Objavljeno: 5.12.2006

Eduroam - širitev izobraževalnega brezžičnega omrežja

V začetku decembra je začelo v Sloveniji poskusno delovati 19 novih računalniških brezžičnih omrežij Eduroam na univerzah v Ljubljani, Mariboru ter na Primorskem. Že doslej je Eduroam združeval 29 izobraževalnih in raziskovalnih ustanov v Sloveniji, uporablja ga že več kot dva tisoč uporabnikov, ki imajo na voljo preko 300 dostopnih točk. Pobudnik postavitve omrežij Eduroam v Sloveniji je Arnes, razširitev na nove lokacije pa je s sofinanciranjem omogočil Direktorat za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Eduroam je vseevropski projekt, ki je nastal v okviru TERENA, združenja evropskih izobraževalnih in raziskovalnih omrežij. Na Arnesu, ki je ustanovni član združenja, poteka razvoj Eduroama že od leta 2002, prva Eduroam omrežja pa so v Sloveniji - takrat z imenom BIO - začela delovati v letu 2004. Z najnovejšo razširitvijo pokrivajo omrežja Eduroam že večino slovenskih fakultet. Glede na izkušnje preteklih let pobudniki pričakujejo zelo hitro rast uporabe na novo vzpostavljenih lokacijah.

Eduroam zaradi svoje napredne zasnove omogoča uporabnikom enostavno povezovanje na domači in gostovanja na drugih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah v Sloveniji in tujini. Uporabnik pridobi uporabniško ime in geslo na matični organizaciji, z njim pa ima zagotovljen dostop do brezžičnega interneta na vseh ustanovah z omrežji Eduroam. Slovenski uporabniki se lahko s svojim uporabniškim imenom in geslom povezujejo v omrežja Eduroam v 26 evropskih državah, Tajvanu in Avstraliji. Zanimiv je tudi podatek, da je Eduroam v celoti zasnovan na uporabi odprte kode.

http:// www.eduroam.si

http://www.terena.nl

http://www.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji