• Partnerstvo med Googlom in NASO

    Google in NASA sta podala podrobnosti o sodelovanju, ki sta ga družbi podpisali pred letom dni. Med tem je prišlo do zastojev, ki pa sta jih zdaj Google in NASA Ames Research Center razrešila. Po dogovoru naj bi družbi sodelovali na nizu raziskovalnih projektov, med katerimi NASA obljublja geografske poglede površine Lune in Marsa z enako tehnologijo, kot je danes narejen Google Earth. Poleg tega načrtujejo vpogled v vremenske slike našega planeta v realnem času, kot tudi prikazovanje aktivnosti programov Space Shuttle in vesoljske postaje na internetu. Sodelovanje pa se ne bo omejilo zgolj na prikaz podatkov NASE na spletnih straneh Goolga, ampak se bo odražalo tudi na drugih področjih. Podjetji ne zavračata možnosti, da bi sodelovali na razvoju skupnih tehnologij za interakcijo med ljudmi in računalniki, kot tudi rešitev za vesoljski program.

    Objavljeno: 19.12.2006
  • Skype pripravlja internetno televizijo

    Ustanovitelji podjetja Skype se pripravljajo na predstavitev nove globalne internetne televizije, ki bo oddajala več kanalov z gradivom v visoki ločljivosti. Projekt z delovnim imenom Benetke je delno financiran iz izkupička prodaje Skypa družbi eBay, s katerim sta ustanovitelja Janus Friis in Niklas Zennstrom iztržila 2,5 milijarde dolarjev. Nova internetna televizija bo uporabljala tehnologijo P2P za izmenjavo podatkov, s čimer naj bi odpravili potrebo po velikanskih strežnikih, hkrati pa bodo na ta način lahko zagotovili dostop do programov milijonom uporabnikom. Ponudniki vsebin naj bi služili z oglaševanjem. Skype TV danes že testno uporablja okoli 6.000 uporabnikov, uradno pa naj bi ga predstavili v prvi polovici leta 2007.

    Objavljeno: 19.12.2006
  • Prihaja iPhone, vendar ne Apple

    Podjetje Linksys, ki je v lasti družbe Cisco, je prehitelo Apple in registriralo blagovno ime iPhone, s katerim bodo prodajali družino brezžičnih internetnih telefonov. Uporabniki širom sveta so namreč pričakovali, da bo pod imenom iPhone Apple v kratkem predstavil svoj prvi mobilni telefon, ki bo poleg telefonije vključeval tudi večino funkcij večpredstavnih predvajalnikov iPod. Linksys je kot kaže na strani registracije imen bil hitrejši, družino iPhone pa tvori pet izdelkov, od katerih sta dva povsem nova.

    Objavljeno: 19.12.2006
  • Cisco ločuje strojno in programsko opremo

    Podjetje Cisco, ki je vodilno na področju omrežnih izdelkov, namerava v bodoče bistveno spremeniti način, kako bodo gradili in prodajali svoje izdelke. S ciljem, da bi naredili izdelke lažje za uporabo in implementacijo, bodo ločili programsko opremo od strojne, kar je bilo zdaj neločljivo. Programska oprema bo postala bolj modularna, zato bo usmerjevalnikom in stikalom lažje dodajati nove funkcionalnosti, denimo varnostna orodja ali podporo za internetno telefonijo.

    Objavljeno: 18.12.2006
  • Microsoft vstopa na področje internetne telefonije

    Microsoft je objavil razvojno različico novega strežniškega izdelka Office Communications Server 2007, ki bo omogočala opravljati internetne telefonske klice neposredno iz programov priljubljene pisarniške zbirke Office. Strežnik, ki bo v končni različici objavljen predvidoma v drugem četrtletju 2007, bo zdaj preizkušalo približno 2.500 izbranih podjetij, kjer bo poudarek predvsem na zagotovitvi združljivosti iz obstoječo infrastrukturo in drugimi komunikacijskimi sistemi.

    Objavljeno: 18.12.2006
  • Gartnerjevih vročih 10 za leto 2007

    Gartner že vrsto let pred vsakim zaključkom leta objavi deset napovedi za prihajajoča leta na področju informacijske tehnologije. Čeprav gre pogosto za drzne napovedi, so se pričakovanja Gartnerja večkrat izkazala za pravilna. Za naslednje obdobje tako napovedujejo konsolidacijo na področju podjetij za zunanje izvajanje (outsouricng) storitev, kjer se bo trg razpršil med večje število manjših ponudnikov. Skupni delež prvih desetih ponudnikov naj bi se tako do leta 2009 zmanjšal iz današnjih 43,5% na 40%, poleg tega pričakujejo, da bodo nekatera danes zveneča imena prenehala obstajati v tako obliki, kot obstajajo danes. Zelo skeptični so tudi nad nadaljevanjem uspeha storitvenih podjetij iz Azije, saj trdijo, da bo le enemu ponudniku iz te regije uspelo prodreti med 20 največjih svetovnih akterjev do leta 2010.

    Objavljeno: 18.12.2006
  • Googlov Internet Explorer 7

    Microsoft je kmalu po predstavitvi Internet Explorerja 7 izdal posebno zbirko orodij za razvijalce, s pomočjo katere je moč prilagoditi brskalnik in izdelati posebne različice po lastni meri.

    Objavljeno: 17.12.2006
  • Googlov iskalnik patentov

    Internetni velikan Google je predstavil spletni iskalnik patentov, prijavljenih na ameriškem patentnem uradu od leta 1790 naprej, in tako dodal nov kamenček v mozaik iskalnikov, ki se vse bolj polni.

    Objavljeno: 17.12.2006
  • Thunderbird 2 Beta 1

    Poštni odjemalec Thunderbird živi v debeli senci brskalnika Firefox, ki ga prav tako izdeluje Mozilla Foundation, kljub temu pa velja za enega bolj razširjenih alternativnih orodij za delo z elektronsko pošto.

    Objavljeno: 16.12.2006
  • SiOL spet pod Telekom

    Predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta bo SiOL - danes hčerinska družba Telekoma Slovenije - ponovno priključen matičnemu podjetju, kar je na predlog uprave potrdil tudi nadzorni svet Telekoma Slovenije. Blagovna znamka SiOL bo v skladu s pričakovanji ostala na trgu.

    Objavljeno: 16.12.2006
  • Photoshop CS3 Beta

    Adobe je nekoliko pohitel s predstavitvijo nove generacije Photoshopa in je na spletnih straneh svojega razvojnega laboratorija že ponudil javno različico beta Photoshopa CS3, ki bo dokončno na voljo spomladi prihodnje leto.

    Objavljeno: 15.12.2006
  • Izšel OpenOffice.org 2.1

    Nova različica odprtokodne pisarniške zbirke OpenOffice.org je na voljo za brezplačen prenos s spleta, njen izid pa je še posebej dobrodošel za uporabnike slovenske različice zbirke.

    Objavljeno: 15.12.2006
  • Slovenski pripomočki za Visto

    Gama System je predstavil prve slovenske pripomočke za prihajajoči operacijski sistem Windows Vista, ki omogočajo spremljanje domačih radijskih postaj in vpogled v informacije slovenskih finančnih trgov.

    Objavljeno: 15.12.2006
  • Sinfonika v škripcih

    Po poročanju dnevnika Finance, ki se sklicuje na predsednika uprave Sinfonike (Borisa Hadalina), bo eden mlajših slovenskih internetnih ponudnikov do konca leta pridelal milijon evrov izgube, hkrati pa se bo podjetje preoblikovalo.

    Objavljeno: 14.12.2006
  • 300 GB na 2,5"

    Fujitsu nadaljuje trend predstavljanja diskov za prenosnike z velikimi kapacitetami, saj je po lanskem avgustovksem 2,5-palčnem modelu s kapaciteto 160 GB in letošnjem marčevskem z 200 GB predstavil še 300-gigabajtno izvedenko.

    Objavljeno: 14.12.2006
  • Vprašajte Vido

    Potem ko so na Davčni upravi RS lani v zvezi z različnimi vrstami davčnih postopkov prejeli okoli 200.000 vprašanj zavezancev, so te dni predstavili navidezno davčno asistentko po imenu Vida, ki bo poslej predstavljala prvo stopnjo pomoči uporabnikom.

    Objavljeno: 14.12.2006
  • Oki predstavil serijo tiskalnikov C8600

    Podjetje Oki in njihov slovenski zastopnik Mikro Ing Trade sta novinarjem na Fužinskem gradu predstavila svoj novi izdelek Oki C8600. Gre za barvni LED tiskalnik A3 formata, namenjen zlasti poslovnim uporabnikom, pri katerem podjetje stavi na njegovo majhnost, hitrost in zlasti nizko ceno.

    Objavljeno: 13.12.2006
  • Odprta koda GWT

    Googlov inovativni način izgradnje dinamičnih, "ajaxificiranih" spletnih vmesnikov, GWT, je požel veliko zanimanje razvijalcev. Za vse, ki jih je pritegnil, bo gotovo zanimiva novica, da se je Google odločil sprostiti celotno izvirno kodo projekta, ki je zdaj dostopna z dovoljenjem Apache License 2.0.

    Objavljeno: 13.12.2006
  • Slovenci iščemo igre

    Ob koncu leta razvijalci spletnih iskalnikov običajno postrežejo z zanimivimi statistikami o ključnih besedah, ki smo jih uporabniki iskali najpogosteje, kar je ob koncu letošnjega leta storil tudi Najdi.si.

    Objavljeno: 13.12.2006
  • Java SE 6 je tu

    Sun je predstavil in izdal Java Platform Standard Edition 6 (Java SE 6), ki je sad dvoletnega razvoja Sunovih inžinirjev in 330 zunanjih sodelavcev.

    Objavljeno: 13.12.2006
  • Nov tip pomnilniških čipov na obzorju

    Raziskovalci laboratorijev IBM in dveh partnerskih podjetij Qimonda in Macronix so razvili novo obetavno tehnologijo, s pomočjo katere bi lahko v prihodnje izdelovali pomnilniške čipe, ki bi bili hitrejši, zmogljivejši in varčnejši od sedanjih.

    Objavljeno: 13.12.2006
  • XNA Game Studio Express

    Microsoft je predstavil paket brezplačnih razvojnih orodij XNA Game Studio Express 1.0, ki bodo tudi manj izkušenim uporabnikom igralne konzole Xbox 360 omogočila izdelavo lastnih videoiger.

    Objavljeno: 12.12.2006
  • Memory Stick Pro-HG

    Sony je predstavil nov tip pomnilniških kartic, Memory Stick PRO-HG, ki bo teoretično omogočal hitrost prenosa podatkov do 480 Mb/s (60 MB/s), kartice in čitalci pa bodo združljivi tudi z že uveljavljenim standardom Memory Stick PRO.

    Objavljeno: 12.12.2006
  • XPS M1710 z Blu-rayem

    Dell je posodobil konfiguracijo prenosnika najzmogljivejšega razreda XPS M1710, ki bo odslej opremljen s pogonom Blu-ray, prenosnik, ki lahko služi tudi kot večpredstavno središče ali igričarski računalnik, pa premore tudi 17-palčni zaslon širokega formata z ločljivostjo kar 1920 x 1200 pik.

    Objavljeno: 12.12.2006
  • OpenSUSE 10.2

    Izšel je OpenSUSE 10.2, nova različica po meritvah DistroWatcha druge najbolj priljubljene distribucije Linuxa, ki je na voljo za prenos za procesorske arhitekture x86, x86-64 ter PowerPC in ki služi kot osnova za Novellov SUSE Linux Enterprise Desktop.

    Objavljeno: 11.12.2006
  • Prihaja odgovor na YouTube?

    YouTube, ki je v manj kot v dveh letih obstoja postal vreden 1,65 milijarde ameriških dolarjev, kolikor je zanj pred kratkim odštel Google, in ki se lahko pohvali s 100 milijoni obiskov na dan, je celo po mnenju svojih lastnih smrtnih sovražnikov odličen vir zaslužka od prodaje oglasnega prostora.

    Objavljeno: 11.12.2006
  • BitTorrent prevzel µTorrent

    Bram Cohen, avtor protokola za izmenjavo datotek BitTorrent, in Ludvig (Ludde) Strigeus, avtor vse bolj razširjenega odjemalca µTorrent, sta v skupni izjavi zapisala, da sta se odločila združiti svoji podjetji v eno, tako da je BitTorrent prevzel µTorrent.

    Objavljeno: 11.12.2006
  • Brezžična video povezava za iPode

    Po vmesnikih za brezžično predvajanje glasbe na radijske sprejemnike, prihaja na vrsto za predvajalnike Apple iPod na vrsto tudi brezžični oddajniki video posnetkov. Japonski proizvajalec Princeton je tako predstavil izdelek Video Transmitter, ki omogoča prikaz video posnetkov iz Ipoda na poljubnem televizorju opremljenim z anteno. Oddajnik namreč oddaja na enem od nastavljivih kanalov, domet signala pa je nekaj metrov. Za delovanje je potrebno imeti iPod z video kablom, ki ga nato priključimo na vmesnik. Nanj lahko priključimo tudi druge video vire, saj uporablja standardne RCA priključke. V prodaji bo na voljo za okoli 70 dolarjev.

    Objavljeno: 10.12.2006
  • Fujifilm dviga ločljivost

    Fujifilm bo januarja na Japonskem zale prodajati nov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat z ločljivostjo čez 12 miljonov pik. Novi model z imenom FinePix S5 Pro bo imel posebno tipalo Super CCD Honeycom SR (S 6,17Mpix + R 6,17Mpix), s čimer bo mogoče narediti fotografije z ločljivostjo 4.256 x 2.848 pik ali 12,34 milijonov pik. Hkrati bo podpiral osvetlitev ISO 3200, kartice Compact Flash, vgrajen pa bo 2,5-palčni zaslon. Kljub temu celota ne bo pretežka, saj b fotoaparat tehtal le 830 gramov.

    Objavljeno: 10.12.2006
  • Firefox teče že tretji krog

    Avtorji spletnega brskalnika Firefox so le šest po objavi končne kode različice 2.0 predstavili tudi prvo razvojno različico naslednje generacije brskalnika, ki bo nared pred koncem leta 2007. Firefox 3.0, ki nastaja pod delovnim imenom Gran Paradiso, je za zdaj le tehnološki predogled, saj večina začrtanih strani ni še narejena, kljub temu pa razvoj na tej različici poteka že več kot leto dni. V tretji različici si lahko obetamo novo tehnologijo, s katero bodo spletni programi na videz skoraj enaki kot klasični računalniki programi za operacijske sisteme.

    Objavljeno: 9.12.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji