Objavljeno: 14.2.2000

LinuxWorld 2000 v New Yorku (1.)

LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Eden od ključih dogodkov na zimskem LinuxWorldu je bil zagotovo govor Linusa Torvaldsa, ki je občinstvu ponovno podal presek stanja in prihodnost Linuxa. Spregovoril je zlasti o novem jedru z oznako 2.4, za katerega je priznal, da glede na dosedanje načrte zamuja. Novo jedro bi moralo biti končano še v tem četrtletju, vendar je težko pričakovati končno različico pred poletjem. Linus pa razmišlja, da bi pred tem izdal "preizkusno" različico jedra 2.4, ki bi tako potešila radovednost uporabnikov.

Glavna novost novega jedra bodo širitve v dve smeri -- k podpori še zmogljivejših strežnikov in preprostejših sistemov, kot so internetni terminali. Trenutna delovna različica zelo lepo deluje v strežnikih z osmimi procesorji, med novimi tehnologijami pa so podpora za vmesnike USB in IEEE-1394 (Firewire). Linuxovo jedro 2.4 bo tudi bistveno bolje podpiralo grafiko 3D in grafične pospeševalnike, vključno s podporo za programski vmesnik OpenGL. Torvalds je poleg tega pozval razvijalce, da poskušajo Linux narediti bolj prijazen do uporabnikov. Ključ uspeha so preprostejši vmesniki, ne pa tehnologija, ki je bila doslej glavni gonilnik razvoja Linuxa.

Linus je na konferenci še enkrat spregovoril o dveh vidikih razvoja Linuxa, o katerih je v zadnjem času vse več govora: povečevanju razlik med različicami in vse večji komercializaciji izdelka. Linus še naprej ostaja pristaš komercialnih različic Linuxa in ponavlja že znano tezo, da Linux ni nastal kot proti-komercialen sistem, temveč kot izdelek, nad katerim bi imeli uporabniki več nadzora. Večja razdrobljenost lastnosti med izdelki po njegovem mnenju Linuxu samo širijo obzorje in število uporabnikov. V isti sapi pa opozarja, da se je treba ogniti namernim nezdružljivostim in drugim trikom, ki so v preteklosti zavrle uspeh Unixa, v zadnjem času pa slabijo položaj jave.

Ena od zvezd sejma je bilo ponovno kanadsko podjetje Corel. Potem ko so na lanskem Comdexu predstavili svojo različico Linuxa, so na sejmu Linuxworld prvič javno predstavili pisarniško zbirko WordPerfect Office 2000 for Linux, kar je nov korak v strategiji podjetja, da bi se na novi platformi rešilo prevlade družbe Microsoft. WordPerfect Office 2000 za Linux bo na voljo v dveh različicah, Standard in Deluxe, cene pa bodo zelo ugodne -- 110 in 160 dolarjev. Standardno različico WordPerfect Office 2000 for Linux bodo sestavljali urejevalnik besedil WordPerfect 9, preglednica Quattro Pro 9, predstavitveni program Corel Presentations 9, povezovalni program CorelCentral 9, pa tudi operacijski sistem Corel Linux. Različica Deluxe omenjenim programom dodaja še dva modula -- podatkovno zbirko Paradox 9 in zbirko iger za sistem Linux. Seveda bo različica za okolje Linux na ravni dokumentov v celoti združljiva s tisto za okolje Windows.

Pomen Linuxa v sodobnem računalništvu se najbolje kaže v podpori velikih proizvajalcev. Med najbolj aktivnimi je prav največje računalniško podjetje, družba IBM, ki je na sejmu predstavila in najavila precej novosti. IBM je Linux sprejel z obema rokama in kupcem ponudil tako programske izdelke kakor storitve, ki bodo Linux naredili še bolj privlačen kakor doslej. Zanimiva novost je najava prenosa datotečnega sistema JFS (Journaling File System) na platformo Linux, povrh vsega pa bodo kodo sistema JFS ponudili v okviru združenja Open Source.

http://www.linuxworldexpo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji