Objavljeno: 12.2.2000

Lotusphere 2000 v Orlandu

Lotus je sredi januarja v Orlandu na Floridi organiziral zdaj že tradicionalno konferenco, posvečeno izdelkom, partnerjem in zlasti uporabnikom Lotusovih izdelkov. Dogodek je mineval v razmeroma negotovem ozračju, saj je tik pred srečanjem prišlo do zamenjave v samem vrhu podjetja, kjer je dosedanjega direktorja Jeffa Papowsa zamenjal Al Zollar. Do odločitve je prišlo tako nenadoma, da je bilo prepozno za zamenjavo programa srečanja Lotusphere in ga je vodil Papows. Ta pa je zanikal, da iz družbe odhaja zaradi notranjih pritiskov in lani podane obtožbe o domnevnem spolnem nadlegovanju sodelavke. S prvim februarjem odhaja v doslej še neimenovano zasebno podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme.

Sicer pa je bil Lotusphere poln manjših novosti, pa tudi nekaj presenečenj ni manjkalo. Slednje so obiskovalci doživeli že na samem začetku, med otvoritvenim govorom, v katerem je Papows med drugim napovedal, da bo Lotus v prihodnje svoje izdelke povezal tudi z Microsoftovim odjemalcem Outlook, kaj je bistven zasuk glede na dosedanjo strategijo. Podrobnosti o tem kako in kdaj še niso znane, slišati pa je bilo, da so bila pogajanja med Microsoftom in Lotusom precej trda. Lotus kljub temu zatrjuje, da taka odločitev ne pomeni konec za dosedanje odjemalce strežniških storitev Domino, temveč predvsem dodatno podporo za izdelke drugih ponudnikov, s čimer naj bi kvečjemu povečali priljubljenost (strežniških) izdelkov.

Sicer pa so pri Lotusu s ponosom napovedali, da so doslej prodali že 56 milijonov licenc paketa Notes (od katerih 8,5 milijona samo v zadnjem četrtletju 1999), kar je izjemen dosežek za izdelek, ki ima kljub vsemu specifično ciljno skupino.

Pri Lotusu so prikazali nove zmožnosti paketa Notes, med drugim končno urejeno možnost tiskanja koledarjev, na prvi pogled sicer malenkost, ki pa so jo uporabniki sprejeli z navdušenjem. V bodoče naj bi v nove odjemalce Notes tesneje povezali tehnologijo doslej ločenega programa SameTime za sodelovanje in komunikacijo v realnem času.

Lotus je napovedal tudi programski paket iNotes, v katerem je skupina programov, ki omogoča lahko povezavo strežnikov Domino in podatkov z drugimi odjemalci, kot so spletni brskalnik in Microsoftov Outlook. iNotes bo med drugim skrbel za to, da bo omogočal podvajanje podatkov (modul z imenom Domino Offline Services) uporabnikom, ki želijo dostopati do njih, tudi ko niso povezani s strežnikom, kar je bila doslej ena od pomembnih prednosti paketa Notes. Cena odjemalca iNotes bo predvidoma 50 dolarjev, na voljo pa bo v prvi polovici letošnjega leta

Druga pomembna novost je mobilna različica paketa Notes, namenjena za rabo v ročnih računalnikih Palm. Program bo omogočal usklajevanje elektronske pošte, koledarja, imenika in nekaterih programov z ročnimi računalniki, sprva z računalniki družbe Palm. Cena paketa še ni določena, na voljo pa bo še konec tega četrtletja.

Ena od pričakovanih novosti je bilo tudi nadaljevanje lani v Berlinu predstavljenega projekta Raven, pod katerim nastaja programska oprema za upravljanje z znanjem. Med predstavitvami novih tehnologij je tudi modul za upravljanje paketa z govorom ter modul za samodejno prevajanje besedil med različnimi jeziki.

IBM in Lotus sta na srečanju napovedala tudi tesnejšo povezavo med strežniškimi paketi Lotus Domino in spletnim strežnikom IBM WebSphere. Cilj novega projekta je tesna povezanost na programski ravni, s čimer bi nato oba izdelka prodajali kot strežniški tandem. Med drugim bosta podpirala skupno prijavo uporabnikov in medsebojno komunikacijo na ravni procesov in storitev. Čeprav bosta imela oba izdelka področja, na katerih se prepletata po funkcionalnosti, naj bi WebSphere za paket Domino predstavljal predvsem most do podatkov v transakcijskih sistemih in zbirkah podatkov ter platformo za uporabo javanske tehnologije. Med drugim naj bi s tem Domino dobil podporo za tehnologije Java Server Pages (JSP), gradnike Enterprise Java Beans (EJB) in izboljšano podporo za javanske strežniške programčke (servlets).

Lotus pa ob številnih novostih tudi poslavlja od nekaterih izdelkov, kot kaže tudi od poštnega sistema cc:Mail, katerega so lani prodali relativno malo (160.000 licenc v zadnjem četrtletju proti 8,5 milijona licenc paketa Notes). Lotus zato napoveduje prenehanje nadaljnjega razvoja izdelka in postopke za migracijo sedanjih uporabnikov na paket Notes. Zato pa nameravajo še naprej podpirati pisarniški paket SmartSuite, ki ima okrog 28 milijonov aktivnih uporabnikov, odločitev o prenehanju razvoja pa bi lahko imela resne posledice za prihodnost podjetja, saj je še vedno lep vir dohodka.

http://www.lotuspehere.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji