Objavljeno: 15.2.2000

LinuxWorld 2000 v New Yorku (2.)

LinuxWorld je osrednji dogodek za skupnost uporabnikov Linuxa, prvič letos pa so se srečali v New Yorku. Zanimiva novost, ki je bila prikazana na prireditvi, je izdelek za razpoznavo govora IBM ViaVoice, prvi tovrstni izdelek za operacijski sistem Linux. Program bo menda tako majhen, da bo primeren za rabo tudi na najmanjših računalnikih, kot so žepni računalniki z Linuxom. Pri IBM-u še zlasti mislijo na razvijalce. V kratkem naj bi predstavili razvojni komplet, ki bo med drugim vseboval Linux različice zbirke podatkov DB2, spletnega strežnika WebSphere Application Server, poštnega strežnika Lotus Domino in razvojnega orodja VisualAge for Java. Skupaj z družbo NetObjects, ki je v večinski lasti IBM-a, bodo kmalu predstavili tudi paket TopPage, razvojno orodje in spletni urejevalnik za okolje Linux.

IBM pa Linuxa ne podpira le s programsko opremo, temveč tudi s celotnim spektrom strojnih izdelkov. Že nekaj časa je Linux na voljo kot opcija v IBM-ovih strežnikih, od nedavnega tudi na izbranih prenosnikih, kmalu pa bodo tudi na namiznih računalnikih in delovnih postajah. Poleg tega je IBM na sejmu prvič predstavil prva terminalska izdelka, ki temeljita na Linuxu, Network Station Series 2200 in 2800. IBM pospešeno preizkuša Linux tudi na največjih računalnikih S/390, hkrati pa načrtuje lažjo povezljivost med sistemi AS/400 in strežniki z Linuxom.

Linux so sprejeli tudi pri podjetju Dell. Pred nekaj meseci so začeli ponujati Red Hat Linux v večini modelov delovnih postaj in strežnikov, na sejmu LinuxWorld Expo pa so najavili tudi podporo Linuxu v prenosnih računalnikih. Red Hat Linux bo z nekaterimi dodatki sprva na voljo v prenosnikih Inspiron 7500, nekoliko pozneje pa tudi v prenosnikih Latitude CPx. Po zagotovilih podjetja bodo prenosniki z Linuxom stali približno toliko kolikor prenosniki, opremljeni z okoljem Windows 98.

Med tistimi, ki se postopoma, a zelo previdno približujejo Linuxu, je tudi podjetje Sun. Na sejmu so objavili, da bo kalifornijsko podjetje Bell Microproducts začelo prodajati strežnike za vgradnjo, temelječe na Sunovih osnovnih ploščah in mikroprocesorjih. Strežniki bodo seveda uporabljali Linux, obenem pa bodo prvi računalniki drugih proizvajalcev (Sun je doslej to uporabljal le na tiskalnikih) z logotipom "UltraSparc Driven". Strežniki so namenjeni predvsem ponudnikom interneta, cene pa se pričnejo pri 2100 dolarjih. Linux je že doslej deloval na Sunovi strojni opremi, vendar pred tem naznanilom ni obstajal uradni kanal za nakup strežnikov s Sunovo elektroniko in prednameščenim Linuxom.

Sun je poleg tega naredil podoben korak kakor IBM in skupnosti uporabnikov Linuxa ponudil ključne dele datotečnega sistema NFS, in sicer različico 4. Natančneje, Sun bo v kratkem ponudil dostop do kode protokola TI-RPC (transport Independent Remote Procedure Call) v okviru licenčne pogodbe Sun Industry Standards Source Licence, ki je Sunov odgovor na priljubljenost Open Sourcea.

LinuxWorld je prinesel prve novosti združenja iPlanet E-Commerce Solution, doslej bolj znanega pod imenom Sun-Netscape Alliance. Na sejmu so predstavili nove poštne strežnike iPlanet Messaging Server in spletni strežnik iPlanet Web Server, seveda oba za Linux in druge platforme.

Linuxu se ne morejo upreti tudi drugi ponudniki sistemov Unix. Santa Cruz Operations, znan po svojih izdelkih SCO Unix in UnixWare, je na sejmu predstavil paket Tarantella for Linux, s katerim je mogoče programe Linux, Unix in Windows prenesti v lahke odjemalce, za dostop do programov Linux pa je dovolj že katerikoli računalnik, opremljen s spletnim brskalnikom. SCO se je kljub temu odločil, da izvorne kode izdelka ne bo ponudil združenju Open Source.

Poleg velikih ponudnikov je zanimivo opazovati, s kakšno vnemo se Linuxa lotevajo manjša podjetja, tudi ko gre za skupne projekte. Združenje Trillian, ki razvija Linux za Intelov prvi 64-bitni procesor Itanium, je na sejmu oznanilo, da bodo kmalu oddali kodo v nadzor združenja Open Source, očitno še pred tem, ko bo Intel predstavil sam procesor.

Medtem ko Sun ponuja svoj pisarniški paket StarOffice brezplačno tudi za okolje Linux ter pospešeno pripravlja novo različico in izvedbo za spletno rabo, se premikajo tudi drugi ponudniki. Podjetje Applix je na LinuxWorld Expu predstavilo novo različico pisarniškega paleta Applixware Office 5.0, ki je edini tovrstni paket programov, narejen že v osnovi za Linux (StarOffice je najprej nastal na Windowsih). Nova različica, ki bo v prodaji predvidoma od konca marca za 100 dolarjev, bo vsebovala šest modulov -- urejevalnik besedil, preglednico, program za delo z zbirkami podatkov, predstavitveni program, odjemalec za elektronsko pošto in grafični program za delo z rastrskimi in vektorskimi orodji. Nova različica vsebuje knjižnico za podporo uporabniškemu vmesniku Gnome, izboljšan vmesnik, boljše orodjarne in nov črkovalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji