Novice

 • Partnerstvo med Googlom in NASO

  Google in NASA sta podala podrobnosti o sodelovanju, ki sta ga družbi podpisali pred letom dni. Med tem je prišlo do zastojev, ki pa sta jih zdaj Google in NASA Ames Research Center razrešila. Po dogovoru naj bi družbi sodelovali na nizu raziskovalnih projektov, med katerimi NASA obljublja geografske poglede površine Lune in Marsa z enako tehnologijo, kot je danes narejen Google Earth. Poleg tega načrtujejo vpogled v vremenske slike našega planeta v realnem času, kot tudi prikazovanje aktivnosti programov Space Shuttle in vesoljske postaje na internetu. Sodelovanje pa se ne bo omejilo zgolj na prikaz podatkov NASE na spletnih straneh Goolga, ampak se bo odražalo tudi na drugih področjih. Podjetji ne zavračata možnosti, da bi sodelovali na razvoju skupnih tehnologij za interakcijo med ljudmi in računalniki, kot tudi rešitev za vesoljski program.

  Objavljeno: 19.12.2006več
 • Skype pripravlja internetno televizijo

  Ustanovitelji podjetja Skype se pripravljajo na predstavitev nove globalne internetne televizije, ki bo oddajala več kanalov z gradivom v visoki ločljivosti. Projekt z delovnim imenom Benetke je delno financiran iz izkupička prodaje Skypa družbi eBay, s katerim sta ustanovitelja Janus Friis in Niklas Zennstrom iztržila 2,5 milijarde dolarjev. Nova internetna televizija bo uporabljala tehnologijo P2P za izmenjavo podatkov, s čimer naj bi odpravili potrebo po velikanskih strežnikih, hkrati pa bodo na ta način lahko zagotovili dostop do programov milijonom uporabnikom. Ponudniki vsebin naj bi služili z oglaševanjem. Skype TV danes že testno uporablja okoli 6.000 uporabnikov, uradno pa naj bi ga predstavili v prvi polovici leta 2007.

  Objavljeno: 19.12.2006več
 • Prihaja iPhone, vendar ne Apple

  Podjetje Linksys, ki je v lasti družbe Cisco, je prehitelo Apple in registriralo blagovno ime iPhone, s katerim bodo prodajali družino brezžičnih internetnih telefonov. Uporabniki širom sveta so namreč pričakovali, da bo pod imenom iPhone Apple v kratkem predstavil svoj prvi mobilni telefon, ki bo poleg telefonije vključeval tudi večino funkcij večpredstavnih predvajalnikov iPod. Linksys je kot kaže na strani registracije imen bil hitrejši, družino iPhone pa tvori pet izdelkov, od katerih sta dva povsem nova.

  Objavljeno: 19.12.2006več
 • Cisco ločuje strojno in programsko opremo

  Podjetje Cisco, ki je vodilno na področju omrežnih izdelkov, namerava v bodoče bistveno spremeniti način, kako bodo gradili in prodajali svoje izdelke. S ciljem, da bi naredili izdelke lažje za uporabo in implementacijo, bodo ločili programsko opremo od strojne, kar je bilo zdaj neločljivo. Programska oprema bo postala bolj modularna, zato bo usmerjevalnikom in stikalom lažje dodajati nove funkcionalnosti, denimo varnostna orodja ali podporo za internetno telefonijo.

  Objavljeno: 18.12.2006več
 • Microsoft vstopa na področje internetne telefonije

  Microsoft je objavil razvojno različico novega strežniškega izdelka Office Communications Server 2007, ki bo omogočala opravljati internetne telefonske klice neposredno iz programov priljubljene pisarniške zbirke Office. Strežnik, ki bo v končni različici objavljen predvidoma v drugem četrtletju 2007, bo zdaj preizkušalo približno 2.500 izbranih podjetij, kjer bo poudarek predvsem na zagotovitvi združljivosti iz obstoječo infrastrukturo in drugimi komunikacijskimi sistemi.

  Objavljeno: 18.12.2006več
 • Gartnerjevih vročih 10 za leto 2007

  Gartner že vrsto let pred vsakim zaključkom leta objavi deset napovedi za prihajajoča leta na področju informacijske tehnologije. Čeprav gre pogosto za drzne napovedi, so se pričakovanja Gartnerja večkrat izkazala za pravilna. Za naslednje obdobje tako napovedujejo konsolidacijo na področju podjetij za zunanje izvajanje (outsouricng) storitev, kjer se bo trg razpršil med večje število manjših ponudnikov. Skupni delež prvih desetih ponudnikov naj bi se tako do leta 2009 zmanjšal iz današnjih 43,5% na 40%, poleg tega pričakujejo, da bodo nekatera danes zveneča imena prenehala obstajati v tako obliki, kot obstajajo danes. Zelo skeptični so tudi nad nadaljevanjem uspeha storitvenih podjetij iz Azije, saj trdijo, da bo le enemu ponudniku iz te regije uspelo prodreti med 20 največjih svetovnih akterjev do leta 2010.

  Objavljeno: 18.12.2006več
 • Googlov Internet Explorer 7

  Microsoft je kmalu po predstavitvi Internet Explorerja 7 izdal posebno zbirko orodij za razvijalce, s pomočjo katere je moč prilagoditi brskalnik in izdelati posebne različice po lastni meri.

  Objavljeno: 17.12.2006več
 • Googlov iskalnik patentov

  Internetni velikan Google je predstavil spletni iskalnik patentov, prijavljenih na ameriškem patentnem uradu od leta 1790 naprej, in tako dodal nov kamenček v mozaik iskalnikov, ki se vse bolj polni.

  Objavljeno: 17.12.2006več
 • Thunderbird 2 Beta 1

  Poštni odjemalec Thunderbird živi v debeli senci brskalnika Firefox, ki ga prav tako izdeluje Mozilla Foundation, kljub temu pa velja za enega bolj razširjenih alternativnih orodij za delo z elektronsko pošto.

  Objavljeno: 16.12.2006več
 • SiOL spet pod Telekom

  Predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta bo SiOL - danes hčerinska družba Telekoma Slovenije - ponovno priključen matičnemu podjetju, kar je na predlog uprave potrdil tudi nadzorni svet Telekoma Slovenije. Blagovna znamka SiOL bo v skladu s pričakovanji ostala na trgu.

  Objavljeno: 16.12.2006več