Novice

 • Novo za 3D v spletu

  Kljub temu da tehnologijo VRML poznamo že nekaj let, animacije 3D v spletu niso zaživele tako, kakor bi lahko. Toda prav v začetku letošnjega leta je interesna skupina dobila nov zagon, ki bo pospešil razvoj. Konzorcij VRML se bo poleg tega preimenoval v Web3D, cilj nove pobude pa je razvoj novega standarda, ki bo združeval vse dosedanje tehnologije 3D, DHTML, XML in MPEG-4.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Apple z novimi iMaci in PowerMaci G3

  Apple je novosti za leto 1999 prikazal že nekaj dni po novem letu, z njimi pa so razveselili obiskovalce razstave MacWorld Expo v San Franciscu. Ker se računalnik za domačo rabo iMac odlično prodaja, so se odločili, da bodo kovali železo, dokler je vroče. Sedanjemu modelu se je tako pridružil še nekoliko zmogljivejši iMac, ki ima hitrejši 266 MHz procesor PowerPC G3 (doslej 233 MHz) in večji disk (6 GB). Poleg tega je novi iMac na voljo v petih novih svežih barvah: jagodni, limonasti, borovničevi, grozdni in v barvi mandarine. Cena je enaka kakor pri dosedanjem modelu (v ZDA 1200 dolarjev), temu pa so ceno znižali na 1050 dolarjev. Še večja novost pa je povsem prenovljena družina računalnikov PowerMac G3, ki prvič uporablja nove procesorje PowerPC z bakrenimi povezavami. S tem so povečali hitrost delovanja, ki zdaj dosega 400 MHz, tako da so to najhitrejši Macintoshi doslej. Med novostmi so še novi grafični pospeševalnik ATI Rage 128, 100 Mb/s omrežna kartica Ethernet, vmesnik IEEE-1394 (Firewire) in vmesniki USB, vse na osnovni plošči. Sistemsko vodilo je odslej 100 MHz, pomnilnik pa lahko razširimo do 1 GB. Na voljo so tri 64 bitna 33-megaherčna vodila PCI ter eno 32-bitno 66-megaherčno, namenjeno grafičnim karticam. Novi računalniki PowerMac G3 so prepoznavni že na prvi pogled, saj imajo mini stolpi podobne zaobljene poteze in prosojno plastiko kakor računalnik iMac.

  Objavljeno: 4.2.1999več
 • Intel Pentium III

  Intel je uradno oznanil ime za novi rod procesorjev, doslej znanim kot projekt Katmai. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III, s čimer so pri Intelu ponovno unovčili v široki javnosti znano ime Pentium. Oznaka III pomeni, da gre za povsem nov rod procesorjev, ohranitev imena Pentium pa to, da je nov sistem združljiv z bogato zbirko programov za dosedanje procesorje Pentium.

  Objavljeno: 4.2.1999več
 • Microsoft preveč zaračunal kupcem

  Po navedbah ameriških organizacij za zaščito potrošnikov The Consumer Federation of America (CFA), Media Access Project in U.S. Public Interest Research Group je Microsoft v preteklih treh letih kupcem zaračunal kar za 10 milijard dolarjev previsoke cene, brez ustreznega ukrepanja pa lahko v naslednjih dveh letih na enak način prisluži dodatnih 15 milijard več, kakor bi bilo primerno. Tako naj bi za okrog 250 milijonov računalnikov zaračunali med 35 in 45 dolarji preveč na sistem. Po trditvah predstavnikov omenjenih organizacij je v preteklih letih za operacijske sisteme računal več in ponujal manj kakor je to sicer običajno drugod v računalništvu. Medtem ko se je v enakem obdobju zmogljivost strojne opreme povečala za desetkrat, so se cene znižale za tretjino ali polovico. Pri programski opremi pa ni tako. Po podatkih v poročilu so cene ostale pretežno nespremenjene, obenem pa je dobiček na enoto izdelka Microsofta zrasel iz 25 % v letu 1996 na 37 % v večjem delu leta 1998. V primerjavi z drugimi proizvajalci programske opreme so zaslužki za tri- do petkrat boljši. Raziskava je bila opravljena po tem, ko je ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) podalo tožbo proti monopolnemu delovanju podjetja Microsoft. Čeprav še ni znano, ali bo DOJ uporabil podatke iz poročila, avtorji menijo, da je kazen v višini 10 milijard dolarjev primerna in celo minimalna za popravilo storjenega.

  Objavljeno: 4.2.1999več
 • SPSS 9.0

  Podjetje SPSS je predstavilo že deveto različico istoimenskega paketa za analitično in statistično obdelavo in prikaz podatkov. Devetica prinaša bistveno izboljšan modul za pripravo grafov, ki jih je sedaj mogoče pripraviti precej lažje in hitreje kakor v starejših izvedbah SPSS-ja. Poleg nekaterih grafov je novost predvsem zmožnost interaktivnega spreminjanja videza, tako da lahko grafe hitro približamo svojemu okusu in potrebam.

  Objavljeno: 1.2.1999več
 • Quantum Fireball Plus KA

  Quantum je predstavil novo družino diskov z vmesnikom EIDE s hitrostjo vrtenja 7200 vrtljajev na minuto in podporo za nov vmesnik Ultra ATA/66 s teoretično hitrostjo prenosa 66 Mb/s. Med novostmi sta tudi sistem za zaščito pred napakami med prevozom Shock Protection System (SPS) in nova tehnologija Data Protection System (DPS), s katero lahko hitro ugotovimo stanje in morebitne okvare diska. S sistemom DPS naj bi pri Quantumu močno zmanjšali število servisnih zahtevkov, predvsem nepotrebnih (takih je skoraj polovica).

  Objavljeno: 1.2.1999več
 • Obletnica miške in grafičnega vmesnika

  Čeprav večina ljudi miško in grafični vmesnik operacijskega sistema pripisujejo podjetju Apple in računalniku Macintosh ali poznejšemu Windowsu, je iznajdba precej starejša. Devetega decembra je minilo že 30 let odkar so prvič javno prikazali nove koncepte, ki so jih razvili v raziskovalnem centru Stanford Reseach Institute. Tedaj so Doug Engelbart, ki ga imajo mnogi za očeta današnjih uporabniških vmesnikov, in njegovi kolegi prvič prikazali računalniški sistem z okenskim sistemom, videokonferenco, črnim besedilom na beli podlagi, pomočjo, odvisno od vsebine, in prvim primitivnim predhodnikom današnje miške. Pozneje se je razvoj nadaljeval v bližnjem centru Xerox Parc, ostanek pa je že znana zgodovina. Ob tridesetletnici je 72-letni Engelbart prejel častno nagrado stanfordske univerze. Med drugim je izrazil razočaranje nad današnjem dogajanju v računalništvu, v katerem prevladuje ena sama platforma (PC), ki tako ali drugače zavira hitrejši razvoj celotnega področja.

  Objavljeno: 1.2.1999več
 • Stavka evropskih uporabnikov interneta

  Evropski uporabniki interneta so čedalje bolj nezadovoljni s cenami krajevnih telefonskih klicev. Cene so visoke, redko padajo in se pogosto celo zvišujejo, zato so uporabniki v Španiji, Švici, Nemčiji, na Češkem, Poljskem, v Italiji, Franciji, in Veliki Britaniji priredili 24-urno stavko, med katero niso uporabljali interneta. Ponekod so se jim pridružili tudi ponudniki interneta, ki se zaradi visokih cen bojijo za svojo prihodnost. Po podatkih organizacije OECD imajo najvišjo ceno krajevnih klicev na Češkem, kjer za 20 ur dostopa do interneta uporabnik plača 74,60 dolarja, skoraj dvakrat več od Američanov, ki plačujejo povprečno po 39,58 dolarja. Tik za Čehi so Nemci, pri katerih je strošek 20-urne rabe 67,62 dolarja. Najbolje gre uporabnikom skandinavskih držav, v katerih je povprečna cena 19,72 dolarja. Visoki telefonski stroški so po mnenju vseh opazovalcev glavni razlog za počasnejšo rast rabe interneta kakor drugod.

  Objavljeno: 1.2.1999več
 • Novell Netware 4.2

  Potem ko so pri Novellu jeseni uspešno predstavili novo različico omrežnega operacijskega sistema Netware 5, so zdaj prikazali tudi izpiljeno različico prejšnjega, ki je dobil nova orodja za povezavo z internetom, združljivost z letom 2000 in tesno povezljivost z novejšo različico Netware 5. Osveženi so vsi deli paketa, predvsem pa odjemalci, ki so odslej združljivi s protokoli TCP/IP in nadzorniškim sistemom Z.E.N. Works in novo različico imeniškega sistema NDS. V paketu kupec dobi tudi številne dodatke, kot so Z.E.N. Works Starter Pack, petuporabniška različica zbirke Oracle 8, spletni strežnik Netscape FastTrack Server, pomožni programi Multiprotocol Router (3.2), Perl (5.1) in NetBasic (v6) in drugi. Pri Novellu so k različici 4.2 priložili tudi triuporabniško različico Netware 5 - za tista podjetja, ki še niso prepričana, ali bi naredila korak naprej ali ne. Nova različica Netware 4.2 bo na voljo v začetku 1999 za ceno in v enakih izvedbah kakor dosedanji različici Netware 4.11 in IntranetWare, ki ju nadomešča.

  Objavljeno: 1.2.1999več
 • IBM-ov univerzalni imenik

  IBM za letošnjo pomlad pripravlja predstavitev pomembnega izdelka za imeniške sisteme. Tedaj bodo prikazali nov meta imenik, zasnovan na sedanjem izdelku eNetwork Directory, ki bo omogočal povezljivost in izmenjevanje podatkov z drugimi pomembnimi imeniki, med katerimi so Novellov NDS, Microsoftov še ne dokončani Active Directory, imenik LDAP in imenik paketa Lotus Notes. Kmalu po predstavitvi novega imenika, ki trenutno še nima imena, bodo osvežili tudi vse pomembnejše IBM-ove namenske programe, predvsem posredniške (middleware), s čimer želijo zagotoviti boljše povezovanje in sodelovanje med paketi. Med temi so tudi nedavno predstavljeni IBM NT Suite, zbirka podatkov DB2, strežnik WebSphere in nekoliko pozneje Lotusovi izdelki. Novi imeniški sistem bo mogoče upravljati z nadzorniškim paketom Tivoli, zaradi odprtosti sistema pa najbrž tudi z drugimi programi.

  Objavljeno: 1.2.1999več