• Podrobnosti o iPhonu prihajajo na dan

    Sodeč po Kevinu Rosu, sicer ustanovitelju priljubljenega spletnega servisa Digg, naj bi Apple svoj prvi mobilni telefon predstavil že januarja. V javnosti namreč že dalj časa krožijo špekulacije, da Apple namerava prestaviti mobilno napravo, ki bo združevala mobilni telefon in večino značilnosti priljubljenih večpredstavnih predvajalnikov iPod. Čeprav javnost namiguje, da bo Apple telefon poimenoval iPhone, tudi samo ime ni dokončno.

    Objavljeno: 9.12.2006
  • Ethernet s 100 Gb/s

    Organizacija IEEE, ki bdi nad omrežnimi in številnimi drugimi tehnološkimi standardi, je najavila, da bo v prihodnosti preučila možnost standardizacije tehnologije Ethernet s hitrostjo 100 Gb/s. Posebna delovna skupina je doslej analizirala okoli sedem možnih smeri razvoja bodočih omrežnih tehnologij in na koncu izbrala cilj, s katerim bodo poskušali razviti standard in tehnologijo s katero naj bi za desetkrat povečali prepustnost današnjih najhitrejših omrežij Ethernet. IEEE bo v kratkem sestavila razvojno skupino, ki bo pripravila prvi osnutek, prvi cilj pa bo izbrati metodo, kako priti do cilja. Na voljo je več možnih smeri, vključno s možnostjo, da bi večjo hitrost dosegali z združevanjem omrežnega prometa iz več vzpordenih povezav s hitrostjo 10 Gb/s. Po sedanjih ocenah bi utegnili standard razviti konec tega desetletja, glavni interesenti pa so nedvomno telekomunikacijska podjetja in ponudniki internetnih storitev, ki si obetajo še naprej strmo rast omrežnega prometa.

    Objavljeno: 8.12.2006
  • Prodajte svoj prosti procesorski čas

    Med mnogimi projekti za porazdeljeno omrežno procesiranje, kot so Seti@Home, Boinc in Folding@Home, se je pojavil nov kandidat, pri katerem za storitve procesiranja na vašem računalniku lahko celo zaslužite. Italijanski programer Andrea Arcangeli, ki sicer tesno sodeluje pri razvoju jedra Linuxa, je razvil servis CPUShare, ki omogoča porazdeljeno procesiranje podatkov, v katerem ponudniki prostih zmogljivosti storitve nudijo proti plačilu. Plačilo storitev ponudnik dobi prek servisa PayPal, ceno pa lahko postavi ponudnik sam. Trenutna povprečna cena storitev je okoli dva evro centa na uro.

    Objavljeno: 8.12.2006
  • Office Open XML postaja standard

    Microsoft je v nekaj dneh zabeležil dve pomembni zmagi na področju standardizacije zapisa dokumentov Office Open XML, ki ga je pred kakim letom predlagal kot odprti, mednarodni standard. Najprej je združenje evropskih proizvajalcev računalniške opreme ECMA ratificiralo predlog standarda in ga uradno predlagala organizaciji ISO kot mednarodni standard. Morda pa je še bolj praktično pomembna odločitev družbe Novell, da bo januarja v svojih izdelkih za Linux ponudila različico paketa OpenOffice.org, ki bo znala odpirati in zapisovati dokumente v zapisih Office Open XML. Kot je znano, so OpenOffice.org in njegovi podporniki doslej podpirali predvsem zapis OpenDocument (ODF), Novell pa se je že pred časom vključil tudi v odprtokodni projekt, s katerim nastaja prevajalnik med zapisi Open XML in ODF. Oglasili so se tudi pri družbi Corel, kjer so potrdili, da bo njihov urejevalnik besedil WordPerfect kmalu podprl tako zapise ODF kot OpenXML. Kaže, da bo v prihodnosti vendarle lažje izmenjevati podatke med različnimi pisarniškimi programi in platformami, kar je bila doslej ena glavnih ovir pri odločitvah uporabnikov za rabo posameznih izdelkov.

    Objavljeno: 8.12.2006
  • Sodišče zahteva začasno odstranitev Siolovega bloga

    Okrožno sodišče v Ljubljani je izdalo začasno odredbo, s katero je zahtevalo odstranitev objave bloga avtorja Miha Guština - Guštija, ki ga gosti SiOL na svojih spletnih straneh. Gre za prvi tovrstni primer v Sloveniji, v katerem je oškodovana stran prek sodišča zahtevala in dosegla začasno odstranitev vsebine objavljene na javni internetni strani zaradi kršenja pravice do zasebnosti. Sporna objava z naslovom "Bolečina male Ane Jud" naj bi namreč vsebovala podrobnosti iz zasebnega življenja Ane Jud, pa tudi navedbe ki blatijo njeno ime. Zanimivo je, da je tožnica najprej zahtevala neposreden umik od SiOL, ki pa se je odzval in umaknil vsebine šele po intervenciji sodišča.

    Objavljeno: 7.12.2006
  • Iskratel predstavlja novo družino SI3000

    Iskratel je na mednarodni konferenci ITU v Hong Kongu objavil novo generacijo telekomunikacijskih produktov SI3000, ki temeljijo internetni tehnologiji. Gre za pomemben mejnik, prenovo in nadgradnjo družine izdelkov SI2000, s katero se je Iskratel uvrstil med vodilna svetovna telekomunikacijska podjetja. Novo znamko Iskratelovih produktnih linij SI3000 sestavljajo produkti, rešitve in aplikacije za učinkovite, nadgradljive ter cenovno učinkovite komunikacije z najsodobnejšo tehnologijo. SI3000 označuje postopni prehod iz omrežij naslednjih generacij v arhitekturo omrežja IMS/TISPAN, ki temelji na IP telefoniji.

    Objavljeno: 7.12.2006
  • 3D RSS bralnik za Visto

    Microsoft je nekoliko presenetljivo in brez velikega medijskega blišča objavil razvojno različico projekta UniveRSS, pod katerim nastaja povsem in docela nekonvencionalen bralnik dovodov in novic v zapisu RSS. Posebnost programa je v tem, da je namenjen izključno za operacijski sistem Windows Vista, specifično pa za uporabniški vmesnik Aero v okviru katerega izdatno izkorišča podporo za 3D grafikov, podobno kot Vistino orodje za preklop med programi Flip 3D. UniveRSS uporablja koncept 3D "vesolja", kjer imeniki predstavljajo galaksije, posamezni dovodi pa zvezde v obliki tridimenzionalnih kock. Posamezno kocko lahko obračamo in s tem prebiramo različne novice. Velikost in položaj posamezne kocke pa obenem ponazarja, koliko vsebine je v posameznem dovodu na voljo in koliko je od tega neprebranih sporočil. UniveRSS se sicer sliši kot ne preveč zahtevna vaja Microsoftove programerje, toda obenem jasno nakazuje, da namerava podjetje v bodoče izdatno izkoristiti 3D funkcije operacijskega sistema za številna nova orodja.

    Objavljeno: 6.12.2006
  • Novo vodstvo Mobitela

    Nadzorni svet Telekoma Slovenije je podprl predlog uprave glede sestave in imenovanja članov upravnega odbora Mobitela, glavni izvršni direktor Mobitela pa bo Klavdij Godnič, dosedanji predsednik uprave S&T Hermes Plus. Upravni odbor Mobitela bo imel osem članov, dva člana bodo v upravni odbor izvolili zaposleni v Mobitelu. Za člane upravnega odbora Mobitela so predlagani še mag. Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, d. d., dr. Filip Ogris-Martič in mag. Željko Puljič, člana uprave Telekoma Slovenije, d. d., Metod Zaplotnik, finančni direktor družbe Iskratel, d. d. ter Igor Marinšek, direktor Pravnega, kadrovskega in splošnega področja v družbi Mobitel, d. d., (kandidat za izvršnega direktor).

    Objavljeno: 6.12.2006
  • 100 GB za iPode?

    Toshiba je predstavila prvi 1,8-palčni disk, ki je dosegel zmogljivost 100 GB, namenjen pa je pretežno mobilnim napravam, kot so priljubljeni predvajalniki Apple iPod. Prav podjetje iz Cupertina je najbolj verjetni prva stranka za nove diske, saj so v preteklosti tipično med prvimi uporabili Tohsibine dosežke v svojih izdelkih. Nov model, ki bo v prodajo prišel v prvem četrtletju 2007, bo tako kot doslej temeljil na dveh podatkovnih ploščah, hitrost vrtenja je 4.200 vrtljajev na minuto, hitrost prenosa pa dosega raven do 100 MB/s. Toshiba ima sicer na področju 1,8-palčnih diskov kar 80-odsotni tržni delež, od začetka proizvodnje tovrstnih izdelkov v letu 2000 pa so jih proizvedli že čez 40 milijonov.

    Objavljeno: 6.12.2006
  • Eduroam - širitev izobraževalnega brezžičnega omrežja

    V začetku decembra je začelo v Sloveniji poskusno delovati 19 novih računalniških brezžičnih omrežij Eduroam na univerzah v Ljubljani, Mariboru ter na Primorskem. Že doslej je Eduroam združeval 29 izobraževalnih in raziskovalnih ustanov v Sloveniji, uporablja ga že več kot dva tisoč uporabnikov, ki imajo na voljo preko 300 dostopnih točk. Pobudnik postavitve omrežij Eduroam v Sloveniji je Arnes, razširitev na nove lokacije pa je s sofinanciranjem omogočil Direktorat za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

    Objavljeno: 5.12.2006
  • Samsungov mobilni trio

    Samsung je na konferenci ITU Telecom World 2006 v Hong Kongu predstavil tri nove mobilne telefone višjega razreda, s katerimi se namerava meriti z najboljšimi izdelki na področju mobilne telefonije. Telefona z oznakama Ultra Video F500 in Ultra Audio F300 sta pravcata moblina večpredstavna predvajalnika, saj podpirata predvajanje video in zvočnih posnetkih v številnih zapisih, med katerimi je tudi priljubljeni video zapis DivX. Podprti so še video posnetki MPEG4, H.264 in Windows Media Video. Na zavočni strani podpirata oba telefona zapise MP3, WMA in AAC, poleg tega pa protokole za zaščito avtorskih vsebin s čimer omogočata priključitev na številne spletne glasbene trgovine, kot je Apple iTunes.

    Objavljeno: 5.12.2006
  • Microsoft Expression Studio

    Microsoft je objavilo novo družino oblikovalskih orodij Expression Studio, s katerimi namerava tekmovati za prestol na področju spletnega oblikovanja, kot so denimo orodja družbe Adobe. Hkrati so predstavili tudi prvi predogled tehnologije WPF/E (Windows Presentation Foundation/Everywhere), ki napoveduje Microsoftov odgovor na priljubljeni program Adobe/Macromedia Flash.

    Objavljeno: 5.12.2006
  • Asusove matične plošče za Skype

    Tajvanski proizvajalec matičnih plošč Asus je najavil novo generacijo izdelkov, ki bodo med drugim vsebovali vmesnik med navadnimi analognimi telefoni in internetno telefonijo podjetja Skype. Asus je tehnologijo in vmesnik poimenoval TeleSky, na voljo pa bo tako v kombinaciji s procesorji AMD (M2N/TeleSky) kot Intel (P5B/TeleSky. Vgrajeni vmesnik podpira vse običajne telefonske funkcije, ki jih podpira tudi Skype, kot so SkypeIn, SkypeOut, Skype Conference, čakajoči klic, hitra izbira in tritočkovni pogovori. TeleSky podpira tako navadne, kot brezžične analogne telefone. Gonilniki so na voljo za operacijske sisteme Windows 2000, XP (32 in 64-bitne) ter Windows XP Media Center Edition.

    Objavljeno: 4.12.2006
  • Zajem videa v visoki ločljivosti

    Japonski proizvajalec Focal je med prvimi predstavil kartico za osebne računalnike, ki omogoča zajem video posnetkov v polni ločljivosti HDTV iz naprav povezanih prek vmesnika HDMI. Kartica vsebuje dvojni vhod HDMI in omogoča zajem posnetkov v ločljivostih 720p in 1080i, posnetki pa se shranjujejo v zapis Apple Quicktime. Priključi se na vodilo PCI Express, na voljo pa so gonilniki tako za računalnike PC kot Apple Macintosh.

    Objavljeno: 4.12.2006
  • Štirikrat Nokia

    Na konferenci Nokia World v Amsterdamu je Nokia predstavila štiri nove mobilne telefone iz srednjega razreda in nižjega razreda. S tem Nokia nadaljuje strategijo ponudbe čim širše palete različnih telefonov, s čimer želijo zadovoljiti še tako različne potrebe in želje uporabnikov. Prva novost je telefon Nokia 6300, ki se lahko pohvali z elegantno obliko, velikim zaslonom in zanimivo tipkovnico. Premore fotoaparat z dvema milijonoma pik in 8x digitalno povečavo, možnost razširitve pomnilnika s pomnilniškimi karticami, vgrajen predvajalnik mp3 ter radio. Za poslovneže bo zanimiv model Nokia 6290, ki podpira UMTS, odjemalca za elektronsko pošto, brskalnik, in posebno tipko za hiter dostop do pomembnih funkcij.

    Objavljeno: 4.12.2006
  • Novi Parallels Desktop na poti

    Parallels je predstavil razvojno različico beta prihajajoče izdaje Parallels Desktopa. Virtualizacija za Mac OS X bo od nove različice naprej omogočala poganjanje aplikacij za Windows, kot da bi bile del Mac OS X, kar predstavlja nov koncept v primerjavi s sedanjimi različicami, pri katerih je potrebno, najprej počakati na zagon operacijskega sistema in šele znotraj zagnati posamezne aplikacije.

    Objavljeno: 3.12.2006
  • Quad FX razkrit

    AMD je uradno predstavil podrobnosti o novi plaftormi Quad FX, ki je bila prej znan pod imenom 4×4 in z arhitekturo Dual Socket Direct Connect (DSDC) prinaša dvojno podnožje in možnost za večjedrno procesiranje.

    Objavljeno: 2.12.2006
  • Podrobnosti o CS3

    Medtem ko se približuje izid Adobovega Creative Suita 3 (CS3), ki je načrtovan za prvo polovico prihodnjega leta, je znanih čedalje več podrobnosti, ki jih bo CS3 prinesel. Uporabniški vmesnik Photoshopa CS3 naj bi bil bolj podoben vmesniku programa Adobe After Effects 7, kar pomeni preprostejšo organizacijo barvnih palet in možnost osvetlitve samega vmesnika.

    Objavljeno: 2.12.2006
  • Google ukinil odgovore

    Google je oznanil ukinitev storitve Google Answers, ki bo sicer še vedno dostopna na spletu, a ne bo sprejemala novih vprašanj. Kljub temu da Google ni podal uradnega razloga za svoje ravnanje, obstajajo možnosti, da je odločitev posledica dominantnega položaja konkurenčne storitve Yahoo! Answers.

    Objavljeno: 1.12.2006
  • Novell pripravlja OES 2

    Novell je predstavil podrobne načrte za operacijski sistem Open Enterprise Server 2 (OES 2), ki kot omrežni operacijski sistem dokončno nadomešča NetWare, saj bo v celoti temeljil na Linuxu, NetWare pa ne bo dostopen niti kot izbirno jedro.

    Objavljeno: 1.12.2006
  • 12 GB v 28 gramih

    Verbatim je predstavil novo pomnilniško napravo iz serije Hi-Speed USB2.0 Store ‘n’ Go, na katero lahko shranimo do 12GB podatkov, na računalnik pa jo priklopimo preko vodila USB 2.0.

    Objavljeno: 1.12.2006
  • Intel zaključil Penryn

    Intel je končal z načrtovanjem naslednje generacije procesorja, kar mu omogoča, da izpolni obljubo in v drugi polovici prihodnjega leta začne s prodajo hitrejšega in energijsko učinkovitejšega 4-jedrnega čipa mikroarhitekture Core.

    Objavljeno: 30.11.2006
  • Microsoftova velepredstavitev

    Microsoft je najavil dostopnost operacijskega sistema Windows Vista, pisarniške zbirke Microsoft Office 2007 in poštnega strežnika Exchange Server 2007 za poslovne stranke, kar označuje kot najpomembnejšo predstavitev izdelkov v svoji zgodovini.

    Objavljeno: 30.11.2006
  • Novell zapušča Hulo

    Novell se je odločil zapustiti projekt Hula, ki se ukvarja z razvojem istoimenskega poštnega strežnika in koledarja, in je vse zaposlene, ki so celoten delovnik posvečali temu projektu, preusmeril na druga delovna mesta.

    Objavljeno: 30.11.2006
  • Opera Mini 3.0

    Norveška Opera je po slabih sedmih mesecih izdala novo različico spletnega brskalnika za mobilne telefone, ki prinaša podporo virov RSS, skupno rabo fotografij in varno brskanje na poljubnih javanskih mobilnikih s podporo MIDP.

    Objavljeno: 29.11.2006
  • Prodanih 600.000 konzol Wii

    Potem ko je Nintendova konzola Wii že na sejmu industrije računalniških iger E3 pritegnila več pozornosti kot takrat premierno predstavljeni PlayStation 3, se zdaj podobno razmerje odraža tudi pri zanimanju za konzoli na prodajnih policah.

    Objavljeno: 29.11.2006
  • Široki ThinkPad T

    Po vzoru konkurentov bo tudi Lenovo začel ponujati prve prenosnike za poslovno rabo s širokim formatom zaslona, med katerimi bo prvi ThinkPad T60, ki bo kljub 15,4-palčnemu širokemu zaslonom obdržal skromno maso okoli 2,3 kg, kar je najmanj med primerljivimi prenosniki.

    Objavljeno: 29.11.2006
  • Francoski parlament na Linux

    V francoskem parlamentu bodo junija 2007 začeli na 1.154 osebnih računalnikov v parlamentu nameščati Linux in drugo odprtokodno programsko opremo, npr. OpenOffice.org, Firefox in poštni odjemalec.

    Objavljeno: 28.11.2006
  • Usnjen prenosnik

    Asus je predstavil prenosnik W6Fp, ki je zanimiv predvsem zaradi nenavadnega - delno usnjenega ohišja, a kljub temu ne gre za prenosnik, ki bi ga lahko uvrstili v razred luksuznih izdelkov.

    Objavljeno: 28.11.2006
  • 15 let interneta pri nas

    Minilo je 15 let, odkar je bila v Sloveniji vzpostavljena prva internetna povezava, ki jo je Institut Jožef Stefan (IJS) vzpostavil z nizozemskim nacionalnim inštitutom za fiziko in matematiko (NIKHEF) kot eno od 200 takratnih internetnih točk.

    Objavljeno: 28.11.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji