Objavljeno: 14.12.2006

Vprašajte Vido

Potem ko so na Davčni upravi RS lani v zvezi z različnimi vrstami davčnih postopkov prejeli okoli 200.000 vprašanj zavezancev, so te dni predstavili navidezno davčno asistentko po imenu Vida, ki bo poslej predstavljala prvo stopnjo pomoči uporabnikom.

Vida (VIrtualna Davčna Asistentka) sicer ni plod domačega znanja, pač pa je spletno HTML aplikacijo razvilo švedsko podjetje Artificial Solutions, DURS pa je zanjo odštel 130 milijonov tolarjev. Tudi za vso strojno podporo, pet Linux strežnikov, so poskrbeli na Artificial Solutions.

Za zdaj je z Vido mogoče komunicirati prek programov za neposredno sporočanje, denimo MSN Messengerja, prek spletnega obrazca ali po elektronski pošti. S 1. 4. 2007 bodo dodali še prepoznavanje govorno zastavljenih vprašanj. Kljub temu pa bodo odgovori na taka vprašanja predposneti in ne generirani na način TTS (Text to Speech), baza odgovorov pa bo enaka, ne glede na vrsto komunikacije. V bazi je za sedaj okoli 240 različnih odgovorov s področja dohodnine in še približno 700 splošnih. Vida posreduje tudi spletne povezave, imena zaposlenih in telefonske številke. Tudi duhovičiti zna: na vprašanje, če gre na pijačo, je zažgolela: "preveč pijače dela modrece za odpadnike." Na DURSU so nam obljubili, da bomo aplikacijo lahko podrobneje preizkusili že v začetku prihodnjega leta.

http://www.durs.gov.si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji