Objavljeno: 5.9.2012 09:34 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: iPhone

Preobrazba dotika

Ko je pokojni Steve Jobs komentiral početje tekmecev, je za zaslone, občutljive za dotik, dejal, da se ob pogledu na priloženo pisalo takoj zaveda katastrofe, ki to napravo čaka v bližnji prihodnosti. V prepričanju, da želijo uporabniki pri delu z mobilno napravo uporabljati le prste, je ustvaril telefon, ki je spremenil vse.

Sorazmerno mlada naprava - iPhone so začeli razvijati šele leta 2005, medtem ko je javnost zanj izvedela v znamenitem govoru Applovega glavarja na sejmu Macworld 2007 - je naletela na huronski odziv trga. Čeprav je Jobs sprva želel iz koncepta narediti tablico, tehnologija in svet nanjo še nista bila pripravljena, zato so v Cupertinu 150 milijonov vredni razvoj raje usmerili v predrugačenje telefona. Prvi model je znal telefonirati, pisati sporočila, uporabljati elektronsko pošto, brskati po spletu, predvajati video ali glasbo ter fotografirati ali snemati filmčke. Uporabniški vmesnik se je v celoti opiral na dotik s prsti. V ta namen je uporabljal velike, prepoznavne gumbe in učinkovito navidezno tipkovnico. Operacijski sistem iOS je bil na površju tako enostaven, da ga je lahko zapopadel že dveleten otrok.

Uspeh je konkurenco presenetil in jo našel nepripravljeno. Dolga leta so se tekmeci trudili in lovili jabolčno prednost, za katero se zdi, da jim je nedosegljiva še danes. Apple je bil vedno za korak spredaj. Ko so tekmeci osvojili koncept pametnega telefona, so v Cupertinu predstavili tablico, in zgodba se je ponovila. Tudi na rovaš odličnega ekosistema, ki mu predseduje tržnica App Store. Uporabniki na njej najdemo vse, česar si srce zaželi. Z njo si celimo rane, ki nam jih je povzročila zaprtost mobilnega sistema iOS, s katero se kljub večji varnosti nikakor ne strinjamo. Kljub negodovanju se Apple zaprtosti ne namerava odreči. Z zbliževanjem mobilnega in namiznega računalništva seli omejitve na klasične računalnike. Zadnji čas, da si ogledamo, kako se rešimo umetnih spon. Če s pridobljeno svobodo ne bomo izvajali neumnosti, imamo celo blagoslov družbe. Ker je početje zaradi Applovega nestrinjanja še vedno precej (za napravo) nezdravo, kljub vsemu svetujemo dobršno mero previdnosti. O tem in še čem v pričujočih nasvetih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji