Objavljeno: 14.2.2000

Veliki brat bo nadzoroval rusko omrežje

Ruska obveščevalna služba FSB (naslednica nekdanje zloglasne službe KGB) je začela izvajati projekt SORM (sistem za operacijsko-raziskovalne dejavnosti), ki jim daje velika pooblastila pri nadzorovanju vseh dejavnosti ruskih državljanov v internetu. Vršilec dolžnosti predsednika ruske federacije, Vladimir Putin, tudi sam nekdanji agent KGB, je praktično v prvem tednu opravljanja nove dolžnosti sporna pooblastila razširil še na sedem drugih državnih ustanov, vključno z davčno policijo in policijo notranjega ministrstva, parlamentarnimi in predsedniškimi varnostnimi službami, obmejno policijo in carino.

Ruski zakon o operacijskih raziskavah iz leta 1995 je FSB pooblastil za nadzor vseh zasebnih komunikacij (običajna in elektronska pošta, pogovori prek običajnih in mobilnih telefonov ipd.), vendar le ob predhodni pridobitvi sodnega naloga. Projekt SORM pa po besedah nasprotnikov zagotavlja možnost nadzorovanja brez predhodnega sodnega naloga. SORM predvideva, da bodo prav internetni ponudniki krili visoke stroške zahtevane tehnologije (usmerjevalniki in hitre povezave do sedeža FSB, kar lahko znaša do 30 tisoč dolarjev) in da bodo ponudniki celo morali izšolati obveščevalce za vohunjenje za njihovimi strankami. Vsebina internetnega prometa bo tako mimo posebnih pravnih zahtev na voljo obveščevalcem; čeprav bi bilo za pregled teh podatkov formalno še vedno treba predhodno pridobiti sodni nalog, je po besedah kritikov malo verjetno, da bo FSB ta dovoljenja tudi pridobil, zlasti zato, ker jih tehnično pri tem nič ne zadržuje. Prizadeti ruski uporabniki interneta dobro vedo, da ruske posebne enote zelo rade prodajo pomembne podatke najboljšim ponudnikom, ki so praviloma vedno iz vrst političnih struktur.

Visoki stroški, ki izvirajo iz projekta SORM, bodo morda prisilili majhne ponudnike k zapiranju, zato niso osamljena mnenja, da veliki ponudniki podpirajo SORM, saj jim posredno utrjuje položaj na trgu in odstranjuje tekmece. FSB zagovarja, da SORM blagodejno vpliva na preprečevanje nezakonitih dejanj, kot so izogibanje davkov ali pedofilija. Podobne sisteme nadzorovanja (celo mimo sodnega nadzora) imajo tudi druge države, med njimi pa je ameriški Echelon (upravlja ga National Security Agency) in z njimi povezani sistemi v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji. Američani pa zatrjujejo, da njihovi sistemi ne temeljijo na vgradnji nadzornih naprav v telekomunikacijska omrežja in da je zato ruski SORM veliko bolj zaskrbljujoč.

http://www.fsb.ru

http://www.nsa.gov:8080

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji