Objavljeno: 7.2.2000

Vodafone le prevzema nemški Mannesmann

Ko je lani angleški Vodafone odkupil ameriški AirTouch, sta vrednost in učinek te poslovne poteze izzvala veliko reakcij v poslovnem svetu. Najnovejši nakup Angležev pa ima še bistveno večji učinek: po dobrih treh mesecih pogajanj in prizadevanj je telekomunikacijskemu mogotcu Vodafone AirTouch uspelo prevzeti ponos nemških telekomunikacij -- Mannesmann. Vrednost nakupa je skoraj 200 milijard dolarjev, Mannesmanovi delničarji pa bodo postali lastniki 49,5 % nove družbe (v prejšnji ponudbi je bilo predvideno 47,2 %), ki bo v skupni vrednosti 375 milijard dolarjev postala največja svetovna telekomunikacijska skupina. Še več, to bo četrta največja družba nasploh, takoj za podjetji Microsoft, General Electric in Cisco Systems. Vrednost prevzema dosega rekordne vrednosti, občutno večje od nedavne združitve ponudnika AOL in medijske hiše Time Warner.

Vodafonov nakup Mannesmanna ima poleg poslovnega tudi precejšen politični pomen, saj gre za prvi uspešen tuj sovražni prevzem nekega velikega nemškega podjetja. Sporočilo je jasno: Nemčija ni in ne more več biti prepovedana cona pri zgradbi novih mednarodnih poslovnih struktur. Nemci so nakup skušali preprečiti z nenaklonjeno zakonodajo in z nepričakovanimi poslovnimi potezami (nakup britanskega operaterja mobilne telefonije Orange), toda presenečenja je pripravljal tudi Vodafone (sodelovanje pri internetnih storitvah s francoskim telekomunikacijskim podjetjem Vivendi). Po treh mesecih višanja cen delnic tako Vodafona kakor tudi Mannesmanna je nakup vendarle sklenjen, na precejšnje zadovoljstvo naložbenikov z obeh strani Atlantika, ki v njem vidijo nove možnosti za nakupe in združitve.

Združeno podjetje bo z lastniškimi deleži operaterjev mobilne telefonije prisotno v 15 evropskih državah (vključno z vsemi slovenskimi sosedami razen Hrvaške) in precejšnjem številu držav zunaj stare celine. Omenimo le britanski Vodafone (100 % delež), nemški D2 (100 %), italijanski Omnitel (76,8 %), francoski SFR (32 %), nizozemski Libertel (70 %), španski Airtel (21,7 %), švedski Europolitan (50,1 %) in južnoafriški Vodacom. Zaposlenih v združenem angleško-nemškem podjetju bo več kakor 129 tisoč praktično po vsem svetu, v njihovih mobilnih omrežjih pa bo 55 milijonov uporabnikov.

http://www.vodafone.com

http://www.mannesman.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji