Objavljeno: 4.9.2012 14:52 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: android

Korenski dostop in prilagojeni ROM

Prvega ne pozabiš nikoli. Rek velja za prvi ravs, poljub ali deviški pametni telefon. Ko se začetno navdušenje poleže, začnemo raziskovati. Eni se vpišejo k boksu, drugi pogosteje letajo za krili, tehnološki navdušenci pa razčlenjujemo sistem, kakršnega so si zamislili izdelovalci. Ker nas slednji prej ali slej razočara, posežemo po alternativah.

Korenski dostop

S korenskim dostopom dobimo popoln nadzor nad dogajanjem v operacijskem sistemu svojega telefona. Žal to pomeni, da smo spremenili programsko opremo, kot si jo je zamislil izdelovalec, zato se moramo posloviti od morebitnega uveljavljanja garancije. Smo pa korenski uporabniki uspešno preskočili ovire in omejitve, ki so nam jih skrivoma podtaknili pri izbranem prodajalcu. Korenskemu dostopu pritičejo pravice, s katerimi lahko zmožnosti kupljene naprave razširimo do meja domišljije. V spletu najdemo kup domačih programov in pripomočkov, ki telefon povsem predrugačijo. Navsezadnje vanj zlahka namestimo drugačno različico Androida.

Ime korenskega dostopa (angl. root) izvira iz operacijskega sistema Unix/Linux, kjer je korenski uporabnik enak upravitelju operacijskega sistema Windows. Korenski dostop ni isto kot namestitev prirejenega ROMa. Le če želimo operacijski sistem telefona spremeniti, običajno poprej omogočimo korenski dostop. Dodatne pravice tega sicer ne zahtevajo, zato smo lahko korenski uporabnik tudi na priloženem sistemu po željah izdelovalca.

Program SuperSU je eden izmed dokazov, da imamo v sistemu uporabnika Superuser in z njim tako imenovani korenski dostop.

Postopek, s katerim omogočimo korenski dostop na posamezni napravi, je odvisen od naprave. Hitro brskanje po spletu nam jih razkrije kar nekaj. Za preizkusni primerek, Samsung Galaxy S2 (Gingerbread), ki je med Slovenci precej razširjen telefon, je najvarnejši postopek naslednji. Na telefonu najprej nastavimo Razhroščevanje USB, ki ga najdemo pod Nastavitve/Programi/Razvoj (angl. Settings / Applications / Development / USB debugging). Na spletišču DownloadAndroidRom.com, ki je odlično izhodišče za vse vrste priročnih datotek, poiščemo GalaxyS2RootNew.zip in (ob nameščenih gonilnikih, pri preizkusnem Samsungu smo jih na sistem dobili z njihovim paketom Kies) zaženemo Runme.bat. Po desetih minutah se telefon spet zažene, nakar se na njem prikažeta aplikacija Superuser in zbirka sistemskih ukazov BusyBox. Prvo, kar storimo kot korenski uporabnik, je to, da namestimo reševalni zagon ClockworkMod Recovery (če ga ni namestil že izbrani postopek zagotavljanja popolnega dostopa), s katerim si bomo olajšali nameščanje prilagojenih ROMov. Gre za prirejen razdelek za reševanje telefona ob morebitnih težavah. Vse naprave z operacijskim sistemom Android imajo tak ali drugačen tovrstni pripomoček v telefon že vgrajen. Uradne rešitve omogočajo storitve, kot je povrnitev na tovarniške nastavitve,prirejeno reševanje ClockworkMod pa nabor zmožnosti razširi z naprednejšimi funkcijami nameščanja, varovanja in upravljanja sistema.

Zakaj potrebujemo korenski dostop?

Svobodo spremlja tudi večja odgovornost. Programi, kakršen je SetCPU nam v kombinaciji s korenskim dostopom ter neznanjem, lahko povzročijo nemalo težav.

S korenskim dostopom z naprave zlahka odstranimo tako imenovani bloatware, ki ga izdelovalci telefonov radi nameščajo v Android. Poleg tega naprednejši uporabniki ob pomoči pravega ROMa (npr. CyanogenMod) zaganjamo programe s kartice SD. Podobno funkcionalnost je Google omogočil že z nadgradnjo Froyo (2.2), a je izvedba prepuščena razvijalcem posameznih aplikacij. Delovanje telefona zboljšamo s programi, ki imajo neposreden dostop do strojne opreme. Tak je SetCPU. Z njim ponastavimo hitrost delovanja osrednje procesorske enote. Za večjo učinkovitost sistema procesor navijemo, za daljše življenje baterije pa nekaj bremena odvzamemo.

No, SetCPU je eden tistih programov, pri katerih velja posebna previdnost. Zaradi korenskega dostopa sistem o naši aktivnosti ne dvomi, zato ob nepoučenosti s početjem zlahka škodujemo vgrajeni strojni opremi. Določeni programi s korenskim dostopom pridobijo na moči. Juice Defender je odličen program, ki precej podaljša življenje bateriji, vgrajeni v napravo. Če ima pri svojem delu še popoln dostop, ga ne more zaustaviti skoraj nič. Od aplikacij, ki jih velja izpostaviti ob resnejšem delu z odklenjenim telefonom, omenimo še Titanium Backup, ki zna učinkovito varovati in obnavljati nameščene aplikacije, nastavitve, stike, sporočila in še kaj. Če veliko eksperimentiramo z mobilnim operacijskim sistemom ali redno nalagamo v telefon domačo programsko opremo v obliki ROMov, ga ne smemo spregledati. Zmogljivega raziskovalca dobimo z okretnim Root Explorerjem, aplikacije s tržnice, ki nam jih Google ne privošči, pa s programom Market Access.

Kaj je ROM?

S korenskim dostopom dobimo popoln nadzor nad operacijskim sistemom, kar pomeni, da imamo dostop do vseh sistemskih datotek, lahko brišemo katerokoli aplikacijo, ki je nameščena v telefonu, spreminjamo grafično podobo ob zagonu ali popolnoma predrugačimo delovno okolje. Telefonu lahko spremenimo tudi operacijski sistem, kakršnega si je zamislil izdelovalec telefona (angl. stock ROM), in vanj namestimo prirejeni ROM, ki je povsem samosvoja različica sistema, skupaj z jedrom, storitvami in aplikacijami, ki poskrbijo, da naprava deluje. Izdelava domačih ROMov se je razrasla čez meje drobnih popravkov sistema, spremembe videza in uporabniškega vmesnika. Z njimi iztisnemo iz strojne opreme še zadnji atom moči, podaljšamo življenje bateriji ali povsem spremenimo način dela s telefonom.

Na Samsungove telefone je prilagojeni ROM mogoče naložiti tudi s programom Odin, ki se dodatno izkaže ob zagotavljanju korenskega dostopa na napravah z ICS (kjer v članku opisani postopek ne deluje).

V spletu poiščemo želeni ROM in ga naložimo na napravo. Naredimo varovanje trenutnega sistema, bodisi s Titanium Backup in podobnimi bodisi v konzoli ClockworkMod Recovery. Ugasnemo aparat in ga spet zaženemo v CWM. Eden izmed načinov je zagon s pritisnjenimi gumbi Power, Volume Up in Home. V izbirniku, ki se prikaže, izberemo Mounts and storage in Format system. Izbiro potrdimo z Yes. Postopek ponovimo še za Data in Cache. Vrnemo se na začetni zaslon in izberemo Install zip from sdcard, nato Choose zip from sdcard. Poiščemo preneseni ROM in ga zaženemo. Ko se postopek konča in sistem znova zažene, nas pričaka sveže delovno okolje, ki ga je treba znova nastaviti. Z uporabo prilagojenih ROMov smo deležnih pogostih nadgradenj, hitrejšega odpravljanja hroščev in nekaterih novih funkcionalnosti, saj domači razvijalci pri delu niso omejeni s postopki svojih kolegov, zaposlenih neposredno pri mobilnem izdelovalcu. Prilagojeni ROMi običajno hitreje posvojijo novo različico operacijskega sistema Android, ki ga tako uporabljamo tudi na telefonih, ki sicer nove Googlove slaščice ne bi bili deležni. Velikokrat se poveča učinkovitost sistema, ki za svoje delovanje potrebuje manj energije. Zaradi večje optimizacije dela s strojno opremo nemalokrat baterija zdrži dlje kot pri pravkar kupljenem telefonu z originalno programsko opremo.

Slabosti

Poglavitna skrb je za novinca bojazen, da bo pri postopku naletel na nepremostljivo težavo, ki bi mu lahko ohromila napravo. Za to, da bi danes šlo pri nalaganju sveže programske opreme kaj zelo narobe in telefon povsem pokvarilo, je precej malo možnosti, saj večinoma znalci na forumih zelencem pomagajo, da zacementirane naprave znova oživijo. Težavam pri rabi pa se najlaže izognemo tako, da izberemo ROM, ki je med uporabniki priljubljen in pozitivno ocenjen. Vsakemu spodobnemu ROMu so priložena natančna navodila, ki se lahko od aparata do aparata razlikujejo. Načeloma so sestavljena iz polnjenja baterije, priporočljivo je, da je energije na zalogi čim več, iz varnostnega kopiranja, da si kasneje lahko premislimo, brisanja podatkov (področja system, data in cache), zagona v reševalnem načinu (angl. recovery mode) in nameščanja prenesene datoteke v skrčeni obliki.

Najboljši ROMi

Podobno kot prilagojeni ROM lahko na telefon s korenskim dostopom naložimo tudi uradno nadgradnjo operacijskega sistema, še preden nam jo nameni izdelovalec.

Vsake oči imajo svojega malarja, pravi pregovor, in to še kako drži v svetu prilagojenih nadgradenj operacijskega sistema Android. Večina najdenih ROMov je pisanih na kožo zgolj enemu modelu, oziroma največkrat sledi posameznemu izdelovalcu. Tak je na primer CheckROM, ki telefonoma Galaxy S2 in Note podaljša življenje baterije, uporabniku omogoči spreminjanje tudi odročnejših kotičkov sistema in vsebuje samodejno nadgrajevanje, ki poskrbi za vedno svežo programsko opremljenost ljubljenega telefona. Podobno je proti Samsungu usmerjen DarkyROM, ki iz uporabniškega vmesnika TouchWiz oklesti navlako in mu doda lastnih domislic.

Najbolj priljubljen prirejeni operacijski sistem Android je CyanogenMod. Levji delež njegovega uspeha nosi odlična podpora široki paleti najrazličnejših naprav. Za nameček ima številne zmožnosti, ki jih sicer ne najdemo na programskem repertoarju izdelovalca. Med njimi so številne geste, s katerimi upravljamo zaklenjeno napravo, podpora grafičnim kožicam, zvoku v obliki FLAC in anonimno brskanje po spletu. Stabilna različica podpira sistem Gingerbread, v spletu pa najdemo tudi različico z osnovo četrtega Androida (Ice Cream Sandwich), ki jo še razvijajo. Takoj za njim je MIUI, kitajski ROM, ki precej spominja na operacijski sistem iOS, ki ga najdemo v telefonu iPhone, in je grafično popolnoma drugačen od znanih okusov Androida. Čeprav je videz vsekakor njegov največji adut, ima še nekaj drugih atributov, ki si zaslužijo pohvalo. Omeniti velja vgrajeno varnostno kopiranje, spremenjeno delo s fotografijami in dober predvajalnik glasbe. Preizkusili smo še odprtokodni ROM Redux, ki se ponaša s stabilnostjo in hitrostjo, VillainROM, ki ga mnogi proglašajo za šampiona, ter Starburst ROM, prilagojen sistem, primeren za uporabnike, ki ne želijo preveč posegati v sistem in bi radi po namestitvi zgolj uživali v popolnoma opremljenem, a drugačnem sistemu. Nekateri drugi iz našega uredništva (no, prav, naš urednik), pa trenutno prisegajo na Hydrogen ICS ROM, ki temelji na ROMu AOKP.

Odločimo se po lastnih željah in osebnih nagnjenjih, še najbolj pa izbiri botruje naprava, ki jo imamo. Ko si iščemo novega vlečnega konja za telefon, si preberemo čim več spletnih mnenj, sploh pripravna je skupnost na Xda-developers, kjer bomo prebili veliko časa, če se bomo ukvarjali z dejavnostmi, opisanimi v tem članku. Pri delu si pomagamo s pripomočki, kot je ROM Manager, najdemo ga na tržnici Google Play. Z njim si med drugim olajšamo delo z varnostnimi kopijami in nalaganje novih izbrancev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji