Objavljeno: 4.9.2012 11:31 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2012 | Teme: brskalnik

Brskalnik je vse pomembnejši

Kaj lahko bi dejali, da je danes najpomembnejša aplikacija v osebnem ali prenosnem računalniku, pa tudi tablici, če želite, prav spletni brskalnik. Prek njega imamo uporabniki dostop v splet in do najrazličnejših vsebin. To so lahko zgolj informacije, bogate večpredstavne vsebine, igre ...

V brskalniku lahko tudi opravljamo naloge pisarniških programov, kot ugotavljamo v nadaljevanju. Zato je izbira brskalnika še kako pomembna. Pred dvema desetletjema smo bili uporabniki precej omejeni z izbiro, saj sta bila med bolj razširjenimi brskalniki le dva kandidata, danes imamo vsaj štiri, oziroma celo nekajkrat več - če upoštevamo še njihove izpeljanke. Nekaj izmed njih smo jih tudi preizkusili in brez sramu lahko zapišemo, da "alternative" sploh niso slabe. Še več, uporabniku navadno ponujajo funkcionalnosti, ki jih snovalci osnovne različice pogosto spregledajo. Da je danes moč z brskalnikom početi skorajda karkoli, skrbijo tudi različni dodatki in vtičniki, ki spremenijo brskalnik v slovar, črkovalnik, predvajalnik večpredstavnih datotek, oblikovalsko orodje, vremensko napoved itd.

V tej posebni številki Monitorja smo pripravili tudi več nasvetov, kako dober spletni brskalnik narediti še boljši, hitrejši, lepši, prijaznejši, skratka uporabnejši. Dodatkov, kot so različne orodne vrstice za brskalnike, tokrat nismo obravnavali, saj je splet preplavljen z njimi, večina pa je vsaj delno oglasno naravnanih in posledično precej nadležnih z vidika uporabniške izkušnje. Ne razumite nas narobe, prvenstveno še vedno velja, da orodne vrstice razširjajo funkcionalnost brskalnika, vendar tako kot vsi drugi dodatki za svoje delo zahtevajo nekaj pomnilnika. Orodnih vrstic brskalnikov ne marajo niti strokovnjaki za varnost, saj so se v preteklosti že pokazale kot šibke točke spletne varnosti. Varnostna vrzel v orodni vrstici namreč lahko močno ogrozi uporabnika, saj morebitni napadalec vidi vse, kar z brskalnikom počne uporabnik - in to danes dejansko pomeni "vse". Če se vam je že kdaj zgodilo, da se vam je nenadoma povečalo prikazovanje spletnih strani z različnimi oglasi, obenem pa je tudi poštni nabiralnik postal tarča prodajalcev, lahko upravičeno posumite, da so vaši osebni podatki našli pot v splet/svet.

Zato lahko samo pozdravimo trend, ki smo mu priča v zadnjih mesecih. Nekateri ponudniki alternativnih brskalnikov so v svoje rešitve že vgradili funkcije varnostnih programov in to je ob trenutnem stanju spletne varnosti vsekakor dobrodošlo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji