• Mobilni telefon namesto čekov

    Proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia in Visa International, upravljalec svetovnega plačilnega sistema Visa, bosta sodelovala pri razvoju tehnologij in storitev za lažje plačevanje računov prek mobilnega telefona. Njun namen je razviti načine na osnovi protokola WAP, ki bi omogočili plačevanje s preprosto izbiro na zaslonu mobilnega telefona. Nokia in Visa soglašata, da je prav varnost plačevanja in pristnost udeležencev tovrstnega poslovanja največja ovira, zato bosta postopoma uveljavljala tudi sistem SET (Secure Electronic Transaction), ki omogoča zanesljivo prepoznavanje prodajalca in kupca ter šifriranje (enkripcijo) podatkov med prenosom.

    Objavljeno: 19.2.2000
  • XHTML

    Združenje World Wide Web Consortium (W3C) je predstavilo nov standard, ki bo omogoča lažjo predstavitev podatkov in izdelavo elektronskih trgovin. Standard XHTML, ki so ga potrdili konec januarja, predstavlja združitev dosedanjih jezikov HTML 4 (HyperText Markup Language) in XML (Extensible Markup Language), s čimer naj bi zagotovili skupno in s tem preprostejšo osnovo za bodoče dokumente v svetovnem spletu. XHTML združuje elementa opisnega jezika HTML 4, kot so odstavki, povezave in tabele s sintakso jezika XML, ki natančno opredeljuje strukturo in pomen podatkov. Poleg tega specifikacija XHTML omogoča preprostejšo razširljivost jezika, tudi z elementi drugih jezikov XML, kot so SMIL (Synchronized Multimedia Language), MathML (razširitve za upodobitev matematičnih izrazov) in RDF (Resource Description Framework).

    Objavljeno: 19.2.2000
  • Red Hat in Computer Associates še tesneje pri Linuxu

    Red Hat in Computer Associates sta oznanila poglobitev medsebojnega sodelovanja pri izdelkih za operacijski sistem Linux. CA pospešeno pripravlja prenos štirih ključnih izdelkov na operacijski sistem Red Hat Linux. Med temi so program za spletni nadzor MasterIT, program za arhiviranje podatkov ArcServeIT, protivirusni program InnoculateIT in program za omrežni nadzor računalnikom NetworkIT. Vsi štirje paketi bodo vsebovali tudi različico Linux krovnega programa CA Unicenter TNG Framework, CA pa namerava Linux podpreti tudi v bližajočem nasledniku, imenovanem Unicenter The Next Dimension (TND).

    Objavljeno: 18.2.2000
  • Partnerstvo Reliance - Intel

    Podjetje Reliance, proizvajalec sistemskih naborov za Intelove procesorje, je sklenilo partnerstvo z največjim tekmecem -- Intelom. Sočasno so spremenili tudi ime v ServerWorks. Podjetje je v zadnjem obdobju postalo tarča pozornosti tržnih analitikov, saj tam že nekaj časa v miru razvijajo nov nabor za Intelovo arhitekturo IA-64. Po nekaterih podatkih naj bi nabore ServerWorks v bodočih strežnikih uporabljali številni znani proizvajalci, med katerimi so Compaq, IBM in Dell. Zanimiv pa je tudi podatek, da ServerWorks menda ne razvija nabora za prvega od procesorjev IA-64 (lani najavljeni Itanium), temveč za njegovega naslednika, ki nosi še delovno ime McKinley.

    Objavljeno: 18.2.2000
  • Spletni nepridipravi vedno bolj ustvarjalni

    V prvem tednu februarja je veliko znanih ameriških spletnih mest pokleknilo pod napadi nepridipravov, ki so za nekaj ur onemogočili redno obratovanje spletnih storitev. V ponedeljek je bila tarča največje neodvisno spletno mesto Yahoo, v torek so bili napadeni Buy.com, eBay, Amazon.com in CNN.com, zaporedje napadov pa se je v sredo sklenilo pri ohromljenih E-Trade Group in ZDNet. Napadi so očitno bili usmerjeni izključno na ameriške spletne strani, saj je evropskim stranem, vključno z evropskimi podružnicami napadenih, bilo prizaneseno. Ameriški strokovnjaki in preiskovalci še niso odkrili skupnih značilnosti ali razlogov za napade, ki so očitno prihajali sočasno z velikega števila računalnikov.

    Objavljeno: 18.2.2000
  • CommWorks za nove priložnosti ponudnikov

    Strategija, s katero bo 3Com ponudnikom storitev zagotavljal e-omrežja, temelji na arhitekturi CommWorks. Z njo bodo ponudniki starejša analogna omrežja različnih namembnosti brez težav nadgradili v naslednji rod večpredstavnih povezanih omrežij IP. Najnovejša različica CommWorks Enhanced Services Phase 1, ki bo na voljo aprila, ima vrsto novih storitev, vključno z namenskimi programi telefonije in faksiranja IP ter interaktivni glasovni odzivnik (Interactive Voice Response).

    Objavljeno: 17.2.2000
  • Microsoftova protipiratska zaščita za Windows 2000

    Microsoft je v pripravi na začetek prodaje operacijskega sistema Windows 2000 partnerjem poslal prve primerke končnega izdelka z nekaj novostmi za učinkovitejši boj proti piratom. Zgornje strani plošč, ki bodo dobavljive z novimi računalniki, bo v celoti prekrival hologram, ki ga je zelo težko prekopirati. Skladno s tem naj bi proizvajalci računalnike opremljali s podobnim hologramom v obliki nalepke na sprednji strani računalnika. S tem naj bi po mnenju predstavnikov podjetja olajšali nalogo kupcev, ki želijo preveriti, ali so ob nakupu dobili originalni izdelek.

    Objavljeno: 17.2.2000
  • Intergraph Zx10 ViZual Workstation

    Intergraph je razvil novo vrhunsko delovno postajo Zx10 ViZual Workstation, ki temelji na najsodobnejših Intelovih procesorjih Pentium III, obenem pa tudi lastnem procesorskem naboru z imenom Wahoo in arhitekturo Streaming Multiport Architecture. Intergraph je tako za delovnimi postajami SGI Visual Workstation 320 in 540 že drugi proizvajalec delovnih postaj, ki se je odločil za razvoj lastnega procesorskega nabora, namesto da bi uporabil Intelov 840.

    Objavljeno: 17.2.2000
  • IBM, UMC in Infineon skupaj pri razvoju e-DRAM

    IBM, največji tajvanski proizvajalec integriranih vezij, UMC, in Siemensova družba Infineon so sklenili dogovor za razvoj in proizvodnjo novega tipa pomnilniških vezij, ki ga trenutno imenujejo e-memory ali e-DRAM. Z novo tehnologijo, ki bo uporabljala bakrene povezave in doslej največjo miniaturizacijo (0,10 mikrona), naj bi na vezje poleg pomnilnika spravili tudi nekaj dodatne logike ter procesor za mešane signale. Proizvodnja naj bi se sprva pričela v 0,13-mikronski arhitekturi, prve primerke pa lahko pričakujemo že junija. Trije partnerji naj bi imeli ekskluzivno licenco za proizvodnjo do leta 2003.

    Objavljeno: 17.2.2000
  • Iridium dobiva novo finančno injekcijo

    Ogorčena Motorola bo 15. februarja prenehala finančno podpirati operaterja satelitske telefonije Iridium, vendar kaže, da bo Iridium vendarle še vztrajal. Teledesic načrtuje naložbo v višini 74,6 milijona dolarjev, ki naj bi Iridiumu omogočila nadaljnje delovanje. Naložbo mora odobriti še stečajno sodišče, toda Iridium brez nje pravzaprav nima možnosti za obstoj. Sodišče bo imelo pomisleke morda le zato, ker ima lastnik Teledesica v lasti še enega operaterja satelitskih komunikacij, in sicer ICO Global Communications.

    Objavljeno: 17.2.2000
  • NECov novi algoritem za šifriranje podatkov

    NEC je predstavil nov algoritem za šifriranje podatkov, za katerega trdijo, da je zmogljivejši od današnjih standardov. Posebnost algoritma Cipherunicorn-A je sistem lažnih ključev, ki so shranjeni poleg pravega ključa, zaradi česar je tega težje najti z doslej znanimi metodami. Napadalec lahko tako porabi dneve za odkodiranje napačnega ključa, nato pa mora začeti znova. Tehnika temelji na dinamični kodi, ki lahko uporablja 128-, 192- in 256-bitne ključe. V isti sapi pa je novi algoritem združljiv z enim od doslej najbolj znanih sistemov Data Encryption Standard (DES), kar bo olajšalo njegovo vsakdanjo rabo. NEC namerava sistem uporabljati v komunikacijskih izdelkih, kot so brezžični telefoni, modemi in druge naprave, trenutno pa ne razmišljajo o izdelavi samostojnega šifrirnega paketa, kakršen je znani paket PGP.

    Objavljeno: 16.2.2000
  • Konferenca RSA 2000

    Čedalje več uporabnikov interneta, povezljivost krajevnih omrežij z internetom in elektronsko poslovanje so le najbolj pogosti razlogi za skrb za varnost, kar ostaja pereča težava v informacijskih službah. Zato so se letošnje konference RSA 2000 udeležili vsi, ki na tem področju kaj pomenijo in ponujajo, vključno z družbami RSA, Microsoft in Entrust. Poudarek je bil na sistemih javnih ključev PKI (Public Key Infrastructure). Podjetje RSA je tako predstavilo strežnik Keon Certificate Server 5.5, ki omogoča preprostejše in učinkovitejše razdeljevanje potrdil večjemu številu uporabnikov. Obenem so predstavili razvojni komplet Bsafe Cert-C, ki omogoča procesiranje potrdil in odšifriranje podatkov različnih ponudnikov, vključno s strežniki RSA Keon in VeriSign OnSite.

    Objavljeno: 16.2.2000
  • Združenje GSM si želi večji pomen

    Združenje GSM (GSM Association) želi svoj vpliv in delovanje razširiti na celotno brezžično telefonijo. To sporočilo je bilo razvidno tudi na mednarodnem dogodku v Cannesu (pred svetovnim kongresom GSM, ki ga združenje GSM podpira), na katerega so povabili predstavnike drugih sorodnih organizacij.

    Objavljeno: 16.2.2000
  • BeOS brezplačno, za internetne sprejemnike

    Razširjenost operacijskih sistemov Windows in MacOS ter vse večja priljubljenost Linuxa so družbo Be, ki jo vodi nekdanji Applov vodilni inženir Jean-Louis Gassee, prisilile v drastično spremembo strategije glede operacijskega sistema BeOS. Zaradi močne konkurence, ki jo predstavlja brezplačni Linux, so se pri Beju odločili novo različico operacijskega sistema BeOS 5.0 ponuditi brezplačno, s čimer naj bi povečali zanimanje ter razširjenost sistema.

    Objavljeno: 16.2.2000
  • TeleMach bo ponujal omrežje, storitve, vsebine in aplikacije

    Podjetje namerava z zadostno količino strokovnjakov, znanja, izkušenj in kapitala zagotoviti dobro osnovo za razvoj sodobnih telekomunikacij, ki jih bodo ponujali poslovnim in zasebnim uporabnikom. Njihov konkreten cilj je v Sloveniji zagotoviti storitve največ šest mesecev po tem, ko se pojavijo v tujini. Postali bi radi najpomembnejši nosilec kakovostnih in hitrih komunikacijskih storitev, pri tem pa se bodo naslanjali predvsem na tehnologije optičnih vodov in kabelsko distribucijskih omrežij.

    Objavljeno: 16.2.2000
  • Mobilni telefon iz titana

    Na mednarodnem pohištvenem sejmu v Stockholmu je Ericsson prvič predstavil telefon R320 TITAN. Izdelan je na osnovi telefona R320 WAP v omejeni izdaji 50 kosov. Novi telefon je polno delujoč, vendar ga ni pričakovati v trgovinah, saj so ga razvili le kot poizkus, da bi ugotovili lastnosti titana pri izdelavi in oblikovanju mobilnih telefonov. Titan je med najmočnejšimi materiali in njegova uporaba predstavlja nov izziv za oblikovalce in proizvodnjo mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 15.2.2000
  • Toshiba in brezžični prenos videoposnetkov prek Bluetootha

    Toshiba je na Japonskem prikazala delujoč prototip sistema, ki omogoča prenos videoposnetkov v zapisu MPEG4 prek brezžične povezave z vmesnikom Bluetooth. Za komunikacijo so uporabili protokol TCP/IP, ki deluje prek nižjenivojskega protokola L2CAP, uporabljenega pri komunikaciji v sistemih Bluetooth. Čeprav sistem trenutno omogoča prenos le okrog 10 slik na sekundo in velikost slike QCIF (običajna velikost slike pri videokonferencah), pri Toshibi menijo, da lahko kakovost videoposnetkov še precej izboljšajo. Tehnologija MPEG4-over-Bluetooth naj bi omogočala preprost in poceni prenos videoposnetkov prek niza različnih naprav, kot so videointerfoni, nadzorniški sistemi, ter hišni videoprikazovalniki, ki so povezani z osrednjim sistemom (televizorjem). Toshiba bo sistem prvič javno prikazala na sejmu CeBit.

    Objavljeno: 15.2.2000
  • Kodak in Hewlett Packard skupaj v dobo digitalne fotografije

    Kodak in Hewlett Packard sta ustanovila skupno podjetje, ki bo razvilo nove izdelke za dobo digitalne fotografije. Podjetje, ki trenutno še nima imena, bo razvijalo izdelke, ki združujejo Kodakove izkušnje z digitalno in klasično fotografijo, ter HP-jevo znanje o barvnem tisku. Eden od ciljev je izdelava preprostih, a učinkovitih sistemov za samodejno tiskanje fotografij, ki bodo postavljeni v prodajalnah in tržnih centrih. Prvi izdelki naj bi bili na voljo že naslednje leto, partnerja pa za četo 2005 načrtujeta prodajo izdelkov v višini skoraj milijarde dolarjev letno.

    Objavljeno: 15.2.2000
  • LinuxWorld 2000 v New Yorku (2.)

    LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Zanimiva novost, ki je bila prikazana na prireditvi, je izdelek za razpoznavo govora IBM ViaVoice, prvi tovrstni izdelek za operacijski sistem Linux. Program bo menda tako majhen, da bo primeren za rabo tudi na najmanjših računalnikih, kot so žepni računalniki z Linuxom. Pri IBM-u še zlasti mislijo na razvijalce. V kratkem naj bi predstavili razvojni komplet, ki bo med drugim vseboval Linux različice zbirke podatkov DB2, spletnega strežnika WebSphere Application Server, poštnega strežnika Lotus Domino in razvojnega orodja VisualAge for Java. Skupaj z družbo NetObjects, ki je v večinski lasti IBM-a, bodo kmalu predstavili tudi paket TopPage, razvojno orodje in spletni urejevalnik za okolje Linux.

    Objavljeno: 15.2.2000
  • Podjetje S3 -- prvi partner procesorja Crusoe

    Procesor Crusoe, prvenec podjetja Transmeta, je dobil prvega partnerja. To je podjetje S3, ki bo sredi leta predstavilo lahek peresnik, zasnovan na modelu TM3120 in operacijskem sistemu Mobile Linux. Sistem naj bi stal manj od 1000 dolarjev. Vse kaže, da je za zamik med predstavitvijo procesorja in dobavljivostjo na trgu kriv predvsem operacijski sistem Mobile Linux, ki še ni povsem dokončan, čeprav njegov razvoj koordinira sam Linus Torvalds. Zato pa so dnevi po predstavitvi razkrili še nekaj podrobnosti. Večina proizvajalcev namerava zapreti Mobile Linux v pomnilnik ROM, računalnik pa bo poleg navidezne (zaslonske) tipkovnice podpiral razpoznavo pisave, ki je na moč podobna sistemu Grafiti, uporabljenemu v računalnikih Palm.

    Objavljeno: 14.2.2000
  • Novi brizgalniki Hewlett Packard

    Hewlett Packard je predstavil tri nove barvne brizgalnike, optimalizirane za domačo rabo, zlasti pa za kakovosten tisk digitalnih fotografij. V prodajo bosta najprej prišla modela DeskJet 932C (v ZDA priporočena cena 200 dolarjev) ter DeskJet 952C (300 dolarjev), z manjšim zamikom pa še najmanjši model DeskJet 842C, ki bo stal le 150 dolarjev. Glavna značilnost dveh večjih modelov je še kakovostnejši tisk, ki ga omogoča nov algoritem PhotoREt III, s katerim lahko tiskalnik brizgne 29 kapljic barve za posamezno piko. Poleg tega oba tiskalnika na fotografskem papirju dosegata ločljivost 1200 × 2400 pik, največ doslej med barvnimi brizgalniki tega cenovnega razreda.

    Objavljeno: 14.2.2000
  • LinuxWorld 2000 v New Yorku (1.)

    LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Eden od ključih dogodkov na zimskem LinuxWorldu je bil zagotovo govor Linusa Torvaldsa, ki je občinstvu ponovno podal presek stanja in prihodnost Linuxa. Spregovoril je zlasti o novem jedru z oznako 2.4, za katerega je priznal, da glede na dosedanje načrte zamuja. Novo jedro bi moralo biti končano še v tem četrtletju, vendar je težko pričakovati končno različico pred poletjem. Linus pa razmišlja, da bi pred tem izdal "preizkusno" različico jedra 2.4, ki bi tako potešila radovednost uporabnikov.

    Objavljeno: 14.2.2000
  • Veliki brat bo nadzoroval rusko omrežje

    Ruska obveščevalna služba FSB (naslednica nekdanje zloglasne službe KGB) je začela izvajati projekt SORM (sistem za operacijsko-raziskovalne dejavnosti), ki jim daje velika pooblastila pri nadzorovanju vseh dejavnosti ruskih državljanov v internetu. Vršilec dolžnosti predsednika ruske federacije, Vladimir Putin, tudi sam nekdanji agent KGB, je praktično v prvem tednu opravljanja nove dolžnosti sporna pooblastila razširil še na sedem drugih državnih ustanov, vključno z davčno policijo in policijo notranjega ministrstva, parlamentarnimi in predsedniškimi varnostnimi službami, obmejno policijo in carino.

    Objavljeno: 14.2.2000
  • Sodelovanje 3Com-a in SiOL-a pri vzdrževanju

    3Com in SiOL sta sklenila dogovor o sodelovanju pri vzdrževanju terminalnega prilagojevalnika 3Com U.S. Robotics ISDN Pro TA. SiOL-ova brezplačna številka za tehnično pomoč 080 8765 bo sprejemala tudi vprašanja v zvezi s pomočjo pri delu z omenjenim terminalnim prilagojevalnikom, ki se je po Sloveniji močno razširil, predvsem zaradi akcije ISDN 3000 Telekoma Slovenije.

    Objavljeno: 14.2.2000
  • IBM se pripravlja na prenovo

    IBM se pripravlja na vnovičen poizkus obuditve prodaje osebnih računalnikov PC. Spomladi naj bi tako začeli prodajati povsem nove računalnike, ki bodo po trditvah nekateri virov imeli radikalno drugačen videz in zgradbo, poleg tega pa naj bi predstavili tudi novo tržno ime in se s tem poslovili od sedanjih oznak PC 300. Med drugim se IBM menda pripravlja na vpeljavo podobne strategije, kakor so jo lani ubrali nekateri tekmeci -- zmanjšanje cene računalnikov v zameno za naročnino na internetne storitve.

    Objavljeno: 13.2.2000
  • Novi brizgalniki Epson

    Epson je v ZDA predstavil nov rod barvnih brizgalnikov, ki so optimalizirani za tiskanje digitalnih fotografij. Glavna novost tiskalnikov je sistem barv in papirja, ki omogoča še manjše barvne pike kakor doslej, predvsem pa bolj trajne izpise. Z novo kemično sestavo barv in posebnim premazom papirja pri Epsonu zagotavljajo obstojnost natisnjenih slik vsaj 10 let ali več, če so te hranjene v primernem okolju. Novinci uporabljajo že doslej znano tehnologijo Advanced Micro Piezo, ki omogoča tisk z ločljivostjo 1440 × 720 pik, a za tisk uporabljajo tiskalno glavo s šestimi barvami.

    Objavljeno: 13.2.2000
  • Intelov pomnilnik v Ericssonovih mobilnih telefonih

    Ericsson bo v naslednjem triletnem obdobju uporabljal izključno Intelove pomnilnike flash RAM, poleg tega pa bosta Ericsson in Intel sodelovala pri razvoju novih mobilnih izdelkov, ki bodo lahko shranjevali podatke kot so elektronska pošta, govor in glasba. Sklenjena pogodba omogoča Ericssonu trženje novih izdelkov, ki bodo podpirali vsebino in storitve tretjega rodu mobilne telefonije - združevanje govornih in internetnih zmogljivosti v brezžičnih prenosnih napravah.

    Objavljeno: 13.2.2000
  • Brezžični Firewire

    Japonsko podjetje NEC je razvilo nov komunikacijski sistem, ki omogoča prenos protokola IEEE-1394 (Firewire) prek brezžične povezave. IEEE-1394 je vse bolj priljubljen vmesnik za povezavo digitalnih naprav za zabavno elektroniko, kot so digitalne video kamere, televizijski aparati, glasbeni stolpi ter računalniki in računalniška periferija. Po trditvah predstavnikov podjetja NEC novi sistem brezžičnih oddajnikov omogoča prenos signalov s hitrostjo kar 400 Mb/s na razdalji 12 metrov v vidnem polju in 7 metrov, če signal potuje skozi zidove. NEC ni prvi, ki je razvil brezžično različico vmesnika IEEE-1394. Prvi je bil lani Canon s prototipom s hitrostjo 100 Mb/s, vendar bo zagotovo prvi, ki bo na podlagi nove tehnologije ponudil tudi izdelke. Za konec leta napovedujejo brezžični vmesnik, združljiv s standardom HAVi 1.0 (Home AV Interface). Izdelki bodo sprva na voljo na japonskem tržišču.

    Objavljeno: 13.2.2000
  • Intelovo zanimanje za omrežno in komunikacijsko opremo

    Intel se vse bolj podaja med omrežno in komunikacijsko opremo. V začetku februarja je podjetje kupilo indijsko družbo Thinkit, ki se ukvarja z razvojem vezij za usmerjevalnike in stikala, že doslej pa je tesno sodelovalo z Intelovo hčerinsko družbo Level One Communications. Thinkit je že enajsto podjetje omrežnih in telekomunikacijskih izdelkov, ki jih je Intel kupil v zadnjem letu.

    Objavljeno: 12.2.2000
  • AMD-jevi novi procesorji za prenosnike

    AMD pripravlja v letošnjem letu kar nekaj novosti pri procesorjih za prenosne računalnike. Že junija naj bi na vrsto prišli novi procesorji K6-2+ in K6-III+, ki bodo vsebovali tehnologijo Gemini, nekaj podobnega nedavno predstavljeni Intelovi tehnologiji SpeedStep in omogoča napredno varčevanje z energijo. Oba procesorja bosta narejena v 0,18-mikronski tehnologiji, manjši bo vseboval 128 KB predpomnilnik, večji pa 256 KB predpomnilnik in podporo za hitrejše 100 MHz sistemsko vodilo. AMD bo do konca leta predvidoma predstavil tudi mobilno različico procesorja Athlon.

    Objavljeno: 12.2.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji