivinske fotografije. Zanimivo, da ima fotoaparat tudi poseben način, ki omogoča kakovostno slikanje besedil. Na voljo je tudi priključek za zunanjo bliskavico. Odpiranje zaslonke lahko nastavljamo v korakih od 1/30 do 1/10.000 sekunde. Za dolge osvetlitve imamo na voljo ročni način, ki lahko drži zaslonko odprto tja do 16 sekund.

Fotoaparat ima vgrajen 1,8-palčni barvni zaslon, USB in zaporedni vmesnik, zanimivo pa je, da se je Olympus odločil ponovno podpreti le pomnilniške kartice Smart Media, medtem ko ima starejši model C-2500 tako podporo za kartice Smart Media kakor za CompactFlash. Olympus fotoaparatu prilaga kartico velikosti 16 MB, največje pa omogočajo hranjenje do 64 MB podatkov. V kompletu so še daljinski upravljalnik, kabli za povezavo in prikaz slike na televizorju ter litijevi akumulatorji. Tudi ta fotoaparat bo stal okrog 1000 dolarjev in bo v prodaji maja.

http://www.nikon.co.jp

http://www.olympus.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji