Objavljeno: 18.12.2006

Gartnerjevih vročih 10 za leto 2007

Gartner že vrsto let pred vsakim zaključkom leta objavi deset napovedi za prihajajoča leta na področju informacijske tehnologije. Čeprav gre pogosto za drzne napovedi, so se pričakovanja Gartnerja večkrat izkazala za pravilna. Za naslednje obdobje tako napovedujejo konsolidacijo na področju podjetij za zunanje izvajanje (outsouricng) storitev, kjer se bo trg razpršil med večje število manjših ponudnikov. Skupni delež prvih desetih ponudnikov naj bi se tako do leta 2009 zmanjšal iz današnjih 43,5% na 40%, poleg tega pričakujejo, da bodo nekatera danes zveneča imena prenehala obstajati v tako obliki, kot obstajajo danes. Zelo skeptični so tudi nad nadaljevanjem uspeha storitvenih podjetij iz Azije, saj trdijo, da bo le enemu ponudniku iz te regije uspelo prodreti med 20 največjih svetovnih akterjev do leta 2010.

Pri Gartnerju tudi menijo, da bo v prvi polovici leta dosežen vrhunec dogajanja na področju blogov, kjer se bo ob upoštevanju kratkega povprečnega življenjskega cikla tipičnega bloga zanimanje javnosti začelo nekoliko ohlajati. V naslednjih letih bo poleg ustreznosti zakonski regulativi v podjetjih v ospredju tudi socialna odgovornost do strank, zaposlenih in delničarjev.

Alarmantna je napoved, v kateri napovedujejo, da bo konec leta 2007 kar 75% vseh podjetij okuženih z zlonamerno kodo, v ozadju katere bodo vse bolj pogosto finančno motivirane kriminalne organizacije in ne zgolj socialno neodgovorni hackerji. Podjetja bodo v bodoče bolje uporabljala postopke in rešitve za upravljanje delovnega okolja, kjer naj bi se cena lastništva (TCO) do leta 2010 znižala kar za 50%.

Morda najbolj drzna ja napoved, da bo Windows Vista brž kot ne zadnja velika različica okolja Windows, kot ga poznamo danes. Naslednje generacije operacijskih sistemov bodo bolj modularne in se bodo hitreje nadgrajevale z novimi funkcionalnostmi. Hitro rastoče omrežne in telekomunikacijske tehnologije bodo povzročile, da bo do leta 2011 okoli 100 milijard dolarjev vloženih v nakup napačnih rešitev, ki bodo hitro zastarele.

Gartner napoveduje tudi vse večjo krizo na področju porabe energije, zlasti v podatkovnih centrih. Do leta 2008 bo okoli 50% podatkovnih centrov imelo nezadostno preskrbo z električno energijo ali neustrezne sisteme za hlajenje, zato se bodo uporabniki vse bolj odločali za inovativne in energijsko varčnejše rešitve. Bojazen pa obstaja tudi glede zasebnosti posameznika v prihodnosti. Kljub temu, da so mnoge države sprejele zakone, ki ščitijo zasebnost državljanov, se vse bolj glasne zahteve, zlasti v ZDA in zahodni Evropi, po kateri naj bi imela nacionalna varnost večjo prioriteto od zasebnosti, zato je velika verjetnost, da bo do leta 2010 mogoče slediti prek mobilnega telefonskega omrežja okoli 60% uporabnikom.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji