Novice

 • Brezžični video v visoki ločljivosti

  Mlado podjetje Amimon obljublja, da bo v letu 2007 na trg poslalo brezžični vmesnik, ki bo omogočal prenos video posnetkov v visoki ločljivosti med viri gradiva in ploskimi televizorji oziroma projektorji. Nov vmesnik, ki mu pravijo WHDI (Wireless High Definition Inteface) je v bistvu brezžična implementacija današnjih vmesnikov HDMI, ki v digitalni obliki prenašajo zvok in video pri vse večjem številu komponent zabavne elektronike, kot so televizorji, igralne konzole, DVD predvajalniki in ojačevalniki. Amimon je svojo rešitev zasnoval na standardu IEEE 802.11n, ki je sicer uporabljen v novi generaciji brezžičnih vmesnikov za računalniško rabo.

  Objavljeno: 23.12.2006več
 • Najdi.si nudi brezplačno pošiljanje SMS

  Slovenski spletni iskalnik Najdi.si vsem uporabnikom nudi zanimivo novoletno darilo - pošiljanje brezplačnih SMS-ov. Storitev Najdi.si SMS vsem uporabnikom omogoča brezplačno pošiljanje SMS-ov na vsa slovenska mobilna omrežja. Omejitev pa je, da lahko na ta način pošljemo največ 24 brezplačnih SMS-ov na dan. Uporabnik se mora pred pošiljanjem sporočil registrirati z veljavno mobilno številko enega od slovenskih operaterjev oziroma ponudnikov mobilne telefonije, na podlagi katere pridobi geslo. Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.

  Objavljeno: 22.12.2006več
 • Sony z odškodnino za škodljive CD-je

  Podjetje Sony BMG bo plačalo uporabnikom računalnikov, ki so utrpeli škodo zaradi agresivne protipiratske zaščite odškodnino v višini do 175 dolarjev. Poleg tega bodo v izvensodni poravnavi letno plačali 4,25 milijona dolarjev nadomestila konzorciju 39 zveznih ameriških držav, ki so vložile proti družbi tožbo. Sony je namreč na pritisk javnosti priznal napako, da je na nekatere glasbene CD-je brez javnega opozorila začel nameščati sistem za zaščito vsebin, ki pa je po naravi podoben tistim, ki ga uporabljajo računalniški virusi za vdore v računalniške sisteme (tako imenovani rootkiti). Mnogi uporabniki so po predvajanju tako zaščitene glasbe ugotovili, da imajo zaradi tega težave z računalnikom. Poravnava tudi narekuje, da Sony ne sme več uporabljati tovrstnih algoritmov v svojih digitalnih gradivih.

  Objavljeno: 22.12.2006več
 • Origami, drugi poizkus

  Microsoft bo na sejmu CES v Las Vegasu kot kaže prikazal drugi generacijo prenosnih tabličnih računalnikov, k so bolj znani pod razvojnim imenom Origami. Med novostmi so predvsem zmogljivejša strojna oprema, različne oblikovne izvedbe, nekatere tudi z vgrajeno zložljivo tipkovnico, zato jih nekateri že imenujejo Vistagami, saj bo nove računalnike poganjal prav še sveži operacijski sistem Windows Vista. Microsoft je okoli sebe zbral širši krog proizvajalcev, kot v prvem poizkusu, ki je doživel na trgu dokaj hladen sprejem, zlasti zaradi relativno visokih cen izdelkov in skromnega trajanja delovanja majhnih akumulatorjev. Oboje ostaja tudi največja dilema pri drugi generaciji izdelkov. V pomoč sta kot kaže prišla Intel, ki je v ta namen razvil energijsko varno čipovje McCaslin, precej vložka pa so menda naredili tudi pri tajvanskem proizvajalcu Via. Po nekaterih podatkih naj bi z zamenjavo samo teh delov proizvajalci domala podvojili trajanje. Svoje naj bi dodali tudi Microsoft, ki je nov komplet programskih dodatkov, zlasti za rabo računalnika brez tipkovnice, naredil bolj prijaznega do programov za okolje Windows.

  Objavljeno: 22.12.2006več
 • Samsungova optična krmilna tipka

  Samsung je predstavil mobilni telefon, kjer običajne smerniške ali krmilne tipke nadomešča posebno optično tipalo, ki je podobno kot tisto v sodobnih miškah. V primeru mobilnega telefona je delovanje ravno obratno, kot pri miški. Po površini tipala premikamo prst, ta pa s premikanjem prstnih karakteristik določa smer, kamor želimo premakniti smernik. Nova rešitev v telefonu SCH-V960 je enostavnejša in hitrejša za rabo, zaradi odsotnosti gibljivih delov pa tudi bolj trpežna. Sicer pa ima telefon razmeroma velik zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, GPS sprejemnik, vmesnik bluetooth in digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik. Sprva bo na voljo zgolj za trge, kjer so na boljo omrežja CDMA in EV-DO.

  Objavljeno: 21.12.2006več
 • Inovacije iz IBM-a, ki bodo spremenile življenje

  IBM je predstavil najavil pet področjih, kjer bodo informacije na področju računalniške tehnologije bistveno spremenile naše življenje v naslednjih petih letih. Iniciativa z imenom "IBM-ovih naslednjih 5 v 5" ("IBM next Five in Five") je seznam inovacij, ki imajo možnosti, da v naslednjih petih letih spremenijo način, kako ljudje delajo, živijo in se igrajo. Seznam je narejen glede na tržne in družbene trende, od katerih se pričakuje, da bodo spremenili naša življenja, upoštevane so tudi nove tehnologije iz IBM-ovih laboratorijev iz celega sveta.

  Objavljeno: 21.12.2006več
 • Telekom Slovenije se širi v Bosno in Hercegovino

  Telekom Slovenije je s podjetjem Sinfonika podpisal pogodbo o prevzemu družbe Blic.net, največjega alternativnega ponudnika internetnih storitev v Republiki Srbski v BiH. Kupnina znaša 390.000 evrov, Telekom Slovenije pa bo dokapitaliziral družbo še z enim milijonom evrov. Prevzem družbe v BiH je bil pričakovan, potem ko so pred tem v javnost prišle informacije o težavah v poslovanju družbe Sinfonika, zlasti pa njenih drugih državah.

  Objavljeno: 21.12.2006več
 • Intel Core 2 Quad prihaja januarja

  Intel bo v začetku januarja začel s prodajo tretjega modela iz družine procesorjev s štirimi jedri v enem čipu. Tretji model Core 2 Quad bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, zlasti v poslovnem okolju. Novi model bo sledil dosedanjim štirijedrnim procesorjem Quad Core Xeon za strežnike in Core 2 Extreme za ljubitelje računalniških iger. V primerjavi s slednjima bo znatno cenejši, čeprav podrobnosti še niso dokončno določene. Intel naj bi z novim modelom novo tehnologijo s štirimi jedri približal širšemu krogu kupcev, hkrati pa s tem odgovarja na napovedane štirijedrne modele iz konkurenčnega podjetja AMD, ki pridejo na vrsto predvidoma v drugi polovici leta 2007.

  Objavljeno: 20.12.2006več
 • RIS: Internet in slovenska država 2006

  Novo RIS poročilo "Internet in slovenska država 2006" razkriva mnenja uporabnikov interneta o vlogi države pri razvoju interneta in storitev e-uprave. Poročilo kaže na to, da so uporabniki interneta z vlogo slovenske države pri razvoju interneta v splošnem zadovoljni. Ob tem menijo, da naj razvoj informacijske družbe postane pomembna strateška prioriteta v razvoju Slovenije, skoraj polovica pa si želi še več e-storitev državne uprave.

  Objavljeno: 20.12.2006več
 • Informacijska varnost v finančnih institucijah

  Svetovalna in revizijska hiša Deloitte Touche Tohmatsu je opravila raziskavo med vodilnimi svetovnimi finančnimi ustanovami glede informacijske varnosti, v kateri ugotavljajo med drugim, da so vse bolj sofisiticrani napadi in ranljivost zaradi programskih napak še vedno najvišje prioritete IT managerjev. V zadnjih letih se je na področju informacijske varnosti pozornost ob tem preselila iz področja virusov in vohunskih programov na področje vdorov s pomočjo kraje identitet. Za banke in zavarovalnice je v 53% primerov to glavna skrb. Pri tem je zaskrbljujoč tudi podatek, da v zadnjih letih narašča število kraj podatkov znotraj varovanih omrežij, kar predstavlja že okoli 18% vseh poskusov napadov.

  Objavljeno: 20.12.2006več