Objavljeno: 4.9.2012 10:39 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2012

Za produktivnost gre

Pisarniški programski paketi so med uporabniki že desetletja nadvse priljubljeni, saj namizni ali prenosni računalnik iz kupa plastike in čipov spremenijo v uporabno orodje za ustvarjanje in urejanje dokumentov. A tudi med pisarniškimi aplikacijami so pomembne razlike, zato so nekatere med njimi plačljive in druge brezplačne. V nadaljevanju smo pripravili vrsto nasvetov, kako iz pisarniških programov izvleči še večjo produktivnost. Najšibkejši člen v verigi produktivnosti je vedno uporabnik oziroma, bolje rečeno, njegovo znanje. Tudi na tem področju še kako drži rek, da čim več znaš, tem več veljaš.

Najbolj priljubljena pisarniška zbirka digitalnih aplikacij na svetu je seveda Microsoft Office, ki že več kot desetletje kraljuje in uživa velikansko priljubljenost med uporabniki. A to samo po sebi še ne pomeni, da gre za edino zaupanja vredno programsko orodje, saj se na področju urejanja besedil in preglednic zelo dobro znajdejo tudi druge aplikacije. Marsikatera med njimi je tudi brezplačna, prav vsem pa je skupna odlična funkcionalnost, ki navadno presega zahteve povprečnega uporabnika. To so spoznali tudi sami ponudniki, ki so ob razmahu računalništva v oblaku začeli ponujati tudi spletne pisarne - torej spletne aplikacije, v katerih oblikujemo in urejamo dokumente. Potrebujemo le spletni brskalnik in povezavo v splet. Delo z dokumenti še nikoli ni bilo tako enostavno.

V nadaljevanju predstavljamo vrsto nasvetov za najbolj priljubljen urejevalnik besedil Microsoft Word. A ker so si urejevalniki besedil precej podobni, lahko vrsto opisanih zvijač s pridom uporabimo tudi v drugih sorodnih aplikacijah in pisarniških paketih.

Program Microsoft Excel večina uporabnikov uporablja za delo s številkami pa tudi grafi, saj ga je moč uporabiti za različne namembnosti - od preprostega shranjevanja številskih podatkov prek preprostejših finančnih nalog do funkcionalnosti, primerljive s preprostejšimi programi za vodenje poslovanja. Tudi zanj smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri vsakdanji rabi.

Pisarniški del tokratnih nasvetov smo sklenili s podrobnim pregledom brezplačnih alternativ pisarniškemu paketu Microsoft Office. Primerjali smo šest programskih paketov, ki jih namestimo v računalnik, ter šest spletnih aplikacij s funkcionalnostjo urejanja besedil, preglednic in predstavitev. Brezplačne rešitve so tokrat dokazale, da velja z njimi še kako resno računati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji