Objavljeno: 28.11.2006

15 let interneta pri nas

Minilo je 15 let, odkar je bila v Sloveniji vzpostavljena prva internetna povezava, ki jo je Institut Jožef Stefan (IJS) vzpostavil z nizozemskim nacionalnim inštitutom za fiziko in matematiko (NIKHEF) kot eno od 200 takratnih internetnih točk.

V ta namen je na inštitutu potekala posebna prireditev, na kateri je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan ocenil, da je Slovenija s statističnega vidika "izjemno dobro pokrita z internetnimi povezavami", a so v praksi povezave predvsem na oddaljenih območjih slabše.

Vodja direktorata za elektronske komunikacije, Matjaž Janša, je dodal, da večjo razširjenost širokopasovnih dostopov omogočata tako ponudba storitev in vsebin kot tudi razvoj konkurence.

Po njegovih besedah je bilo na tem področju v zadnjem letu narejenega veliko; omenil je razpis za zagotavljanje tretje generacije mobilnih storitev UMTS in projekt Nacionalno širokopasovno omrežje, v okviru katerega želi država do leta 2010 vsem prebivalcem omogočiti dovolj zmogljive širokopasovne dostope, do leta 2020 pa vsaj 90 odstotkom optično omrežje.

Profesorica in predsednica Internet Society Europe Borka Jerman Blažič je internet označila za eno od inovacij, za katero je tipično, da vsebino ustvarjajo njegovi uporabniki, kot primer hitre rasti pa je navedla eBay, ki ima 200 milijonov uporabnikov z 29-odstotno letno rastjo, ki dnevno na dražbi ponudi 21 milijonov izdelkov.

Omenila je še, da je na internetu danes več kot 50 milijonov blogov, današnje področje blogosfere je 100-krat večje od tistega pred tremi leti, sfera se danes podvoji po 200 dneh, vsak dan pa na spletu nastane 175.000 novih blogov.

www.ijs.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji