• Razkorak med rastjo potreb pomnilniškega prostora in proroačunom

    Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Gartner, je pokazala, da v večini malih in srednje velikih podjetij potreba po pomnilniškem prostoru hitro narašča, vendar sredstva za to spreminjajo potrebo ne rastejo enako hitro. Med 1.100 anketiranimi po celem svetu je 55% podjetij napovedalo, da bodo v letu 2007 potrebovala precej več pomnilniškega prostora kot danes. Obenem je le 37% vprašanih pritrdilo, da so zaradi tega povečali letni proračun za povečanje pomnilniških zmogljivosti. Gartner ugotavlja, da marsikje proračuni sploh niso usklajeni z dejanskimi potrebami podjetij, kar je lahko vir kasnejših prekoračitev načrtov ali pa pomanjkanja sredstev.

    Objavljeno: 27.10.2006
  • Adobe Soundbooth

    Adobe pripravlja nov program za urejanje zvoka z imenom Soundbooth, ki se bo postavil ob bok dosedanjemu zvočnemu urejevalniku Audition. V primerjavi s slednjim, ki je namenjen pretežno profesionalni rabi, je Soundbooth namenjen manj izkušenim uporabnikom, ciljajo pa predvsem na spletne oblikovalce, ki zvok vse bolj vključujejo v svoje projekte. Soundbooth ima drugačen uporabniški vmesnik od Auditiona in spominja na ostale programe podjetja Adobe, v prvi vrsti na Photoshop. Za enostavnejše urejanje zvoka program nudi vnaprej pripravljena tipična opravila, kot so nastavitev glasnosti, odstranitev šuma in mešanje različnih virov. Soundbooth je za zdaj na voljo kot brezplačna razvojna različica za javni ogled, v končni različici pa bo stal 350 dolarjev, kar je precej manj kot Audition. Sodi med prve programe, ki bodo združljivi z okoljem Windows Vista, deluje pa tudi na računalnikih Macintosh.

    Objavljeno: 27.10.2006
  • Avtera odslej tudi s Packard Bellom

    Podjetje Avtera je nedavno pod svoje okrilje sprejelo tudi zastopstvo za izdelke Packard Bell. Kot so novinarjem povedali na predstavitvi, bodo vsaj sprva na naš trg vstopili le z namiznimi računalniki in prenosniki, audio/video napravami, kot so DVD/Div-x predvajalniki in snemalniki ter žepni predvajalniki in napravami za shranjevanje podatkov, kamor sodijo 3,5 in 2,5 palčni zunanji diski. LCD monitorji bodo vsaj sprva na voljo le v kompletih z namiznimi računalniki.

    Objavljeno: 26.10.2006
  • Microsoftov branilec Oken

    Microsoft je objavil končno različico svojega programskega paketa za boj proti vohunskim programom Windows Defender. Programe, ki je bil na voljo kot razvojna različica širši javnosti več kot leto dni, je tudi v končni različici brezplačen izdelek za lastnike okolja Windows. Deluje z operacijskim sistemom Windows XP, priložen pa bo tudi okolju Windows Vista, ko bo ta na voljo januarja naslednje leto. Windows Defender je nov član iz rastoče družine varnostnih izdelkov s strani Microsofta in najbrž predmet nadaljnjih polemik z drugimi proizvajalci protivohunskih in varnostnih programov, ki so za stranke plačljivi.

    Objavljeno: 26.10.2006
  • Oracle 11g

    Oracle je na konferenci OpenWorld predstavil razvojno različico naslednje generacije podatkovnih strežnikov, ki bodo nosili oznako Oracle 11g. Nova različica prinaša skupaj natanko 482 novosti, med katere sodijo boljša stopnjevana nadgradljivost (skalabilnost), boljša podpora za kompresijo podatkov, ter posebni mehanizmi za nadzor in ohranitev podatkov, s čimer so dosegli skladnost z obstoječo zakonodajo na tem področju (ameriški zakon SoX). Podatkovni strežnik je zaradi zakonske ustreznosti še posebej primeren za hrambo občutljivih podatkov, med katerimi so lahko tudi dokumenti, elektronska pošta in izpolnjeni obrazci. Novost je posebno orodje za povrnitev podatkov kot tudi zmožnost izvajanja nadgradenj strežnika med njegovim delovanjem, s čimer lahko dosežejo večjo razpoložljivost strežnika.

    Objavljeno: 26.10.2006
  • Firefox 2 je tu

    Organizacija Mozilla je objavila končno različico druge generacije odprtokodnega brskalnika Firefox. Nova različica prinaša prenovljen grafični uporabniški vmesnik, izboljšano delo s zavihki, vgrajen črkovalnik za spletna orodja, kjer vnašamo besedila, tesno integracijo spletnimi iskalniki ter precej bogatejšo podporo za spletne dovode RSS. Pomembna novost so nova orodja za višjo varnost, zlasti preprečevanje kraje identitet. Brskalnik je na voljo za okolja Windows, Linux, MacOS in je na voljo v 35 jezikovnih različicah, kar je največ med vsemi brskalniki na trgu.

    Objavljeno: 26.10.2006
  • Hevrekino slovo

    Prireditev Hevreka!, ki je lani nastala z združitvijo nedavnih hudih konkurentov - sejmov Sodobna elektronika in Infos, je svoja vrata odprla tudi letos. Kljub temu lahko zapišemo da gre za Hevrekino slovo, vsaj slovo od računalniških voda, ki so se v zadnjih letih očitno izkazale za nedonosne. Nova Hevreka je namreč dogodek, ki poskuša postati "osrednja slovenska prireditev na področju inovativnosti". Obisk razstavnih prostorov je novo usmeritev tudi potrdil, saj so se predstavljale fakultete in različni inštituti, pa tudi podjetja, ki imajo za pokazati katero izmed svojih inovacij. Omenimo npr. Elan s svojimi novimi smučmi.

    Objavljeno: 25.10.2006
  • Nortonovih 2007

    Podjetje CHS, ki je v Sloveniji zastopnik za Symantec, je pripravilo predstavitev Symantecovih izdelkov za domače uporabnike (iz serije Norton) za leto 2007.

    Objavljeno: 25.10.2006
  • TVU Player - P2P televizija

    Novi spletni servis TVU Networks ponuja brezplačni dostop do televizijskih programov največjih svetovnih medijskih hiš, kot so ameriški ABC, CBS, NBC, HBO, Disney in drugi. Na seznamu je okoli 50 različnih TV kanalov iz vseh koncev sveta, med katerimi so tudi sicer plačljivi programi, kot je NBA TV, kanal ameriške profesionalne košarkaške lige. TVU Networks ponuja poseben brezplačni odjemalec, ki uporablja omrežje soležnikov (P2P), TV programe pa prikazuje prek pretočnega video prenosa, tako rekoč "v živo". Kakovost slike je precej boljša kot pri drugih pretočnih programih, uporabniški vmesnik pa je zelo enostaven in oponaša upravljanje prek televizijskih menujev.

    Objavljeno: 25.10.2006
  • eHramba.si - brezpapirno poslovanje na klik

    V podjetju ZZI so v sodelovanju s podjetjem SETCCE razvili in vzpostavili storitev elektronske hrambe dokumentov eHramba.si, ki omogočajo organizacijam stroškovno učinkovito in zakonsko skladno trajno hranjenje in dostopanje do poslovne dokumentacije. Storitev je zanimiva za vsa podjetja, ki želijo prehod na brezpapirno poslovanje, vendar se pri tem srečujejo z drago infrastrukturo, zapletenimi postopki ter pomanjkljivo zakonodajo, kar otežuje vzpostavitev lastnih sistemov za dolgoročno elektronsko hrambo. Storitve eHramba.si so namenjene podjetjem vseh velikosti, ki želijo optimizirati poslovanje in znižati stroške hrambe poslovne dokumentacije.

    Objavljeno: 25.10.2006
  • Fedora Core 6

    Podjetje Red Hat je objavilo novo generacijo brezplačnega Linuxa za domačo rabo Fedora Core 6, ki je v osnovi predhodnik in groba osnova za prihajajoči plačljivi Red Hat Enterprise Linux (RHEL) različica 5. Nova Fedroa prinaša številne pomembne novosti, med katerimi je najbrž najpomembnejša precej izboljšana podpora za virtualizacijski program Xen. Med glavnimi novostmi je grafično orodje za upravljanje navideznih računalnikov, odzivnost delovanja pa je boljša kot pri dosedanjih različicah Fedora Core 4 in 5. Močno izboljšan je tudi program za namestitev Fedore na računalnik, kjer uporabnik lahko izbira vlogo računalnika. Med drugim je v namestitveni proces vključen program Yum, ki omogoča posodobitev namestitvenih možnosti in programov, s čimer so avtorji projekta odpravili potrebo, da bi bili vsi programi del osnovne kodne baze.

    Objavljeno: 25.10.2006
  • BitTorrent brez računalnika

    Proizvajalci strojne opreme pripravljajo novo generacijo strojne opreme, ki omogoča prenos podatkov prek omrežja BitTorrent brez uprabe računalnika. Asus je tako začel s prodajo brezžičnih internetnih usmerjevalnikov WL-500g in WL-700gE, ki omogočajo prenos podatkov iz omrežij BitTorrent in strežnikov FTP, tudi kadar je računalnik ugasnjen. Model WL-700gE ima v ta namen vgrajen 160 GB velik disk, na katerega lahko prenašamo datoteke prek vgrajenega spletnega upravljavca. Manjši model WL-500g, ki je obenem eden prvih s podporo za brezžično tehnologijo IEEE 802.11n (hitrost 100 Mb/s) pa vsebuje vrata USB 2.0, na katera lahko priključimo zunanji disk USB ali drugo pomnilniško napravo. Usmerjevalnik WL-700gE stane okoli 250 dolarjev, cena manjšega modela pa še ni določena.

    Objavljeno: 24.10.2006
  • Realistične video konference

    Cisco in Microsoft sta predstavila nove rešitve, ki obljubljajo, da bodo video konference v bodoče postale bolj realistične in uporabne kot zamenjava za sestanke v živo. Najdlje je šel Cisco z novo družino izdelkov TelePresence, ki predstavljajo pravcato malo revolucijo na tem področju. Gre za izdelke, ki uporabljajo kamere in zaslone visoke ločljivosti (plazemski HDTV, diagonala 65 palcev), ter postavitev opreme, ki kar se da verodostojno oponaša sestanke v živo. Nova rešitev je na voljo v dveh različicah, od katerih zmogljivejša uporablja tri zaslone, cenejša pa le enega.

    Objavljeno: 24.10.2006
  • Datacenter v kontejnerju

    Sun je predstavil rešitev, ki omogoča hitro vzpostavitev podatkovnega centra s strežniki, pomnilniškimi sistemi in vsemi potrebnimi omrežnimi povezavami z že tovarniško namestitvijo v posebne kontejnerje. Projekt Balckbox, kot je ime rešitvi, naj bi bil zanimiv predvsem za podjetja, ki jim primanjkuje prostora v obstoječih podatkovnih centrih ter tistim, ki rabijo storitve podatkovnega centra hitreje, kot je potrebno za postavitev klasičnega podatkovnega centra.

    Objavljeno: 24.10.2006
  • Fujitsu Siemens Esprimo Q5000

    Fujitsu Siemens je predstavil miniaturni računalnik Esprimo Q5000, ki meri komaj 5 x 16,5 x 16,5 cm. Proizvajalec obenem stavi na prijeten, minimalističen videz, zanimivo pa je, da je računalnik namenjen predvsem za poslovno in ne domačo rabo. Zaradi majhnih dimenzij je računalnik primeren za okolja, kjer je malo prostora na delovnem mestu, kot so na primer bančna okenca. Računalnik je zasnovan na procesorjih in naboru, ki so sicer uporabljeni v prenosnih računalnikih, za varčevanje s prostorom pa so se odločili za zapisovalnik DVD, v katerega plošče vnašamo prek reže, podobno kot pri računalnikih Apple Mac Mini. Vgrajena sta tudi vmesnika bluetooth in Wi-Fi. Esprimo Q5000 bo na prodaj za 650 evrov.

    Objavljeno: 23.10.2006
  • Datalab raste v Evropo

    Podjetje Datalab je na tradicionalni konferenci Pantheon konferenca 2006 spregovorilo o svojih načrtih za prihodnost, ki vključujejo agresivnejši nastop na evropskih trgih, tudi s pomočjo novega partnerstva z družbo Oracle. Podjetje se je s svojim poslovnim informacijskim sistemom usmerilo predvsem na segment mali in srednje velikih podjetij, v zadnjem letu pa so zabeležili veliko rast povpraševanja na tujih trgih, zlasti vzhodne in jugo-vzhodne Evrope. Podjetje ima tako danes že več kot 9.000 uporabnikov svojega programskega paketa, od tega čez 5.700 v Sloveniji. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so tako prodali čez dva milijona evrov licenc in osveževalnih pogodb, letna rast pa presega 30%. Do konca leta naj bi že presegli mejo deset tisoč uporabnikov, čeprav so srednjeročni cilji še bolj drzni.

    Objavljeno: 23.10.2006
  • Lexmark osvežil ponudbo barvnih laserskih tiskalnikov

    Lexmark je pripravil nove barvne laserske tiskalnike C530dn, C532dn in C534dn. Novinci se ponašajo z serijsko vgrajeno podporo za obojestransko tiskanje ter mrežnim vmesnikom. Že najmanjši med novinci, Lexmark C530dn, zmore natisniti do 21 barvnih strani v minuti ter 22 črno-belih strani v minuti. Ločljivosti tiska je z uporabo interpolacije 4.800 pik na palec, podprta pa sta tudi tiskalniška jezika PCL6 in PS3.

    Objavljeno: 23.10.2006
  • Microsoft s svojimi procesorji?

    Po poročanju The New York Timesa Microsoft aktivno razmišlja, da bi začel razvijati procesorje v svojih lastnih laboratorijih. Eden izmed razlogov za takšno odločitev je snovanje naslednje generacije igralne konzole, ki bo nasledila Xbox 360. V Microsoftovem taboru so prepričani, da bodo z lastnim čipom lahko hitreje in ceneje preizkušali nove ideje, ki jih bodo želeli uporabiti pri novem Xboxu.

    Objavljeno: 22.10.2006
  • Dvoslojni 8-kratni DVD-R

    Verbatim je predstavil dvoslojni nosilec DVD-R z 8-kratno hitrostjo zapisovanja. Skupna kapaciteta obeh nivojev znaša 8,5 gigabajtov, čas zapisovanja štirih ur videa kakovosti DVD pa samo 15 minut, kar je 10 minut manj kot pri zapisovanju pri 4-kratni hitrosti, ki je bila doslej največja. Nosilci Verbatim z oznako 8x DVD-R DL so že na prodajnih policah, cena posameznega znaša 4,49 evra, cena paketa petih nosilcev pa 22,49.

    Objavljeno: 21.10.2006
  • Google in Apple uspešna

    Google je letošnje tretje četrtletje znova zaključil z velikimi uspehi. Iskalni velikan je namreč potrdil, da je dobiček v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj podvojil; letos ga je v tretjem četrtletju, ki se je končalo septembra, bilo 733 milijonov, lani pa 381. Prihodki so narasli za 70 odstotkov in v skupnem seštevku nanesli 2,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 21.10.2006
  • YouTube briše posnetke

    Googlov YouTube je zaradi zahtevka skupine japonskih medijskih hiš iz baze videoposnetkov, ki jih uporabniki objavljajo na njegovi spletni strani, odstranil 29,549 kratkih filmčkov, ki so kršili avtorske pravice omenjenih Japonskih podjetij. Večinoma je šlo za televizijske, glasbene in filmske posnetke, ki so jih obiskovalci strani YouTube objavili brez privoljenja lastnikov avtorskih pravic.

    Objavljeno: 20.10.2006
  • HP prevzema vodstvo

    Analitična hiša Gartner ugotavlja, da je v tretjem četrtletju leta 2006 po natanko treh letih prišlo do zamenjave na vrhu prodajalcev osebnih računalnikov, kamor se je spet zavihtel Hewlett-Packard. S 16,3-odstotnim tržnim deležem je za 0,2 odstotni točki prehitel Dell, kar je zagotovo obliž na rane, ki jih je podjetju prizadejala nedavna prisluškovalna afera. Na tretjem mestu je s 7,5 odstotki Lenovo, sledita pa še Acer (5,9) in Toshiba (4,3).

    Objavljeno: 20.10.2006
  • Internet Explorer 7

    Microsoft je predstavil težko pričakovani Internet Explorer 7 za Windows XP, ki je šele prva prava nadgradnja najbolj razširjenega brskalnika v petih letih. IE7 po dveh letih razvoja prinaša višjo raven varnosti, naprednejše zmogljivosti in večjo združljivost s spletnimi standardi. Slednja sicer še vedno ni popolna, je pa zato Microsoft, ki pripravlja tudi poslovenjen uporabniški vmesnik, brskalnik opremil z zmogljivostmi, ki jih konkurenca pozna že lep čas.

    Objavljeno: 20.10.2006
  • "Apple naj proda licence za Mace Dellu"

    Analitična hiša Gartner je izdala poročilo s pomenljivim naslovom: "Apple naj proda licence za Mace Dellu". V raziskavi ugotavljajo, da je zaradi rasti cen računalniških komponent in pritiska k nižanju cen za Apple dolgoročno najboljša izbira prenehanje izdelave strojne opreme in prodaja licenc za izdelavo računalnikov Mac Dellu. V ambicioznem poročilu Gartner Applu svetuje, da se osredotoči na razvoj programske opreme, kar zna najbolje.

    Objavljeno: 19.10.2006
  • Ne le evro, dvig cen povzroča tudi vlada

    Od sobote bo v veljavi vladna uredba, po kateri morajo proizvajalci in uvozniki ob prvi prodaji ali uvozu naprav za tonsko ali vizualno snemanje, plačati posebno nadomestilo za zasebno reproduciranje. Uredba sloni na zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, kar pomeni, da bo razlika v ceni šla avtorjem, ki naj bi bili z množičnim presnemavanjem najbolj oškodovani.

    Objavljeno: 19.10.2006
  • MySQL na dvoje

    Podjetje MySQL AB je najbolj priljubljeno odprtokodno podatkovno bazo razdelilo v dve veji - prosto dostopno MySQL Community in komercialno MySQL Enterprise. Razlog za tovrstno vejitev naj bi bile različne potrebe dveh glavnih skupin uporabnikov, ki se zrcalijo ravno v obeh novih izdelkih. Kot v svojem blogu piše podpredsednik za stike z odprtokodno skupnostjo Kaj Arnö, je po 11 letih razvoja postalo jasno, da ena sama rešitev ni več ustrezna.

    Objavljeno: 19.10.2006
  • Kmalu Skype za Symbian

    Odjemalec Skype naj bi še pred koncem leta bil na voljo tudi za operacijski sistem za mobilne telefone Symbian, so na Londonškem Symbian Smartphone Showu zatrdili predstavniki podjetja, ki je v lasti eBaya. Ker se je v zadnjem času pojavilo več govoric, da je Skype zaradi nekaterih težav upočasnil ali celo opustil razvoj različice za Symbian, je novica nekoliko presenetljiva.

    Objavljeno: 19.10.2006
  • Tudi Sony vpoklical

    Sony bo morda prisiljen spremeniti napoved o zaslužkih v letu 2006, za kar gredo zasluge nižji ceni igralne konzole PlayStation 3, predvsem pa akumulatorjem z "možnostjo vžiga". Podjetje je namreč sporočilo, da bo vpoklicalo tudi 90.000 akumulatorjev v lastnih prenosnikih Vaio, ki so bili prodani na Japonskem in na Kitajskem. Skupaj je zdaj vpoklicanih že okoli 8 milijonov akumulatorjev. Cena delnice Sonyja je dan zaključila skoraj 2 odstotka niže kot ob začetku trgovanja.

    Objavljeno: 18.10.2006
  • Virusi na nekaterih iPodih

    Apple je sporočil, da nekateri iPodi iz najnovejše serije vsebujejo virus za okolje Windows. Manjše število predvajalnikov, izdelanih po 12. septembru, je okuženih z virusom RavMonE, 25 uporabnikov novih prenosnih predvajalnikov pa se je že pred tem pritožilo nad presenetljivim odkritjem. Ostali modeli niso okuženi, virus pa prav tako ne deluje na Macih.

    Objavljeno: 18.10.2006
  • KOffice 1.6

    Izšla je nova različica prosto dostopne pisarniške zbirke za namizno okolje KDE, KOffice 1.6. Novosti so prisotne predvsem v programih Krita in Kexi, posebne pozornosti pa sta bili deležni tudi zapis OpenDocument in podpora MathML v komponenti KFormula, dodane so nove možnosti pisanja skript in posodobljeno orodje KPlato, ki je namenjeno načrtovanju projektov. Na voljo so paketi za distribuciji Kubuntu in SuSE, uporabimo pa lahko tudi živo ploščo CD.

    Objavljeno: 17.10.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji