Članki

 • Oboje

  Padfone je izdelek, ki ga je Asus naredil na podlagi izkušenj, ki jih je začel nabirati z mini prenosniki in kasneje s serijo tablic Transformer. Tokrat so v paket dodali še telefon in s tem skušali zadovoljiti vse tiste, ki bi radi napravo "vse-v-enem".

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Fokusveč
 • Kako kupiti tablico?

  Pred dobrim letom dni smo ugotavljali, da izdelovalci zgolj nemočno capljajo za inovativnim Applom. Odtlej se je marsikaj spremenilo. Android je dozorel, prihaja perspektivni Windows, Apple pa razmišlja o naslednji potezi. Obenem so pogumni izdelovalci začeli iskati specifične tržne niše znotraj tabličnega področja. Prišle so manjše in cenejše naprave. Vsaka si želi naše pozornosti. Vsaka se trudi po svoje. Kako se odločiti?

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Fokusveč
 • Naslednji korak - ultra HDTV

  Televizija visoke ločljivosti (HDTV - 1080i) je bila v praksi prvič prikazana leta 2004, in sicer na konferenci IBC - s satelitskimi prenosi kanala Euro 1080 podjetja Alfacam iz Belgije. Danes je v Ameriki že tretjina televizijskih kanalov v HDTV, v Evropi le osmina, pri nas pa v resnici nobeden (razen InfoTV in občasno/delno RTV Slovenija). In vendar gre razvoj naprej - na letošnji konferenci IBC smo že gledali televizijo ločljivosti ultra HDTV.

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Najprej krav'ca, potlej štal'ca

  Zdi se, da velika računalniška podjetja postajajo vsak dan bolj podobna znamenitim korejskim velikanom, ki v okviru peščice megakorporacij delajo vse, od kavnih mlinčkov do čezoceanskih ladij. Apple, Google in Microsoft skušajo v eni sapi ponujati programsko opremo, strojno opremo, storitve v spletu in celo digitalne vsebine. Če smo še kaj pozabili, potem bodo verjetno to čez čas dodali v ponudbo. Lep zgled je Microsoft, ki se je očitno ob opazovanju dogajanja pri mogočnih tekmecih zbal za prihodnost in presekal desetletja trajajočo ločnico med programsko in strojno opremo. Če je bil Xbox posebnost, potem bo tablica Surface vsekala dosedanje partnerje neposredno med oči. Zdaj pravijo, da bodo razvijali in izdelovalci svoje telefone, tablice in morda tudi - računalnike. Pa je to za potrošnike res bolje?

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Tehnomanijaveč
 • Prihodnost računalništva

  Prišli smo do točke, ko se v naši panogi dogajajo korenite spremembe. Če smo računalnike že v preteklosti po zaslugi PCjeve uporabnosti mučili malodane vsi, pa je sedanjost postregla s popolnoma svežo miselnostjo. Tehnologija je postala seksi. O prenosnikih, pametnih telefonih in tablicah bi se pogovarjal slehernik. Prenosne naprave postajajo gonilna sila nam ljube industrije. Zastavonoša prihodnosti so tablice.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Fokusveč
 • Pisma bralcev

  Enkrat sem se že obrnil na vas (ob nakupu novega DSLR) in priznati moram, da sem dobil odličen odgovor. Tudi zato vas spet prosim za pomoč - kupujem nov prenosni računalnik, ki ga bom uporabljal za vse mogoče (šola - urejanje dokumentov, pisanje seminarskih, oblikovanje PWP predstavitev; nažiganje špilov - DIII, Fallout, Skyrim; gledanje filmov; poslušanje glasbe; morda občasno delo s Photoshopom ali Pinnaclom in morda še kaj). 15 palcev bo povsem dovolj, ker pa ga kupujem za nekaj let, bi rad, da ima procesor Ivy Bridge, vhode USB 3.0 in kar je še teh novotarij. Trenutno se odločam med Asusovim G55VW in Y580 firme Lenovo. Kakšno je vaše mnenje o obeh? Imate v mislih še kaj boljšega?

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Poceni ali prava mora?

  Gospodarska kriza se nam vse globlje zajeda v denarnice. Zmogljivi osebni računalniki se hitro dražijo zaradi padanja vrednosti evra proti ameriškemu dolarju; obenem se veča ponudba v najnižjem cenovnem razredu. Za marsikoga je nakup starega PC edina rešitev. Vendar se ob nepazljivosti sanje kaj hitro sprevržejo v moro, ko začnemo novi-stari stroj tudi uporabljati.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Dosjeveč
 • Okno v prihodnost

  Patenti so pravni mehanizem, s katerim avtorji svoje zamisli zaščitijo pred nezakonitim kopiranjem posnemovalcev. Toda v bistvu so še precej več kot to in v zadnjem času obenem eno največjih jabolk spora v celoti industriji računalništva in elektronike. Po drugi strani pa so odlično kukalo v prihodnost, saj ravno prek novih patentnih vlog najbolje vidimo, kako razmišljajo tisti, ki so odgovorni za razvoj, in to na samem začetku razvojnega procesa. Zgodovina sicer pripoveduje, da večina zamišljenega ne bo nikoli izvedena, toda tisto, kar ostane, je bržkone zlata vredno.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Dosjeveč
 • Mobilno ni nujno podhranjeno

  Danes prenosni računalniki po prodaji že prehitevajo namizne računalnike, zato je prav, da preverimo, kako se vanje vgrajeni procesorji odrežejo pri zahtevnejših opravilih. Ne nazadnje napredni uporabniki tudi od prenosnikov kdaj pa kdaj zahtevajo, da napnejo vse mišice in naloge opravijo kar se da hitro. Praktični preizkus kaže, da procesorji v prenosnikih pridelajo še največ hitrostnega zaostanka prav zaradi nižjih delovnih frekvenc.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Fokusveč
 • Temeljni kamen

  Dobrega računalniškega sistema ne zagotavlja le hiter procesor, temveč zanj poskrbi predvsem osnovna plošča. Nanjo namreč vgradimo in povežemo vse komponente, zato pri nakupu t. i. temeljnega kamna sistema ne gre pretirano varčevati. Sodobne osnovne plošče postajajo prava umetniška dela, zato nas ne čudi, da cene nekaterih primerkov presegajo cene samih procesorjev.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Fokusveč