• Google ubil Gaio

    Gaia je odprtokodni pregledovalnik slik Zemlje v treh razsežnostih, ki temelji na povratnem inžiniringu priljubljenega Google Eartha, a je bil projekt na zahtevo Googla ukinjen.

    Objavljeno: 27.11.2006
  • Mac Tablet na obzorju?

    Smarthouse.com.au trdi, da so Applovi inžinirji izdelali delujoč prototip novega tabličnega računalnika, ki naj bi bil na prodajnih policah že sredi prihodnjega leta.

    Objavljeno: 27.11.2006
  • Rast prodaje mobilnikv

    Sodeč po analizah Gartnerja je bila rast prodaje mobilnih telefonov v tretjem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot 21-odstotna.

    Objavljeno: 27.11.2006
  • Novi Fujitsu-Siemens Stylistic

    Fujitsu-Siemens pripravlja osvežitev svojih tabličnih računalnikov z novim modelom Stylistic ST5100, ki je obenem eden prvih združljivih z novim operacijskim sistemom Windows Vista. Računalnik temelji na novih ultra varčnih procesorjih Intel Core Duo ULV, ki ob taktu 1,2 GHz zagotavlja 6 ur, ob povečanem akumulatorju pa kar 9 ur neprekinjenega delovanja.

    Objavljeno: 26.11.2006
  • Symantec preizkuša celovito varnostno rešitev

    Symantec je pričel z javnim preizkušanjem nove storitve Norton 360, ki bo marca 2007 na voljo kot celovita varnostna rešitev za domačo rabo in mala podjetja. Norton 360 vključuje priznano Symantecovo tehnologijo za zaščito pred virusi, poleg tega pa ščiti pred nezaželeno pošto, vohunskimi programi, nezaželenimi reklamami, vdori hackerjev, krajo identitet in izgub podatkov zaradi okvare strojne opreme. V ta namen bo Norton 360 na voljo tudi kot spletna storitev za mesečni ali letni pavšal, ki bo vključevala varovani spletni pomnilniški prostor velikosti 2 GB, kamor bodo lahko uporabniki shranjevali kopije podatkov za varno hrambo. Za učinkovito podporo omogoča trenutno sporočanje neposredno z dežurno službo v varnostnih centrih podjetja. Ta se lahko zanaša na več kot 40.000 senzorjev omrežne aktivnosti v okoli 180 državah, s čimer lahko hitro zaznajo izbruh novih nevarnosti, še preden se ta razširi po celem svetu.

    Objavljeno: 26.11.2006
  • Samsungov TV mobilnik v Italiji

    Samsung je v Italiji začel prodajati drugo generacijo mobilnega telefona z vgrajenim sprejemnikom za mobilno digitalno televizijo (DVB-H). Novi model SGH-P930 ima vgrajen 2,3-palčni zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, ki ga lahko za spremljanje TV programa obrnemo v vodoravni položaj. Zanimivo je, da novi model podpira celo funkcijo slika v sliki, s čimer lahko na telefonu spremljamo do dva TV programa sočasno. Vgrajena sta tudi dva stereo zvočnika ter digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik. V primerjavi s predhodnikom SGH-P920, ki ga od maja ponuja Samsung preko operaterja Telecom Italia, ima telefon tudi bistveno boljše komunikacijske zmožnosti, saj poleg omrežij GSM in GPRS podpira tudi hitre povezave HSDPA. Vgrajen je tudi predvajalnik MP3, ki lahko prebira posnetke s kartic microSD.

    Objavljeno: 25.11.2006
  • Sony mora vpoklicati digitalne fotoaparate

    Po tem, ko so pri Sonyu izgubili kar nekaj ugleda in predvsem denarja z napako v akumulatorjih za prenosne računalnike, so zdaj javnost obvestili o vpoklicu osmih modelov digitalnih fotoaparatov, pri katerih so ugotovili napako na vgrajenih zaslonih iz tekočih kristalov. Vpoklicani so modeli DSC-F88, DSC-M1, DSC-T1, DSC-T11, DSC-T3, DSC-T33, DSC-U40 in DSC-U50, ki so bili narejeni med septembrom 2003 in januarjem 2005. To j v resnici že drugič, ko je Sony sprožil vpoklic digitalnih fotoaparatov, saj so oktobra zamenjali že posamezne serije izdelkov iz nabora okoli 20 modelov. Pri Sonyu ne želijo razkriti podrobnosti, med drugim to, koliko kosov izdelkov bo potrebno zamenjati, je pa pohvalno dejstvo, da javnost redno obveščajo o svojih proizvodnih napakah in nudijo popravilo.

    Objavljeno: 25.11.2006
  • Intelov nabor podpira HDMI

    Intel pripravlja nov sistemski nabor z vgrajeno grafiko, ki bo podpira tudi digitalni vmesnik HDMI za enostavno in kakovostno video in zvočno povezavo z napravami zabavne elektronike. Novi grafični pospeševalnik, ki bo del sistemskega nabora bo nosil oznako G35 IGP in bo zamenjal dosedanji nabor 965. Poleg same grafične funkcije bo podpiral prenos video posnetkov in zvoka prek vmesnika HDMI ob spoštovanju standarda za zaščito digitalnih vsebin HDCP. S te bomo novo računalniki lahko predvajali digitalne vsebine v visoki ločljivosti (podpora za standarde 720p, 1080i in 1080p) v kombinacijami z računalniškimi optičnimi enotami Blu-ray in HD-DVD. Vmesnik bo podpiral ločljivosti do 1920 x 1080 pik ob 24-bitni barvni globini, obenem pa bo omogočal prenos digitalnega prostorskega zvoka (5+1 kana) s frekvencami vzorčenja do 96 kHz, vse skupaj prek istega kabla. Za zdaj še ni točno določeno, kdaj bo G35 IGP na voljo za vgradnjo v računalnike.

    Objavljeno: 24.11.2006
  • SAP s pobudo ustanovitve svetovalnega centra za regijo

    Podjetje SAP je podprlo ustanovitev svetovalnega centra za SEME za jugovzhodno Evropo in Bližnji Vzhod, ki bo v začetku leta 2007 začel z delom v Zagrebu. Gre za tesno sodelovanje med predstavništvom korporacije SAP v Sloveniji in pobudnicami projekta, SAP AG, SAP d. o. o. iz Zagreba ter Agencijo za pospeševanje izvoza ter vlaganja Vlade Republike Hrvaške. Ponudniki računajo, da bo svetovalni center hkrati priložnost za razvoj in izvoz znanja slovenskih strokovnjakov v Adriatic regijo, saj bo geografska dostopnost svetovalnega centra zagotavljala učinkovito povezanost strokovnjakov ter ustvarjanje inovacij ter trendov na področju strokovnih rešitev, vezanih na maloprodajo, in možnost hitrega ter kakovostnega pristopa uporabnikom IKT tehnologij ter rešitev.

    Objavljeno: 24.11.2006
  • Nove komunikacije za jadransko regijo

    Podjetje Akton je nov ponudnik komunikacijskih storitev, ki je po trditvah predstavnikov podjetja kot prvo vzpostavilo lastno komunikacijsko omrežje po države Jadranske regije. S tem je Akton postal prvi ponudnik, ki lahko na komunikacijskih poteh med svojimi točkami prisotnosti Ljubljana - Zagreb - Banja Luka - Sarajevo zagotavlja dogovorjeno raven storitev, saj je za to ključna lastna infrastruktura. Za brezhibno ter nemoteno delovanje mednarodne hrbtenične povezave zmogljivosti 625 Mb/s (STM-4) in vseh točk prisotnosti, skrbijo visoko usposobljeni lokalni strokovnjaki. Poleg Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine ima Akton točke prisotnosti še v Srbiji in Makedoniji.

    Objavljeno: 24.11.2006
  • Poslovanje Telekoma v prvih treh četrtinah leta

    Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih leta 2006 ustvarila za 128,2 milijarde tolarjev poslovnih prihodkov, kar je za pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 24,1 milijarde tolarjev, čisti poslovni izid pa 17,6 milijarde tolarjev, 6 odstotkov bolje kot v predhodnem letu.

    Objavljeno: 23.11.2006
  • Rast prodaje strežnikov

    Najnovejša poročila o raziskavah trga strežnikov, ki so jih pripravile družbe Gartner in IDC kažejo, da prodaja strežniških izdelkov v zadnjem četrtletju rasla bolje kot v preteklem obdobju. Pri Gartnerju trdijo, da so proizvajalci v treh mesecih prodali za 13 milijard dolarjev opreme, kar je 9,1% kot v enakem obdobju lani. Pri druži IDC je znesek skoraj identičen (12,9 milijarde dolarjev), vendar glede na njihove raziskave to pomeni letno rast 3,5%. Opozarjajo pa na še naprej zelo hitro rast trga strežniških rezin, ki se povečuje bistveno hitreje kot ostali segmenti s stopnjo blizu 30% letno.

    Objavljeno: 23.11.2006
  • Xbox tudi kot predvajalnik filmov

    Microsoft je v ZDA začel s prodajo filmov in televizijskih serij, ki jih je mogoče prenašati prek spletnega servisa Xbox Live Marketplace in predvajati na priljubljenih igralnih konzolah Xbox 360. V ponudbo je vključeno gradivo iz produkcijskih hiš CBS, MTV Networks, Paramount Pictures in TBS. Med filmi so na začetku na voljo naslovi, kot so "We were soldiers" in "V for Vendetta" ter nekatere priljubljene TV serije, kot sta "CSI" in "SouthPark". Microsoft računa, da bo s ponudbo privabil dobršen del od okoli štirih milijonov uporabnikov konzol Xbox, ki uporabljajo spletno storitev Xbox Live.

    Objavljeno: 23.11.2006
  • JBuilder 2007

    Borland je objavil svežo različico enega vodilnih razvojnih orodij za javo, JBuilder 2007, ki je tokrat prvič zrasel na odprtokodni podlagi Eclipse (projekt je nastajal pod imenom »Peloton«). Čeprav JBuilder 2007 izkorišča podlago Eclipse, jo nadgrajuje s svojimi vizualnimi urejevalniki, ki uporabljajo predvsem standardne javanske gradnike swing. Sveža različica predstavlja veliko nadgradnjo, ne le zaradi nove podlage in nedavne reorganizacije podjetja, saj bo za nadaljnji razvoj JBuilderja zdaj skrbela podružnica CodeGear. Kako tudi ne, saj Borland želi zmogljivejše različice JBuilderja prodajati za precej velike vsote denarja, kar je v svetu Eclipsa prej izjema, kot pravilo.

    Objavljeno: 23.11.2006
  • Nova trgovina iStyle

    Na Gosposvetski ulici je odprla vrata prva Applova trgovina v središču Ljubljane. Lastnik trgovine je Holding MDS, ki združuje več deset podjetij v Evropi, Afriki in Aziji, med drugim verigo prodajaln Apple Premium Reseller, ki so že odprte v Brnu, Budimpešti, Bukarešti, Košicah, Pragi in kmalu tudi v Zagrebu.

    Objavljeno: 22.11.2006
  • Mirko Tuš kupil Voljatel

    Slovenski podjetnik Mirko Tuš je včeraj potrdil, da je kot posameznik kupil podjetje Voljatel, ki ima okoli 10 tisoč naročnikov širokopasovnega interneta, zanj pa je odštel med 20 in 25 milijoni evrov. Kot je še povedal, pri nakupu nista sodelovali njegovi družbi skupina Engrotuš in njeno hčerinsko podjetje Tušmobil. Slednje ima že status mobilnega operaterja in načrtuje izgradnjo svojega mobilnega omrežja. Tušmobil je tudi že pridobil od Agencije za pošto in elektronske komunikacije dovoljenje za rabo nekdanjega Veginega frekvenčnega in številskega prostora, z Mobitelom pa je sklenil dogovor o gostovanju v omrežjih. Tušmobil naj bi na slovenski trg mobilne telefonije vstopil do konca leta.

    Objavljeno: 22.11.2006
  • Microsoft uporablja Pandoro

    Microsoftov spletni servis MSN je temeljito prenovil svoj spletni radijski portal, kjer bodo odslej uporabljali inovativno tehnologijo podjetja Pandora. Slednji je kot samostojni spletni servis v letu dni obstoja pritegnil čez milijon mesečnih poslušalcev, predvsem zaradi možnosti tematskih "radijskih" postaj, ki jih uporabnik sam modelira na podlagi glasbenih preferenc. V dogovoru z Microsoftom lahko zdaj računajo, da bodo dobili na milijone novih uporabnikov, Microsoft, pa si s tem obeta povečanje tržnega deleža na področju internetnih radijskih portalov, kjer zaostajajo za tekmeci, kot so Clear Channel, Yahoo Launchcast in AOL Radio. Ponudba na internetu je na tem segmentu vse večja, uporabniki pa vse bolj zahtevni. Pritegnejo jih le posebnosti, kot so možnost prilagajanja gradiva in povezava z drugimi spletnimi storitvami, kot so socialno mreženje in trenutno sporočanj.

    Objavljeno: 22.11.2006
  • Microsoft in SAP prenavljata Duet

    Microsoft in SAP sta napovedala, da bosta sredi leta 2007 predstavila novo različico integracijskega paketa Duet, ki povezuje orodja paketa Microsoft Office s poslovnimi informacijskimi rešitvami podjetja SAP. Nova različica paleta Duet, ki bo nosila oznako 1.5, bo podpira prihajajoči Microsoft Office 2007, partnerja pa bosta razširila nabor podprtih poslovnih procesov. Specifično so na vrsti novi dodatki, ki bodo omogočali avtomatizacijo potnih nalogov, prodajnih aktivnosti in upravljanja povpraševanj. Prva dva se povezujeta z odjemalcem Outlook, upravljanje povpraševanj pa je gostovano v Excelu.

    Objavljeno: 22.11.2006
  • SiOL Komunikator

    Podjetje SiOL širi svojo ponudbo storitev z novim programom SiOL Komunikator za osebne računalnike, ki podpira trenutno sporočanje, zvočno in video telefonijo. SiOL je za osnovo vzel programski paket Eyeball communicator, ki mu je priredil uporabniški vmesnik in ga poslovenil. SiOL Komunikator je v osnovi program za trenutno sporočanje, ki se zna povezovati z domala vsemi drugimi sistemi za trenutno sporočanje, kot so MSN Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk, Jabber in AIM. Poleg trenutnega sporočanja podpira tudi glasovne in video klice, SiOL pa nudi tudi možnost klicanja v in iz drugih omrežij, prek SiOL telefonije in po tarifah veljavnih telefonskih klicev. Dodelitev telefonske številke je vezana na naročnino SiOL ADSL.

    Objavljeno: 22.11.2006
  • Skype, SMC in FON spodbujajo cenejšo internetno telefonijo

    Podjetja Skype, SMC in FON so združili svoje tehnologije v enovito rešitev s ciljem zmanjšanja stroškov telefonskih pogovorov po vsem svetu. V enem kompletu nudijo uporabnikom vse, kar potrebuje za internetno telefoniranje brez uporabe računalnika, po vzoru tega, kar sicer ponujajo uveljavljeni operaterji telefonije.

    Objavljeno: 21.11.2006
  • Sony Ericssonov multipraktik

    Japonsko podjetje AU in Sony Ericsson sta prikazala nov mobilni telefon, ki v sebi združuje tudi digitalni radijski in tv sprejemnik. Izdelek z oznako AU W44S je namenjen predvsem japonskem tržišču, pohvali pa se lahko tudi z zelo zanimivo obliko in načinom odpiranja sicer školjkasto oblikovanega telefona. Za zaslon in sprejem TV programa je menda Sony prispeval celo tehnologijo Bravia, ki jo sicer srečamo pri njihovih LCD televizorjih.

    Objavljeno: 21.11.2006
  • Miška za predstavitve

    Japonski proizvajalec Buffalo Technology je predstavilo posebno brezžično miško, ki za premikanje kazalca na zaslonu ne potrebuje delovne površine. Buffalo BOMU-W24A uporablja namreč žiroskopsko tehnologijo s katero zazna gibanje miške v prostoru in to spremeni v gibanje kazalca. Zaradi tega je miška še posebej primerna pri predstavitvah, kjer običajno predavatelji nimajo možnosti uporabe delovne površine. V miško je vgrajeno tudi lasersko tipalo, tako da jo lahko uporabljamo tudi ko navadno brezžično miško, na računalnik pa jo priključimo prek brezžičnega sprejemnika na vrata USB.

    Objavljeno: 20.11.2006
  • Izboljšave v Aldata G.O.L.D.

    Nova različica programske opreme G.O.L.D. V5.06 iz družbe Aldata vsebuje številne funkcionalne izboljšave, obenem pa je Aldata prvi ponudnik programske opreme za upravljanje oskrbovalnih verig, ki nudi tako rešitve kot platforme storitveno usmerjene arhitekture (SOA). Nova različica programskega orodja je popolnoma integrirana z rešitvijo Aldata G.O.L.D. POS za upravljanje prodajnih mest.

    Objavljeno: 20.11.2006
  • Ročni računalniki so vse bolj pametni telefoni

    Po raziskavi družbe Gartner danes že 62% vseh ročnih računalnikov vsebuje telefonske funkcije. V tretjem četrtletju leta 2006 so na tem področju zabeležili rekordno rast prodaje, saj se je obseg povečal kar za 32% v primerjavi z enakim obdobjem leta 2005. Obenem pa se je povprečna cena pametnih telefonov in ročnih računalnikov znižala za 13% in znaša zdaj 351 dolarjev. Veliko zaslugo za uspeh pametnih telefonov imajo operaterji mobilne telefonije, ki tipično subvencionirajo nakup tovrstnih mobilnih naprav.

    Objavljeno: 20.11.2006
  • Wii že naprodaj

    Nintendov Wii je po Xboxu 360 in PlayStationu 3 še zadnja izmed treh velikih igralnih konzol naslednje generacije, ki se je znašla na prodajnih policah. Zaenkrat je na voljo samo v obeh Amerikah, medtem ko bo na Japonskem, v Avstraliji in Evropi naprodaj šele v prvi polovici decembra.

    Objavljeno: 19.11.2006
  • Universal toži MySpace

    Največja glasbena založba na svetu, Universal Music Group, je v ZDA zaradi zlorabe avtorskih pravic tisočih umetnikov vložila tožbo proti sociološkemu omrežju MySpace, ki velja za najbolj obiskano spletno stran na svetu.

    Objavljeno: 19.11.2006
  • Epson z novimi projektorji

    Ekipa Monitorja se je v Londonu udeležila predstavitve nove serije Epsonovih projektorjev s tehnologijo 3LCD. Med petimi modeli sta zanimiva predvsem TWD3, ki je kompaktna in precej velika škatla, ki v sebi združuje DVD predvajalnik, projektor in zvočnike, ter TW1000, ki se ponaša z resolucijo 1920 x 1080 v formatu 16:9, ki jo projicira skozi povsem nov, komaj 0,7 palcev velik LCD panel. Njegovi drugi pomembnejši karakteristiki sta še kontrastno razmerje 12000:1 in svetilnost 1200 ANSI lumnov. Epson je vanj vgradil tudi tehnologijo Crystal Clear Fine (C2Fine), ki s pomočjo dobrega projekcijskega platna pričara zares živo in kontrastno sliko, o čemer smo se na demonstracijah novinarji prepričali tudi na lastne oči.

    Objavljeno: 18.11.2006
  • Kitajcem se je prikazala Wikipedija

    Vladni cenzorji ljudske republike Kitajske so lanskega oktobra zaradi bojazni pred objavo za državo spornih vsebin, kot sta npr. Tajvan in Tibet, Kitajcem onemogočili dostop do angleške in kitajske jezikovne različice Wikipedije. Po več kot letu dni so prepreko presenetljivo odstranili, a kot se je izkazalo, veselje Kitajcev ni moralo trajati dolgo, saj prosta enciklopedija spet ni dostopna.

    Objavljeno: 18.11.2006
  • ThinkPad X60 Tablet

    ThinkPad X60 Tablet je novi tablični prenosnik, ki ga je Lenovo opremil z dvema novima tehnologijama zaslonov MultiView/MultiTouch, ki med drugim omogočata tudi dinamično rotacijo. 12-palčni zaslon MultiView naj bi bil zelo dobro viden pod različnimi svetlobnimi pogoji, tako v notranjosti kot tudi zunanjosti, saj preprečuje odsevanje in bleščanje.

    Objavljeno: 18.11.2006
  • Hutchisonovo zavezništvo

    Kitajski Hutchison Whampoa, znan tudi pod imenom 3, je pod skupnim imenom X-Series predstavil skupino internetnih storitev za mobilne telefone. V ta namen je sklenil zavezništvo s podjetji Skype, Sling Media, Yahoo, Nokia, Google, eBay, Microsoft, Orb in Sony Ericsson, ki bodo s svojimi tehnologijami in predvsem storitvami pripomogli k večji prisotnosti spletnih storitev na mobilnih napravah.

    Objavljeno: 17.11.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji