Objavljeno: 9.2.2000

Filmska industrija proti piratom

Potem ko so spretni programerji uspeli sesuti zaščito, ki je onemogočala kopiranje filmov z nosilcev DVD, se je filmska industrija spravila nad vse, ki so imeli s tem kaj opraviti. Na avtorje in posrednike so izvršili velik pritisk, ki je višek dosegel s tožbami lastnikov večjih spletnih strežnikov, v katerih so se pojavili inkriminirani programi. Poleg tega je konec januarja svoje naredila tudi norveška policija, ki je aretirala mladoletnika Jona Johansena, ki je prvi razbil zaščito, in njegovega očeta, ki je pravno odgovoren zanj.

Toda s tem dogajanja še ni bilo konec. Na sodnem procesu, na katerem je združenje DVD Copy Control Association podalo obtožbe proti domnevnim kršiteljem pravic filmskih studiev, je prišlo do dokaj neljube napake. V obtožnico in dokazno gradivo so vključili izvorno kodo zaščite DVD-jev, pri tem pa so pozabili obvestiti sodnika, da mora zaradi narave gradiva ta ostati sodna skrivnost. Izvorna koda je tako končala v javnosti, kar je točno to, proti čemur so se pravniki dotlej borili. Ko so opazili napako, so takoj zahtevali sodno intervencijo, ki pa je prišla nekoliko prepozno. Javni dokument je končal v spletu, do prepovedi pa ga je k sebi prineslo več kot 21.000 spletnih obiskovalcev. Pravniki sebi v bran navajajo, da objavljene kodo ni mogoče preprosto pretvoriti v program, kar pa je le slaba tolažba.

Razbitje zaščite DVD je povzročila v zadnjih tednih precej negodovanja v javnosti, predvsem zaradi metode in dinamike reševanja spora, pri čemer so se filmski velikani spravili na posameznike. Javnost, predvsem razne organizacije za zaščito svobode govora, so se na to odzvale z bojkoti in protesti, celo pred kinematografi, kjer so najbolj zagrizeni privrženci delili letake z navedbami dogodkov v zadnjih tednih. Zelo jezni so tudi podporniki Linuxa, za katerega doslej ni obstajala legalna podpora za odkodiranje filmov DVD, zaradi česar so se nekateri pripadniki skupnosti odločili za druge korake, med katerimi tudi povratni inženiring kode. Sodni proces in akcije še potekajo, vendar kaže, da ne bodo ustavile dogodkov, saj so se programi že razširili po vsem svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji