Novice

 • Reiser obtožen umora žene

  Ameriški programer Hans Thomas Reiser, ki je zaslovel z odprtokodnim in zelo hitrim datotečnim sistemom ReiserFS in njegovim naslednikom Reiser4, je obtožen umora svoje žene in matere njunih dveh otrok Nine, ki je že skoraj tri mesece pogrešana.

  Objavljeno: 27.12.2006več
 • Opera za Wii

  Na voljo je posebna izdaja brskalnika Opera za igralne konzole Wii, ki jo je moč brezplačno prenesti s spleta in neomejeno uporabljati. Zaenkrat je v stopnji beta, zato nekatere zmogljivosti, kot so posamezni videoposnetki na YouTube, ne delujejo povsem pravilno.

  Objavljeno: 27.12.2006več
 • Odprtokodni Nouveau

  Projekt Nouveau, ki je začel v okviru fundacije X.Org delovati v začetku iztekajočega se leta, želi s pomočjo obratnega inženiringa na osnovi izvirnih (zaprtih) izdelati odprtokodne gonilnike s za grafične kartice NVIDIA s podporo prikazovanju v treh razsežnostih.

  Objavljeno: 26.12.2006več
 • 107 Gb/s

  Nemški Siemens je postavil nov hitrostni rekord pri prenosu podatkov po optičnem kablu, ki zdaj znaša kar 107 Gb/s, kar pomeni prenos količine v velikosti približno dveh plošč DVD v sekundi.

  Objavljeno: 26.12.2006več
 • Iskalnik s temelji wikija

  Ustanovitelj proste enciklopedije Wikipedije, Jimmy Wales, se po poročanju London Timesa pripravlja na nov podvig - razvija nov spletni iskalnik, s katerim želi ogroziti celo taka velikana kot sta Google in Yahoo.

  Objavljeno: 25.12.2006več
 • Skype 3.0 tudi uradno

  Na voljo je končna različica priljubljenega programa za internetno telefonijo Skype 3.0, ki je bila doslej na voljo le kot razvojna različica beta. Temeljito je prenovljen uporabniški vmesnik z novo orodjarno, hitrim iskalnikom stikov, posodobljenim delom za neposredno sporočanje in dodanim minimalnim vidom.

  Objavljeno: 25.12.2006več
 • Opera za zaupnost

  Avtorji programa Opera so objavili novo različico spletnega brskalnika, ki precej izboljšuje varovanje zasebnosti in zasebnih podatkov uporabnika. Opera 9.1 ima namreč vgrajeno povsem novo orodje proti kraji identitet (phishing), ki so ga razvili skupaj s ponudniki informacij o verodostojnosti spletnih strani. Opera 9.1 tako uporablja podatke v realnem času o spletnih straneh, ki jih pridobiva iz podatkovnih baz PhishTank, uporablja pa tudi sistem certifikatov GeoTrust, ki onemogoča poneverjanje podatkov.

  Objavljeno: 24.12.2006več
 • Sunovo steklo za okna

  Sun je objavil končno različico projekta Looking Glass, s katerim so razvijali tridimenzionalno namizje za programe v javi. Program je napisan tako, da javanski programi enako imajo enak videz in delovanje ne glede na operacijski sistem (Looking Glass deluje na Oknih, Linuxu in MacOS-u), pri tem pa omogoča boljši izkoristek prostora na zaslonu. Okna namreč lahko poljubno rotiramo v tridimenzionalnem prostoru in jih postavljamo na "rob" oziroma v knjižnice na rob zaslona, kjer jih lahko hitreje identificiramo pri preklopu med okni. Looking Glass je sicer nastajal kot odprtokodni projekt od leta 2004, pri delu pa so vključili številne nove prijeme, ki jih srečamo tudi v grafičnih vmesnikih operacijskih sistemov MacOS X in Windows Vista.

  Objavljeno: 24.12.2006več
 • Na DVDju tudi Monitor TV

  Prva Monitorjeva plošča za leto 2007 premierno predstavlja Monitor TV, video ponazoritev nekaj preizkusov izdelkov iz prejšnje številke. Potrudili se bomo, da bomo zanimive teste z zvokom in v sliki predstavljali tudi v prihodnje. In ne več za nazaj.

  Objavljeno: 23.12.2006več
 • Kaseta z zmogljivostjo 700 GB

  Podjetji IBM in Fujifilm sta začela prodajati tračno kaseto za arhiviranje podatkov, ki zmore hraniti kar 700 GB podatkov in to brez uporabe kompresije podatkov. Kasete bodo uporabljene v tračnih enotah in knjižnicah IBM TS1220, ki so osnova za novi rod zmogljivih sistemov za arhiviranje in varovanje podatkov. Na posamezno kaseto je mogoče zlahka spraviti čez 1 TB podatkov (tipično do 1,4 TB z uporabo kompresije podatkov), vendar je za partnerja to obenem šele prvi korak, ki bo v bodoče omogočal hrambo potencialno celo nekaj TB podatkov na posamezno kaseto. Visoko zmogljivost hrambe podatkov so med drugim dosegli z nanotehnologijo pri nanosu magnetne prevleke.

  Objavljeno: 23.12.2006več