Objavljeno: 13.2.2000

IBM se pripravlja na prenovo

IBM se pripravlja na vnovičen poizkus obuditve prodaje osebnih računalnikov PC. Spomladi naj bi tako začeli prodajati povsem nove računalnike, ki bodo po trditvah nekateri virov imeli radikalno drugačen videz in zgradbo, poleg tega pa naj bi predstavili tudi novo tržno ime in se s tem poslovili od sedanjih oznak PC 300. Med drugim se IBM menda pripravlja na vpeljavo podobne strategije, kakor so jo lani ubrali nekateri tekmeci -- zmanjšanje cene računalnikov v zameno za naročnino na internetne storitve.

Prenova strategije za osebne računalnike je že težko pričakovan korak, s katerim naj bi odpravili slabo poslovanje tega oddelka. IBM je namreč objavil, da je oddelek Personal Systems Group lani ustvaril izgubo v višini 557 milijonov dolarjev, od tega 246 milijonov samo v zadnjem četrtletju. Del razlogov za padec v zadnjem četrtletju je IBM-ova odločitev o prekinitvi prodaje računalnikov za domačo rabo Aptiva v trgovinah. Kljub temu so rezultati boljši od lanskih, ko je ta oddelek ustvaril izgubo 992 milijonov dolarjev. Največ so k boljšim rezultatom prispevali strežniki NetFinity, pri katerih se prodaja povečuje celo nekoliko hitreje kakor pri tekmecih.

Druga slaba novica v zadnjem mesecu je za IBM prišla od raziskovalnih družb IDC in Dataquest: obe navajata upad IBM-ove prodaje osebnih računalnikov v ZDA in drugod po svetu. Rezultati so bili precej slabši od povprečja na tem področju, kjer je industrija lani rasla s stopnjo med 17 % in 19 %. IBM je zato padel na peto mesto po številu prodanih sistemov, boljše od njega pa so se odrezali Dell, Compaq, Hewlett Packard in Gateway (v tem vrstnem redu).

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji