Objavljeno: 4.9.2012 14:37 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: android

Prilagodljivi robot

Kaj vam pomenijo slaščice, kot so krof, medenjak in ledeni jogurt? Nič? Kaj pa sladoledni sendvič? Ker je tako poimenovano zadnje utelešenje nadvse priljubljenega mobilnega operacijskega sistema Android, vam je najbrž zdaj že jasno, kam pes taco moli.

Govor je o Googlovem sistemu za pametne telefone in tablice. Prava zgodba z njim v glavni vlogi se je začela leta 2005, ko je spletni velikan prevzel podjetje Android Inc. in za sistem navdušil mobilne ponudnike z obljubo, da bodo dobili prilagodljiv izdelek z rednimi nadgradnjami. Leta 2007 so ustanovili konzorcij Open Handset Alliance, v katerem so bili med drugim Google, HTC, Intel, LG, Motorola, Samsung, NVIDIA in T-Mobile. Zavzeli so se za razvoj odprtih mobilnih standardov in javnosti prvič predstavili operacijski sistem, ki je temeljil na Linuxovem jedru 2.6. Konzorciju se je kasneje pridružilo še več znanih imen iz sveta mobilne tehnologije, Android pa je vzbujal vedno več zanimanja tudi med kupci. Rodila se je zvezda.

Živimo v času velikih sprememb. Samsung po številu prodanih pametnih telefonov prehiteva Apple in v absolutni konkurenci pušča za seboj nekdanjega prvaka iz Finske. Android je njihov pikov as. Tablice iz meseca v mesec odščipnejo večji kos pogače na rovaš osebnih računalnikov. Amazonovemu prispevku Kindle Fire se gre zahvaliti, da jih je veliko obarvano z zeleno. Medtem za pretežno oblačnost skrbi Oracle, ki je Google tožil (in izgubil) zaradi zlorabe zaščitene tehnologije, katero naj bi uporabili pri snovanju Androida. Ker v ozadju preži še Microsoft in si potihoma ponavlja: "Kjer se prepirata dva ...", se zdi prihodnost precej negotova. Kljub temu Androidu kaže dobro. Prilagodljivost in posluh za uporabnikove želje spomnijo na vzpon PCja na računalniški prestol izpred treh desetletij. Kaj vse nam ponuja najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem, si oglejmo na naslednjih nekaj straneh.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji