Objavljeno: 4.9.2012 12:07 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2012 | Teme: brskalnik

Ognjena lisica in druge živali

Brskalnik Mozilla Firefox ni le najbolj priljubljen brskalnik na zemeljski obli, temveč ima tudi največ "posnemovalcev". Na sorodni programski kodi namreč deluje vsaj pol ducata drugih brskalnikov, ki izstopajo s svojimi posebnostmi. Preizkusili smo še druge "digitalne živali".

Preverili smo, kaj se zgodi, ko se predelava enega najboljših odprtokodnih brskalnikov lotijo uporabniki in skupnosti. Ga mar lahko naredijo še boljšega? Nekateri vsekakor, njihov pregled pa začenjamo po abecednem vrstnem redu.

CometBird

Brskalnik ComeBird je že eden tistih, ki menijo, da bi bil Firefox prijaznejši do uporabnika, če bi že v osnovi ponujal nekatere funkcionalnosti, ki jih sicer pridobimo z nameščanjem dodatkov in razširitev. Tako so njegovi avtorji vanj vgradili napreden modul za prenos datotek, ki zna med drugim prenesti iz spleta in shraniti tudi avdio ter video posnetke s spletišč, kot je YouTube in druga, ki podpirajo tehnologijo Flash.

CometBird se lahko pohvali še z vgrajenim prevajalnikom, ki vklopljen uporabniku omogoča, da ob prehodu z miško prejme prevod posamezne besede v želeni jezik. Pozabljivci bodo veseli urnika in sistema opomnikov. Pohvalimo lahko še vgrajeno protivirusno programsko opremo in zaščito pred škodljivimi kodami, modul za blokiranje izskočnih oken ter možnost brisanja osebnih podatkov na klik. Vsekakor gre za enega izmed najvarnejših brskalnikov ta hip.

Vsi dodatki seveda pomenijo, da ima brskalnik, ki po zunanji podobi ne odstopa od smernic, ki jih je uveljavil Firefox, na vesti nekaj več opravil, zato je upravičeno malce počasnejši od drugih konkurentov. Kljub temu lahko potrdimo, da je na solidno zmogljivem računalniku še vedno precej hiter. Škoda le, da ni na voljo tudi v 64-bitni različici.

CometBird je eden funkcijsko najbolje založenih brskalnikov, veseli nas, da so avtorji imeli v mislih predvsem spletno varnost uporabnikov.

CometBird

Splet: www.cometbird.com

Za: Modul za prenos datotek iz spleta, vgrajen protivirusnik.

Proti: Ni med najhitrejšimi.

Epic Browser

Lep zgled, kako brskalniku Firefox naložiti vrsto funkcionalnosti in kiča, je brskalnik Epic Browser. Ta ima namreč celostransko orodno vrstico z vrsto povezavami in aplikacijami, ki prikličejo vsebino pogosto obiskanih spletnih strani svetovnega formata, tudi strani, kot so YouTube, Facebook, Twitter, Wikipedia, ne manjkajo niti spletišča, ki v živo oddajajo TV programe. Takšna zasnova v dobi širokokotnih zaslonov vsekakor ni napačna in upamo, da bo dobila posnemovalce. Epic Browser je dodatno moč prilagoditi lastnemu okusu z vrsto barvitih tem. Med novotarijami, ki pozitivno presenečajo, je tudi vgrajena zaščita pred škodljivimi kodami. Tudi to bi z veseljem videli v drugih brskalnikih. In zakaj toliko govorimo o drugih brskalnikih, če nam je Epic Browser načeloma všeč? Predvsem zato, ker je optimiziran za indijskega uporabnika, saj iz Indije izvirajo tudi njegovi snovalci. Ko bi se le odločili in naredili "globalno" različico ...

Epic Browser

Splet: www.epicbrowser.com

Za: Kup uporabnih funkcionalnosti.

Proti: Zasnovan za indijskega uporabnika, na trenutke kičast.

GNU IceCat

Ledena mačka (IceCat) označuje različico Firefoxa za okolje Linux, saj ima enak uporabniški vmesnik (le brez Mozillinega logotipa) in ohranja večino funkcionalnosti okenske različice. GNU IceCat v svoji zavezi, da programska oprema ostane povsem odprtokodna in brezplačna, ne priporoča nameščanja dodatkov in razširitev. To pa se pozna tudi v številu takih programčkov in aplikacij, ki je precej borno. Glede na asketsko zasnovo deluje solidno, a v tej konkurenci bi od njega pričakovali še hitrejše delovanje.

Med funkcijami, ki so nam bile všeč, je skrb za zasebnost uporabnika, saj brskalnik GNU IceCat omogoča zaporo najrazličnejših spletnih "hroščev", ki želijo slediti brskalnim navadam uporabnika. Pozitivna plat omenjenega brskalnika je tudi njegovo redno posodabljanje, saj nove različice in popravki izidejo kmalu po uradnih izidih novih različic brskalnika Firefox.

GNU IceCat

Splet: savannah.gnu.org/projects/gnuzilla

Za: Dober brskalnik za platformo Linux.

Proti: Premalo naprednih funkcij in dodatkov/razširitev.

K-Meleon

Brskalnik K-Meleon sicer temelji na istem odprtokodnem jedru Gecko kot Firefox, vendar za razliko od večine drugih preizkušenih brskalnikov ni neposredna izpeljanka Firefoxa. Čeprav je slednjemu v marsičem podoben, pa je še več razlik, predvsem pri delu z brskalnikom in njegovimi funkcijami. K-Meleon se namreč osredotoča predvsem na hitrost in preprostost, zato se bo marsikomu zdel precej "osnoven", celo plebejski. Brskalnik je med najhitrejšimi, obenem pa porabi zelo malo pomnilnika, kar je velik plus. Ena od pomanjkljivosti pa je ta, da zanj še zdaleč ni na voljo kopica dodatkov in razširitev kot za Firefox, a je eden najpomembnejših, denimo Adblock Plus za blokiranje nadležnih spletnih oglasov, na voljo. Ker ostaja zvest svojemu imenu, je brskalnik K-Meleon moč preobleči po meri - na voljo imamo zelo veliko barvnih in vsebinskih tem.

Med uporabnejšimi vgrajenimi inovacijami so, denimo, podpora gestam z mišjim kazalcem, prevajalnik tujih jezikov ter preprosto dosegljive funkcije za nadzor nad zasebnostjo. Brskalnik podpira profile in večuporabniško delo, prav tako zna ob zaustavitvi shraniti vsebino vseh zavihkov in jo ob odprtju obnoviti.

Žal se zdi, da so avtorji z razvojem brskalnika končali že leta 2010, kar se pozna tudi v praksi, saj se nekatere najnovejše vsebine spletnih strani ne prikazujejo pravilno. Škoda, saj gre za hiter in obetaven brskalnik.

K-Meleon

Splet: kmeleon.sourceforge.net

Za: Nadvse hiter in preprost, nekatere zanimive inovacije.

Proti: Brskalnika žal ne razvijajo več, slab prikaz novodobnih strani.

Pale Moon

Brskalnik Pale Moon se po zunanji podobi komaj kaj loči od zadnje različice Firefoxa, tudi vse pogosto uporabljane funkcije so na mestih, kjer bi jih pričakovali. Brskalnik je celo olajšan za nekaj manj pomembnih funkcij, saj se je razvijalcem zdelo modro, če odstranijo "navlako", kot so modul poročil o sesutju, starševski nadzor in nekaj možnosti za upravljanje. A to lajšanje ima tudi dobro plat, saj tako brskalnik porabi manj delovnega pomnilnika in je bolj odziven.

Pale Moon je po trditvah avtorjev optimiziran za sodobne procesorje in tudi v praksi lahko potrdimo, da je pri delu nekoliko hitrejši od Firefoxa, čeprav hitrosti brskalnika Waterfox ne dosega. Snovalce lahko pohvalimo, da so pripravili tako 32- kot 64-bitni različici brskalnika (podprti so vsi operacijski sistemi od Windows XP naprej), na voljo pa je celo prenosna različica, ki jo v obliki datoteke shranimo na ključek USB in poženemo s kateregakoli brskalnika.

Žal Pale Moon ne zna uporabiti že vzpostavljenega Firefox profila, zna pa enostavno uvoziti zaznamke, zgodovino brskanja in gesla iz brskalnikov Chrome in Internet Explorer. Prav zanimivo se pri migraciji najbolj zatika delo s Firefoxom, za katerega so avtorji napisali prav posebno orodje (dosegljivo na www.palemoon.org/migrationtool.shtml).

Med dodanimi orodji, ki jih bomo zaman iskali v Firefoxu, Pale Moon ponuja možnost prilagoditve prikaza informacij v vrstici stanja ter različne svetle in temne teme brskalnika. Čeprav je združljiv z večino dodatkov za Firefox, nas je zmotilo ročno nameščanje vtičnikov (npr. flash), občasno pa smo doživeli tudi težavo s tiskanjem vsebine spletnih strani.

Brskalnik Pale Moon nam ob zagonu predlaga vrsto pogosto obiskanih spletnih strani. Njegov (pred)izbor bo všeč marsikateremu uporabniku.

Pale Moon

Splet: www.palemoon.org

Za: Na voljo v 32- in 64-bitni različici ter prenosni različici.

Proti: Ročna namestitev vtičnikov.

Waterfox

Ena največjih zamer, ki jih brskalniku Firefox očitajo najzahtevnejši uporabniki, je ta, da omenjeni brskalnik ni na voljo v 64-bitni različici (razen eksperimentalnih (beri: nestabilnih) različic). Tako iz navadne različice v 64-bitnih Windows Vista ali Windows 7 preprosto ne izvlečemo tistega maksimuma hitrosti in odzivnosti. Zato pa je na voljo Waterfox, ki je pravzaprav Firefox z modro obarvanim logotipom in podporo 64-bitnim sistemom. Na teh deluje res občutno hitreje in je vsekakor ena najboljših možnih izbir, če že uporabljamo 64-bitni operacijski sistem. Spremembo v hitrosti bomo občutili že ob samem zagonu in nato pri nalaganju strani, še posebej zahtevnejših. Prav čudimo se, da je možna takšna razlika. Velika odlika Waterfoxa je tudi to, da bodo v njem delovali vsi dodatki za Firefox in da so zanj na voljo še zmogljivejši vtičniki za vsebine v Flashu, Javi in Silverlightu.

Za razliko od drugih preizkušenih brskalnikov zna Waterfox uporabiti tudi že vzpostavljen Firefoxov uporabniški profil, kar pomeni, da vanj brez muke preselimo zaznamke, gesla in druge osebne podatke. Velik plus si zasluži tudi redno posodabljanje, saj avtorji Waterfox posodobijo kmalu zatem, ko izide nova različica Firefoxa.

Trenutni različici Waterfox 11 lahko pripišemo en sam minus, in sicer ta, da moramo samodejno posodabljanje brskalnika vklopiti ročno - postopek je sicer na voljo na glavni strani ustvarjalcev, a verjamemo, da bo tudi ta težava z naslednjo različico že odpravljena. A skupna ocena je še vedno čista petica!

Waterfox

Splet: www.waterfoxproject.org

Za: Zelo hiter na vseh, predvsem pa 64-bitnih sistemih, natančno prikazovanje spletnih strani.

Proti: Samodejno posodabljanje moramo vklopiti ročno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji