Objavljeno: 23.11.2006

Poslovanje Telekoma v prvih treh četrtinah leta

Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih leta 2006 ustvarila za 128,2 milijarde tolarjev poslovnih prihodkov, kar je za pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 24,1 milijarde tolarjev, čisti poslovni izid pa 17,6 milijarde tolarjev, 6 odstotkov bolje kot v predhodnem letu.

Tudi poslovni rezultati Telekoma Slovenije, d. d., so v prvih devetih mesecih presegli načrtovane. Kljub temu, da sodi slovenski trg fiksne telefonije med najrazvitejše in do neke mere zasičene trge držav v Evropski uniji, je Telekom Slovenije v prvih devetih mesecih prodal preko 60.000 novih priključkov, od tega 40.000 priključkov ADSL. Poslovni prihodki so porasli za 5 odstotkov in so znašali 70,4 milijarde tolarjev. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 12,3 milijarde tolarjev, kar pomeni 7-odstotno rast glede na enako lansko obdobje. Čisti poslovni izid znaša zaradi vpliva izplačanih dividend hčerinskih družb 20,2 milijarde tolarjev.

Družba Mobitel, d.d. je v devetih mesecih leta povečala število uporabnikov za 2 odstotka in ohranila 72-odstotni tržni delež. Poslovni prihodki so znašali 70,6 milijarde tolarjev, kar je za 8 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2005. Poslovni odhodki so rasli počasneje od poslovnih prihodkov, tako da znaša dobiček iz poslovanja (EBIT) 11,3 milijarde tolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Družba je povečala čisti dobiček obračunskega obdobja za 27 odstotkov in znaša 7,8 mrd SIT.

SiOL, d. o. o., je v devetih mesecih ustvaril za dobrih 12 milijard tolarjev prihodkov, kar je za 26 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2005. Med ponudniki xDSL dostopov ima SiOL 84,3-odstotni tržni delež. Do konca septembra se je število širokopasovnih priključkov SiOL-a povečalo za skoraj dvajset tisoč.

Telekom Slovenije je z nakupi internetnih ponudnikov On.net v Makedoniji in Ipko Net na Kosovu začel uresničevati svojo strategijo širjenja poslovanja v regiji. Tudi ostala hčerinska podjetja Telekoma Slovenije (GVO, Avtenta.si, Teledat) so devetmesečno obdobje zaključila uspešno in izkazujejo poslovne rezutlate, ki so boljši kot v letu 2005.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji