Objavljeno: 5.9.2012 09:53 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012

Druga pomoč

Spoznavanje operacijskega sistema je kot stara ljubezen. Ni zaljubljenost na prvi pogled, vendar nam čas, preživet v njenih nedrih, pomaga ceniti vse, kar nam daje. Kot dobra glasba, ki sprva noče v uho, nas WP7 sčasoma prevzame. Čim globlje zabredemo, tem bolj se zavedamo baročnega okrasja, ki se skriva pod asketskim pročeljem. Vsak rokokojski kamenček iz mozaika pripomore k celotnemu vtisu, ki je iz dneva v dan veličastnejši.

Pogosta opravila

Prva naša naloga je, da napravo obogatimo z vsebino. Sinhronizacija s telefonom Windows Phone poteka, podobno kot pri Applu, ob pomoči namenske aplikacije. Microsoftov program Zune se ob povezavi aparata z računalnikom zažene samodejno. Z njim telefon nadgrajujemo, ga preimenujemo, preverimo razpoložljivi prostor in sinhroniziramo glasbo, fotografije, videoposnetke in poddaje (angl. podcast). Vse našteto deluje tudi brez kabla USB, saj sistem podpira brezžično sinhronizacijo s programom Zune. Čisto brez kablov vendarle ne bo šlo, saj mora biti prvič telefon z računalnikom kljub vsemu fizično povezan, da nastavitev in párjenje v programu Zune (Settings / Phone / Wireless Sync) sploh deluje, nato pa se dotična sinhronizacija po zraku proži le, kadar je aparat priključen na napajanje. Fotografiranje je na okenskih telefonih posrečeno izvedeno. Na našem testnem modelu Samsung Omnia 7 smo z navdušenjem pozdravili uporabo fizičnega gumba za zajemanje slik. Z daljšim pritiskom nanj telefon zlahka zbudimo iz zaklenjenega stanja in se takoj prestavimo v način za fotografiranje oziroma snemanje. Pod nastavitvami Settings / Applications / Pictures+Camera najdemo preproste, a zmogljive možnosti, ki si jih velja pobliže ogledati. Odstranimo lahko možnost fotografiranja z dotikom zaslona, bujenje aparata iz spanja, zajemanje lokacijskih podatkov in, kar je najpomembneje, izklopimo samodejno prenašanje v oblak SkyDrive. Nekaterim občutek, da so njihovi življenjski trenutki shranjeni v tujih strežnikih, preprosto ni všeč. Oblačna shramba ima od nadgradnje Mango naprej odlično integracijo pisarniških programov, združenih v OfficeHub. Datoteke Word, Excel, PowerPoint in zapiske OneNote ustvarjamo, urejamo, gledamo, prenašamo ali delimo s preostalim svetom preprosto. Uporabimo vsenavzoče tri pikice in z ukazom Share izberemo SkyDrive. Darežljivi Microsoft nam z oblačno shrambo podarja kar 25 GB prostora, to bo za večino uporabnikov dovolj.

Skrite zmožnosti

Operacijski sistem Windows Phone ima svojo Siri. Do njega pridemo z dolgim pritiskom na osrednji gumb z logotipom Oken.

Pošiljanje sporočil SMS je v WP7 izvedeno na način neposrednega sporočanja, zato pogovoru z lahkoto sledimo. Drobna težava je pošiljanje sporočil MMS, ker je na prvi pogled videti, da so na to zmožnost v Microsoftu pozabili. Ker so sporočila MMS v bistvu preprosta besedilna sporočila z dodano sliko, so temu primerno ravnali tudi razvijalci iz Redmonda. Funkcionalnost je vgrajena v običajna sporočila, ki se samodejno spremenijo v obogatena, če jim ob pomoči gumba v obliki sponke dodamo fotografijo ali dve. Zvonjenje telefona nastavimo v nastavitvah Settings / System / Ringtones+sounds, kjer lahko izbiramo med poprej naloženimi zvoki. Če želimo ustvariti lastno zvonjenje, ni treba drugega, kot da izdelamo MP3 ali WMA datoteko, dolgo 40 sekund ali manj, in jo na telefon prenesemo s programom Zune. Če ima zvočna datoteka zvrst nastavljeno na Ringtone, se prikaže na seznamu v razdelku Custom. Telefoni z WP7 poznajo tudi glasovno vodenje, ki je skrito pod osrednjim gumbom. Daljši pritisk zaščitnega znaka Windows prikliče tako imenovani Voice Control, ki seveda (žal) ne govori po kranjsko. Za preizkus delovanja poskusimo s preprostim Open Calendar. Prepoznavanje angleščine je solidno, seznam ukazov se skriva pod ikono z vprašajem.

Sodobni telefoni samodejno upravljajo porabo energije. Zadevščina je še posebej posrečeno izvedena na okenskih napravah. Nastavitvi sta le dve. Prva nam vključi varčno rabo vedno, kadar zaloga soka pade pod določeno raven, drugo pa vključimo takoj in velja do naslednjega polnjenja. Za razliko od dosedanjih izkušenj s podobnimi pripomočki na konkurenčnih platformah moramo pohvaliti nevpadljivost Microsoftovega varčevanja. Telefon je tudi v varčnem načinu povsem spodobno uporaben, saj njegovega ekološko ozaveščenega delovanja skoraj ne opazimo.

Dodatni pripomočki

Dodatne pripomočke dobimo na tržnici Marketplace, ki je v (za zdaj) osiromašeni različici na voljo tudi Slovencem. Da bo izbira lažja, priporočamo redno ocenjevanje uporabljenih programov. Ocenjevanje aplikacije je orodje, s katerim pripomoremo k večji kakovosti izbire na tržnici. Čim več ocen bomo podelili in čim več mnenj napisali, tem boljši bodo programi in tem laže bo med njimi poiskati bisere. Za ocenjevanje posameznega programskega izdelka se lahko odločimo v vsakem trenutku. Aplikacijo poiščemo na seznamu, pridržimo na njej poljubni prst in s padajoče izbire uporabimo ukaz Rate and review. Ker se bodo aplikacije, kot so Facebook, zapisovalnika opravil Wunderlist in Evernote, odjemalec za Dropbox BoxFiles in inteligentno iskanje programov AppFlow, ocenjevale dobesedno same, je prav, da se pomudimo pri drugih izdelkih, ki jih velja izpostaviti in so dosegljivi podalpskemu življu.

Do večine slovenskih aplikacij pridemo, če v iskalnik znotraj tržnice Marketplace vpišemo uporabnika SLOWP7APPS.

Najprej velja omeniti slovenske izdelke, s katerimi preverjamo vsakdanje informacije o televizijskem sporedu, avtobusnih prevozih, železniškem voznem redu, vremenu, bankomatih in še kaj. Najti jih ni težko, saj so večinoma zbrani pod uporabniškim imenom razvijalca SLOWP7APPS. Za druge omembe vredne izdelke pa je že treba vedeti kaj več. Tako nam ne bi bilo vseeno, ko ne bi nikoli izvedeli za odlični Toggle. Z njim nam nikoli več ne bo treba v nastavitve Settings, saj na osrednji zaslon pripne bližnjice za vklop in izklop brezžične povezave, bluetooth senzorja, mobilnega prenosa podatkov in še kaj. Za Googlovo analizo spletnih strani poskrbi Phonealytics, TrueDialer zamenja osnovno izbiranje klicanih številk z zmogljivejšim načinom, ki zna klicani stik predvideti, Voice Memo Recorder pa okensko napravo spremeni v priročen diktafon.

Pripomočki, izdelani ob pomoči aplikacije TouchDevelop, imajo svojo lastno tržnico kar znotraj programa.

Posebnost operacijskega sistema Windows Phone je med drugim tudi priročna bližnjica do predvajalnika glasbe. Če na telefonu pritisnemo gumb za spremembo glasnosti, se z vrha zaslona skupaj z nastavitvami spusti majhen predvajalnik z zadnjo predvajano skladbo. Očitnega načina, kako to zgodovino predvajanja izbrisati, ni. Na pomoč priskoči aplikacija Stop the Music!, ki seznam v hipu zbriše, za nameček pa nam ponudi še bližnjico, ki jo lahko pripnemo na zaslon s ploščicami, kar opravilo dodatno pohitri. Drugi posebnež med programi na tržnici je Reading Glasses, ki ob pomoči hrbtne kamere spremeni telefon v pravo povečevalno steklo. Če pripomočka za izbrano opravilo na tržnici ne najdemo, ga zlahka razvijemo sami. Preprost razvoj aplikacij za WP7 omogoča program TouchDevelop, ki je delo razvojne ekipe pod okriljem samega Microsofta. Pri njem gre za izdelavo postopkov, za programiranje katerih ne potrebujemo računalnika, saj celoten razvoj pripomočkov poteka na telefonu. Z njimi imamo dostop do različne strojne opreme, vgrajene v telefon. Če je plod našega truda uporaben, ga objavimo v interni TouchDevelop trgovini ali na tržnici Marketplace.

Temna stran

Tako WindowBreak kot Interop Unlock sta Microsoftu trn v peti, zato ju je z zadnjo nadgradnjo sistema onemogočil.

Ker je operacijski sistem Windows Phone zabava zaprtega tipa, smo se kaj hitro zapodili v pajčevine spleta in iskali možnosti odklepanja. Najočitnejša je seveda Microsoftova, kjer za 99 dolarjev dobimo uradno članstvo v združenju razvijalcev App Hub, ki mu pritiče odklenjena mobilna naprava. Žal je Slovencem pot v elitno druščino za zdaj onemogočena. ChevronWP7 Labs je bil naslednji poskus. Do nedavna je stran ponudila odklepanje telefona za desetino Microsoftove cene. Fantje so v dveh mesecih razdelili 10.000 žetonov, s katerimi so si uporabniki odklenili naprave. Eksperiment je podpiral Microsoft, ki je želel vedeti, ali je skromno število aplikacij na tržnici Marketplace pogojeno s pristopno ceno k razvoju. Izkazalo se je, da je večina uporabnikov aplikacije na telefon zgolj nalagala, razvijal pa je bolj redkokdo. Ob koncu dneva nam tako ostanejo le dvomljive rešitve. Takšna je zvijača WindowBreak, kjer se s pomočjo telefona sprehodimo do spletišča windowsphonehacker.com/windowbreak in izberemo WindowBreak Me. Nato odtipkamo številko ##634#, da pridemo do programa za diagnosticiranje. V njem izberemo *#9908# in odpre se GPRS Manager, kjer nas čaka dodana možnost WindowBreak. Po vnovičnem zagonu je telefon odklenjen. Opisani postopek velja le za Samsungove telefone, a v spletu najdemo rešitvi tudi za modele podjetij HTC in LG (Nokia je zaenkrat neosvojljiva trdnjava). Opisano in najdeno deluje le z operacijskim sistemom, ki nima zadnje posodobitve sistema s številko 7.10.8107.79. Slednja s programom Zune prinese s sabo zloglasno strojno programsko opremo (angl. firmware) z oznako KK2. Poglavitni nalogi novega dodatka sta zapori storitev WindowBreak in Interop Unlock. Že z Mangom je Microsoft pred programi, naloženimi na roke, skril določene funkcije sistema (npr. dostop do registra), a jih je vrlim domačim mojstrom vedno uspelo vrniti željnim uporabnikom. Bržkone bo tako tudi tokrat, a do takrat, ko se ta rešitev znajde v spletu, nadgrajevanje pred odklepanjem ni priporočljivo.

Nameščanje programov neposredno na telefonu ob pomoči Bazaarja je možno le s korenskim dostopom Interop Unlock. Drugi si moramo pomagati z namizno aplikacijo Bazaar for PC.

Z odklenjenim telefonom za razvoj lahko nanj ob pomoči Microsoftove aplikacije Application Deployment nalagamo poljubne programe v obliki XAP. Za uspešno prenašanje mora biti telefon z računalnikom povezan s kablom in zaslon dejaven. Takoj po končanem postopku je aplikacija na seznamu s programi in nared za preizkus. Postopek lahko skrajšamo za korak ali dva, če uporabimo namizni program Tom XAP Installer. Da ne bomo na napravo nameščali zgolj črnih, sicer plačljivih izdelkov s tržnice, si na telefon najprej namestimo posebno spletno trgovino z imenom Bazaar. Slednja je prva namenska prodajalna domačih izdelkov, kot sta Screen Capturer in Market Select. S prvim končno zmoremo zajemati zaslonske slike, z drugim pa dostopamo do programov s tržnice, za katere nam Microsoft pravi, da nimamo pravega državljanstva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji