Objavljeno: 4.9.2012 14:40 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: android, brskalnik

Obvezna oprema

Pravkar smo kupili nov telefon z Androidom. Gre za najbolj zmogljivo napravo na trgu ta hip, kar ne moremo se načuditi, kaj vse zmore. Idila žal ne traja dolgo. Ko postane dolgčas, obiščemo tržnico Google Play in lepotcu povečamo razgledanost.

Z zaganjalniki in lebdečimi pripomočki lahko povsem predrugačimo kupljeni sistem. Na sliki sta zaganjalnik LauncherPro in pripomoček Beautiful Widgets.

Drugačen sistem

Najprej se lotimo spreminjanja tistega dela, ki ga pametni telefon že obvlada. Zamenjamo mu zaganjalnik programov (angl. launcher). Naenkrat imamo v rokah čisto drugo napravo. Prva izbira je že nekaj časa LauncherPro, ki velja za nadvse prilagodljiv zaganjalnik. Sidrišče najpogosteje uporabljanih bližnjic razširi na tri dele in skupno ponuja kar 15 mest za minimalistične ikone, ki se skladajo s celotno slogovno podobo zaganjalnika. Spreminjamo lahko domala vse, kar nam srce poželi. Izberemo število domačih zaslonov, nastavimo privzeto izbiro, učinek ob prehodu z zaslona na zaslon in tako naprej. Ima pregleden in hiter seznam z aplikacijami. Plačljiva različica omogoča dinamično spreminjanje velikosti lebdečih pripomočkov in ima svoje kakovostne primerke, ki žal povzročajo nemalo težav uporabnikom zadnjega Androida. No, za Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) je primernejša alternativa Nova Launcher.

Velika verjetnost je, da ima pravkar kupljeni telefon nad operacijskim sistemom Android dodatno plast lišpa. V HTCju pravijo takšni nadgradnji Sense, Samsung pa TouchWiz. Lepi in uporabni lebdeči pripomočki Beautiful Widgets (1,99 EUR) dodatno premešajo karte, saj omogočajo prenos dodatnih grafičnih preoblek ter polepšajo animacije s paketom BW Animation Package. Ko spremenimo način upravljanja telefona in njegov videz, smo šele na začetku. Spremenimo lahko vsako najmanjšo podrobnost v telefonu. Uradno, neizprosno budilko nadomestimo z nežnejšim programom Gentle Alarm (1,99 EUR). Ob množici dodatnih nastavitev bo postopno bujenje njegova najbolj dobrodošla funkcija.

S prehodom na četrti Android dobimo možnost uporabe Googlovega spletnega brskalnika Chrome. Če uporabljamo istoimenskega kolega tudi na namizju, pravega vprašanja o koristnosti zamenjave ni, saj se dvojec odlično dopolnjuje in zabriše prehod iz računalnika na mobilno napravo. V nasprotnem primeru nas navdušita enostaven uporabniški vmesnik in hitrost delovanja. Za uporabnike slaščic pred Sladolednim sendvičem priporočamo brskalnik Dolphin Browser HD.

Vgrajene navidezne tipkovnice so na Androidu odlične, a jih izdelovalci kljub temu radi zamenjajo. HTC kupcem ponudi kakovostno alternativo, Samsung pa uporabnikom spremeni kar način vnosa. Swype zna z vlečenjem prsta prek tipkovnice pohitriti vnos še tako velikemu nespretnežu in, ker zna slovensko, ga velja preizkusiti. Ker nimamo vsi Samsunga, da bi to lahko storili, si pomagamo s tipkovnicama SlideIT (4,59 EUR) in SwiftKey X (2,24 EUR). Prva brzi z gestami, druga z odličnim predvidevanjem. Tudi v kranjščini. Vgrajeno kamero čisto spodobno uporabljamo s priloženim programom, ki se velikokrat izkaže za najprimernejšo rešitev. Za zahtevnejše uporabnike je na tržnici Google Play kup dodatnih pripomočkov in med njimi se je končno znašel tudi dolarsko milijardo vredni Instagram, ki s svojimi slogovnimi filtri navdušuje jabolčne uporabnike že od leta 2010. Programerjem po duši je namenjena aplikacija Tasker, ki kljub zmogljivosti ne zahteva resnega znanja programiranja, saj gre v bistvu za zlaganje kock, pri čemer so posamezni gradniki akcije, s katerimi upravljamo funkcije telefona. Odlično orodje za avtomatizacijo pogostih opravil je na voljo na Google Play za 4,49 evra.

Pripomočki  

Wunderlist je preprost seznam opravil, ki se samodejno shrani v namenski oblak. Od tam do spletnega vmesnika, Windows, OS X, iOS in Androida je le kratka pot.

Ko telefon dobro predrugačimo, se porodi želja po razširitvi osnovnega nabora njegovih zmožnosti. Nepregledna množica najrazličnejših pripomočkov, ki se zlivajo čez rob tržnice Google Play, je pravšnja za nalogo.

Dnevno časopisje zlahka nadomestimo z digitalnimi novicami, ki jih še sveže dostavijo v napravo aplikacije, kot so Google Currents, News Republic ali Pulse. Slednja se odlično prekopira tudi v druge sisteme, saj uporablja svoj uporabniški račun in vire za sinhronizacijo z njim. S pripomočkom Pocket si pridobljeno vsebino ali spletno brskanje shranimo za kasnejše branje. Odlično sodeluje z zgoraj omenjenimi razglašavci novic in drugimi tovrstnimi programi. Sinhronizacija med računalniki in mobilnimi napravami je pri uporabnih pripomočkih čislana lastnost, zato za izdelavo seznama opravil priporočamo Wunderlist in za zamenjavo papirnate beležnice Evernote. Oba se povežeta z oblakom, kjer shranita vnose za kasnejšo rabo, in imata odjemalce za večino priljubljenih operacijskih sistemov na trgu. Oblačna shramba pri uporabi mobilne naprave pride še kako prav. Pred kratkim je svoj oblak predstavil tudi Google in ga brezšivno povezal s svojimi napravami. Na Androidu ga toplo priporočamo, čeprav smo pred njim obljubljali dosmrtno zvestobo Dropboxu, ki ga na telefonu odlično dopolnjuje program Dropsync. Ta poskrbi, da v oblaku shranjene datoteke samodejno najdejo prostor tudi v pomnilniku telefona. V diktafon nam mobilno napravo preobleče Tape-a-Talk Voice Recorder. Najdemo ga v dveh različicah. Brezplačna se s plačljivo funkcionalno razlikuje le v odsotnosti upravitelja posnetih datotek. Še vedno se lahko snemamo neomejeno dolgo, posnetke pošljemo v oblak ali po elektronski pošti ter izbiramo kakovost posnetega zvoka. Za risanje ali skiciranje je najboljša aplikacija Sketchbook Mobile (1,52 EUR). Še posebej se izkaže na napravi, kot je telefon/tablica Galaxy Note s priloženim pisalom, občutljivim za jakost pritiska. Za klice prek brezžične spletne povezave že dolgo uporabljamo Skype, ki je na Androidu navzoč od vekomaj. Kljub temu vse več ljudi posega po njegovi alternativi, programu Viber, ki prav tako ponuja brezplačne klice in sporočila, a za to ne zahteva prijave z uporabniškim imenom in geslom, temveč nas v sistem sprejme zgolj s telefonsko številko. Ker v omrežje po isti poti pridejo naši prijatelji, hitro izvemo, koga lahko kličemo ceneje.

Delovna vnema    

Touchdown je premalo izpostavljen odjemalec elektronske pošte. Morda gre pomanjkanje zanimanja pripisati dokaj visoki ceni, ki je opravičljiva predvsem v primeru povezovanja s strežnikom Microsoft Exchange.

Telefon z operacijskim sistemom Android ne bi bil pameten, če se z njim ne bi dalo delati. Za uspešnejše povezovanje z računalnikom potrebujemo pisarniško zbirko. Starosta med njimi je našel dom tudi na Androidu. Documents To Go (11,49 EUR) slovi po hitrosti in zmogljivosti. Zbirka bo zlahka odpirala in popravljala izdelke, ustvarjene z Microsoftovo Pisarno ali Googlovimi Dokumenti, in brez težav ustvarjala nove. Nadalje potrebujemo elektronsko pošto. Android ima delo z njo vgrajeno v sistem. Če nam privzeti odjemalec ni všeč, je na tržnici Google Play nemalo zmogljivih zamenjav. Med drugim najdemo tam namenskega odjemalca za Gmail ter edini resni program za povezavo s strežnikom Microsoft Exchange, Touchdown (15,21 EUR). Slednjega krasi enostavnost, ki smo je vajeni z uporabo namiznega programa Outlook. Čeprav uporabniški vmesnik ni enak, saj na telefonu ne more biti, je funkcionalnost podobna in uporabnikom Microsoftovega programa za pošto pisana na kožo. Od drugih pripomočkov za delo velja izpostaviti še CamScanner (3,99 EUR), ki telefon spremeni v potujoči optični bralnik. Program se presenetljivo dobro obnese, ko fizične dokumente bliskovito hitro pretvori v datoteko PDF in jo po želji prenese v oblačno shrambo ali pošlje po elektronski pošti.

Prosti čas

Kindle telefon pridruži uspešnemu ekosistemu spletnega knjigarnarja Amazon. S telefonom počnemo praktično vse kot z namensko elektronsko napravo. Za razliko od jabolčnih naprav, ki trgovanje tujcem prepovedujejo, lahko z njim elektronsko čtivo tudi kupujemo.

Pametna mobilna naprava še posebej zaživi v prostem času. Ni čudno, da sicer vedno zmogljivejše baterije že dolgo ne sledijo več našim potrebam. Zaradi odličnih in velikih zaslonov na telefonu vedno več beremo. Kindle pretvori telefon v pravi elektronski bralnik, ki se odlično razume s sorodnimi napravami. Telefonski Kindle največkrat uporabljamo kot sekundarno napravo, ki vedno ve, kje smo prekinili branje na pravem Amazonovem bralniku. Za kupovanje in uživanje v revijah je najboljši Zinio, za poslušanje glasbe Poweramp Music Player (3,78 EUR), ki navduši z odličnimi nastavitvami zvoka, ter UberMusic (2,64 EUR), ki ga uporabljamo zaradi všečnega uporabniškega vmesnika. Športno udejstvovanje podpira Endomondo Sports Tracker, za spremljanje tovrstnih dogodkov pa so primernejše namenske aplikacije, kakršna je UEFA.com, ki ponuja vse informacije v zvezi z največjo postransko stvarjo na stari celini, z bližnjim evropskim nogometnim prvenstvom vred. V kategoriji zabave najdemo veliko slovenskih izdelkov. Najbolj nepogrešljiv pripomoček je vsekakor aplikacija Odpiralni časi, brez katere bi večkrat stali pred zaprtimi vrati najrazličnejših gostiln, trgovin, bank in podobnih ustanov, ki smo jih želeli obiskati. Za televizijsko zabavo poskrbi Siolova televizija, ki omogoča svojim naročnikom, da spremljajo televizijski program kjerkoli po Sloveniji, za druge video vsebine pa Voyo, ki je imel na Androidu spočetka precej težav, danes pa ga velja pohvaliti, saj se je stanje precej izboljšalo.

Velik del prostega časa, preživetega pred telefonskim zaslonom, odpade na igranje iger. Mobilne naprave so že zdavnaj prevzele primat na področju, kjer so vladale igralne konzole. Trg mobilnih iger je iz dneva v dan večji in pritegne tako majhne razvijalce kot velika, uveljavljena imena iz sveta digitalne zabave. Značilno za mobilne naprave je, da so ustvarile svoje zvezde. Za Angry Birds, ki se trenutno udinja z novim nadaljevanjem, Space, in Cut the Rope, ki isto počne z dodatkom Experiments, smo verjetno slišali že vsi. Kljub temu je na platformi še dovolj neodkritih biserov. Za malčke bo zadostoval brezplačni Toddler Lock. Ko vidimo veselje na obrazu malčka, ki se z njim igra, bomo avtorju z veseljem poklonili tistih nekaj evrov, da bo podpiral izdelek tudi v prihodnje. Po težavnostni krivulji navzgor pridemo do zanimivega zlaganja "tri v vrsto" z imenom Zookeeper FX TouchEdition (0,79 EUR). Strelsko usmerjenim bo Pollushot (0,82 EUR) predstavil svež pogled na zvrst, isto pa bo storil za ljubitelje miselnih iger Everlands (1,79 EUR). Da se Android spreminja v pravšnjo podlago za igranje iger, dokazuje še zadnji izpostavljeni naslov, World of Goo (3,99 EUR). Neodvisnica, ki se je rodila kot čistokrvna računalniška igra, ob prenosu na mobilno platformo ni izgubila ničesar. Zdi se, kot da je bila rojena v telefonu, ki ga držimo v rokah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji