Objavljeno: 4.9.2012 14:48 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: android, google

Alternativne tržnice

Tehnološki navdušenci na sončni strani Alp nismo v zavidljivem položaju. Domači trgovci nam ponujajo lepe in bleščeče naprave, ki se ob prvem vklopu na Linijo izkažejo za invalidne. Višja matematika je, da imamo v Sloveniji močno izpostavo Microsofta, v spletu pa se nas matično podjetje izogiba kot gobavcev. Enako je v primeru Japoncev, Korejcev in večine Američanov. Pridružuje se jim Google, na čigar tržnici si branjevke najprej ogledajo potni list, šele nato pokažejo robo. Na srečo nas je zgodovina na Balkanu izučila, kako se zoperstaviti takim krivicam.

Alternativne tržnice

AppBrain App Market olajša iskanje zanimivih aplikacij ob pomoči družabnega vidika. Zna se povezati s Facebookovim, Googlovim ali Twitterjevim računom in nam priporočiti programe, ki so navdušili že naše prijatelje.

Uradna ponudba na tržnici Google Play je zastrašujoča. Med številnimi aplikacijami se zlahka izgubi še tako izkušen pohodnik. AppBrain App Market nam izlet poenostavi. Je odličen za odkrivanje novih aplikacij, zato ga bomo najbolj veseli tisti uporabniki, ki smo venomer na preži za svežimi pripomočki, s katerimi obogatimo izkušnjo pametnega telefona. Aplikacije priporoča glede na informacije s strani drugih uporabnikov, jih razvrsti v smiselne kategorije, izpostavi dnevno izbrane programe in poišče izdelke z znižano ceno. Precejšen sloves si je AppBrain pridobil na rovaš spletnega vmesnika z možnostjo nameščanja programov na naprave, še preden je to omogočal Android Market oziroma Google Play. V srži gre za pravo družabno omrežje, kamor uvozimo prijatelje s Facebooka, Googlovega ali Twitter računa, nakar se nam prikaže njihov seznam naloženih aplikacij. AppBrain shrani informacijo o aplikacijah na telefonu in ob zamenjavi omogoča hitro povrnitev v prejšnje stanje, kar je posebej priročno, če se radi igramo z ROMi. Vse, kar moramo v deviškem okolju storiti, je, da naložimo aplikacijo AppBrain App Market, se prijavimo s svojim računom in z enim samim korakom v sistem vrnemo poprej označene aplikacije.

Free App of the Day je vsakodnevno darilo Amazona, do katerega Slovenci nismo upravičeni. Seveda nas to ne zaustavi in z nekaj truda si prisvojimo tudi brezplačno aplikacijo dneva na tržnici Amazon Appstore.

Marca 2011 je Amazon že snoval tablico Kindle Fire, s katero je imel smele načrte. Zamisel je bila, da uporabnike zaklenejo v lasten ekosistem in kot pri knjižnem Kindlu služijo s prodajo digitalnih vsebin. V ta namen so odprli trgovino po vzoru takratnega Android Marketa, Amazon Appstore. Uspelo jim je tako s tablico, ki je postala najbolj prodajana tovrstna naprava z operacijskim sistemom Android, kot tudi s tržnico, ki jo imajo razvijalci iz dneva v dan rajši. Njih so pritegnili veliki zaslužki, ki naj bi bili lažje dosegljivi kot pri Googlovem tekmecu, kupci pa drvijo vanjo predvsem zaradi brezplačne aplikacije dneva. Vsak dan spletni trgovec uporabnikom ponudi eno sicer plačljivo aplikacijo zastonj. Žal je oboje, kupovanje in prenašanje brezplačnih programov, na voljo le Američanom.

Če bi bili tudi mi radi deležni brezplačnih dobrot, uporabimo pregovorno balkansko iznajdljivost. Tudi če imamo na spletišču Amazon.com že odprt uporabniški račun, je zaradi motnosti početja priporočljivo najprej ustvariti novega uporabnika. Uporabimo lahko pravi elektronski naslov, najbolje pa je, če imamo za takšne akcije namensko izdelano spletno identiteto, za katero nam ni preveč mar. Po prijavi se odpravimo v Your Account/Settings/1-Click Settings, kjer dodamo ameriški naslov, izdelan ob pomoči Fakenamegenerator.com, kjer dobimo še ime, državo in lažno telefonsko številko. Pod Payment/Add Credit or Debit Card prepišemo kar testno American Express kartico s strani PayPal. Z njo ne bomo ničesar kupovali, zato bo generična številka dovolj, da prelisičimo programskega robota, ki na Amazonu preverja kartične podatke. Z Amazonove spletne strani si prenesemo namestitveno (APK) datoteko za Appstore in jo prenesemo v telefon. V njegovih nastavitvah odkljukamo možnost zaupanja v neznane vire in program namestimo. Do nedavna je bilo to dovolj in smo brezplačne programe zlahka kupovali kot na primer William M. Jackson. Nekaterim je delovala celo prava kreditna kartica, saj je ob poskusu nakupa sistem sporočil, da kartica ne ustreza, in uporabnika vprašal, ali ima še kakšno. Žal po novem na Amazonu preverjajo tudi IP številke obiskovalca, kar pomeni dodatno težavo za izpolnitev naših skomin po brezplačni aplikaciji dneva. Na pomoč nam priskoči Orbot, odjemalec za omrežje Tor, ki pomaga skriti, od kod prihajamo. V nastavitvah Settings/Exit Nodes vnesemo vrednost {US} in zaženemo pripomoček z dolgim pritiskom na osnovni gumb. Orbot lahko uporabimo za vse aplikacije v telefonu ali zgolj za posamezne vnose. Za začetek je mogoče dobro uporabiti izbiro vseh. Ko se Orbot poveže v omrežje, zaženemo Amazon Appstore in poskusimo s prenosom aplikacije v ponudbi Today's Free App of the Day. Poleg dnevne ponudbe brez skrbi prenašamo druge zastonjkarice, srečo pa lahko poskusimo tudi z nakupom plačljivih vsebin, kjer po sporočeni napaki vpišemo pravo kreditno kartico.

Na Amazonu smo vsak dan deležni ene brezplačne aplikacije. Zanjo se moramo na dnevnem redu prijaviti v trgovino in preveriti, kakšna je trenutna ponudba. Če je ne prenesemo takoj, bo izbrana aplikacija naslednji dan zopet na voljo le za plačilo. Pomanjkljivost in z njo tržno nišo so uvideli v prodajalni GetJar. Pri njih je brezplačna ponudba vedno zastonj. Z mobilne spletne strani prenesemo aplikacijo GetJar, ki nam bo v prihodnje predstavljala portal do tako imenovanih zlatih aplikacij. Med njimi najdemo naslove, kot so Smart Office 2 (drugače 7,25 EUR), Cut The Rope, TuneIn Radio Pro, Bike Mania in Days Left Widget Pro. Za vse naštete in še vrsto naslovov je na Google Play treba plačati pošten denar. Zlatim naslovom se nenehno dodajajo novi cekini, ki ostanejo brezplačni. GetJar je bila prva tržnica, ki je imela igro Angry Birds, ko se je znašla na Androidu. Poteza jim je prinesla precejšnjo slavo, zato se še danes najdejo razvijalci, ki plačajo, da njihova aplikacija na seznamu zlate ponudbe kotira čim više. Kljub temu jim upravitelji tržnice GetJar zagotavljajo zaslužek, ki si ga pridobijo z vsakim prenosom. Denar se na tržnico steka po drugih kanalih, največ dobijo z reklamami in sponzoriranimi aplikacijami. Zanimiv poslovni model, ki očitno deluje, velja tu in tam preizkusiti in prihraniti kak evro.

Stranski vhod

Najbolj prodajane aplikacije na tržnici Google Play z vidika novopečenega Američana.

Če je volja, se vedno najde pot, pravi znani rek. Ni sile, ki bi nas zasvojence ustavila pred želenim izdelkom. Da nam ne pridejo do živega prostorske omejitve, smo že pokazali. Podobno preplezamo tudi ovire, ki nam jih pred nekatere aplikacije postavi Google. Za uporabnike s korenskim dostopom je na voljo pripomoček MarketAccess, s katerim lažje zatajimo narodnost in krajevnega mobilnega ponudnika v hipu zamenjamo za ameriški T-Mobile. Ko se zopet prijavimo na Google Play, nam ta prikaže cene v dolarjih in, kar je še pomembneje, ponudi nekatere aplikacije, ki jih prej ni. To se nam ne zdi sporno, saj v trenutku, ko kakšno aplikacijo kupimo, sistem pretvori znesek v evre. Očitno je plačevanje vezano na uporabniško prijavo, kar je prav. Kaj lahko bi prišlo do sive situacije, kot je na primer kupovanje prek ameriških trgovin v lasti podjetja Sony. Če kupimo igro za konzolo Playstation kot Oregončan, smo oproščeni prodajnega davka, ker ga izbrana zvezna država ne pozna. V nasprotnem primeru za isto kot Slovenec plačamo dražje. Tega pri uporabi MarketAccess ni, zato brez slabe vesti uporabljamo predelavo starejšega pripomočka MarketEnabler. Simulacijo tuje SIM kartice prekinemo s povrnitvijo na predhodno varovano stanje ali z vnovičnim zagonom telefona.

Veliko večji vprašaj se izriše ob uporabi pripomočkov, ki jih najdemo v globinah spleta in nam omogočijo dostop do velike količine plačljivih aplikacij popolnoma brezplačno. Črne tržnice gostijo nezakonito robo. To je dejstvo. A če nam petnajstminutni okvir, kolikor lahko posamezno aplikacijo preizkušamo na Google Play, ni dovolj, je njihova uporaba opravičljiva. Tistih nekaj evrov bomo za uporabno stvar že odšteli, poprej se želimo le prepričati, ali je izbrani program tega vreden. Če ga kasneje ne bomo uporabljali, mu v telefonu tako ali tako ni mesta. Med črnimi ponudbami nam je najbolj všeč tista na tržnici Blackmart Alpha. Prodajalna deluje podobno kot Google Play. Pozna ocenjevanje aplikacij, filtriranje in prikaz cene, ki jo prihranimo z uporabo priložene povezave.

Google Maps

Titanium Backup je eden koristnejših pripomočkov pri igranju s korenskim dostopom.

Googlovi Zemljevidi so odlično orodje, ki z navigacijo navdušuje države, katerih državljani jih lahko uporabljajo. Za Slovence so zaklenjeni. Po njih nam je sicer dovoljeno brskati, dlje od tega pa ne gre. Na pomoč priskoči priljubljeni forum XDA, dom marsikaterega ljubitelja Androida z obiljem znanja. Tak je Stian Pedersen, ki je zakrivil prilagojene Googlove zemljevide, znane pod imenom Ownhere. Z njimi bo navigacija delovala tudi na našem koščku planeta. Za namestitev je dobro, da imamo korenski dostop. Pred kratkim se je Google sicer odločil, da Stianovo delo posega v njegove intelektualne pravice, zato nove Ownhere zemljevide najdemo le še na Stianovem Twitter računu. Zanjo potrebujemo upraviteljske pravice in program Titanium Backup, da z njim ustvarimo varnostno kopijo Zemljevidov, ki so bili priloženi telefonu. Nato pod Nastavitve/Aplikacije/Zemljevid izbrišemo podatke z izbiro Počisti podatke in aplikacijo odstranimo iz sistema. Isto storimo s programom Pogled ulic (angl. Street View), če ga imamo v aparatu. Zadnji korak je namestitev maps6.6.0-ownhere-signed.apk. Nam je s testnim telefonom Galaxy S2 (ICS) po najboljših močeh ni uspelo izvesti. Pomagala je šele različica brez podpisa, ki smo jo preimenovali v Maps.apk, jo z aplikacijo Root Explorer prenesli na območje /system/apps in ji dodelili pravice rw-r--r--.

Rezultat - Google Navigation, ki odlično deluje tudi pri nas in obvlada naše ceste in zemljevide. Le še slovenskega napovedovalca bi si želeli ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji