• Adobe za standardizacijo javascripta

    Prijetna novica za vse razvijalce v javascriptu -- teh je iz dneva v dan več, tudi zaradi priljubljenosti AJAXa (j v kratici je za javascript) – je te dni prišla iz Adoba, ki je objavil, da bo lasten pogon za izvajanje skriptne kode (Tamarin) objavil kot odprto kodo, ki jo bo zaupal organizaciji Mozilla Foundation (kjer je javascript, takrat še znotraj podjetja Netscape, pravzaprav nastal).

    Objavljeno: 7.11.2006
  • .NET 3.0 končan

    Programersko ogrodje .net je v minulih letih doživelo nagel razvoj, saj si večje izdaje zelo hitro sledijo. Zdaj je med nami že tretji rod, ki pa prinaša nekoliko manj sprememb »pod pokrovom«, veliko več pa v podpornih knjižnicah. Glavna novost tretjega rodu je namreč vključitev programerskih ogrodij, ki so nastajale pod imenom WinFX.

    Objavljeno: 7.11.2006
  • Prenosniki Dell za potrošnike in mala podjetja

    Dell je predstavil nove prenosnike s procesorji AMD, s katerimi širi ponudbo predvsem v spodnjem cenovnem razredu. Za poslovno rabo je novost Dell Latitude 131L, ki temelji na procesorju AMD Turion 64 X2 ali AMD Sempron, vsebuje 15,4-palčni zaslon v razmerju 16:9 in je v celoti združljiv s prihajajočim sistemom Windows Vista. Dell računa predvsem na agresivne cene, saj bo v ZDA osnovni model s procesorjem Semperon na voljo že za 630 dolarjev, s procesorjem Turion pa 900 dolarjev.

    Objavljeno: 7.11.2006
  • Microsoft Office 2007 dokončan

    Microsoft je objavil novico, da so zaključili z razvojem kode novega pisarniškega paketa Microsoft Office 2007 in jo oddali v proizvodnjo. Končne različice paketa Office 2007, kot tudi vseh izdelkov iz širše družine Office System bodo na voljo 30. novembra za poslovne uporabnike in predvsem tiste, ki imajo sklenjene dolgoročne pogodbe. V trgovinah pa bo Office tako kot napovedano v začetku leta 2007. Novi programi bodo na voljo tudi za brezplačno preizkušnjo prek portala Office Online.

    Objavljeno: 7.11.2006
  • TechEd Developers

    V Barceloni se je danes začela prva evropska različica Microsoftove konference TechEd, namenjena izključno razvijalcem. TechEd Developers 2006 je v Katalonijo privabil skoraj 4000 razvijalcev iz Evrope, ki bodo v ponedeljkovih pred-konferenčnih seminarjih in štirih gosto napolnjenih dnevih redne konference lahko spoznali najnovejše tehnologije, katerih javna objava se po dolgem pričakovanju končno približuje. Med njimi so nova Okna Vista in programersko ogrodje .net 3.0 (prej WinFX), zelo prenovljeni Microsoft Office 2007 s kopico podpornih storitev, predvsem za skupinsko delo, novosti strežnikov SQL Server in Exchange, izboljšave v razvojnem okolju Visual Studio, ki po novem ponuja tudi vse za razvoj v kompaktni različici Oken Windows Embedded CE 6 ter seveda neizbežne novosti iz abecedne juhe za spletne razvijalce, kot so AJAX, SaaS, RSS itn.

    Objavljeno: 6.11.2006
  • Samsungov mini MP3 telefon

    Sasmung je predstavil nov miniaturni mobilni telefon, ki na prvi pogled spominja bolj na predvajalnik MP3. Prednji del telefona z imenom SGH-X830, ki meri 84 x 30 x 19,9 mm in tehta le 75 gramov, dominira velik barvni zaslon, pod njim pa je vrtljiva tipka, podobno kot pri Apple iPodu. Šele ko pokrov zavrtimo okoli osi, ki je soležna s centrom vrtljive tipke, razkrijemo numerično tipkovnico in ostale krmilne tipke telefona. Vgrajen je pomnilnik velikosti 1 GB, vmesnik USB 2.0, podpira pa tudi vmesnik bluetooth. Telefon podpira omrežja GSM/GPRS, vgrajen pa je tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik.

    Objavljeno: 6.11.2006
  • Panda ActiveScan odstranjuje grožnje

    Podjetje Panda Software je predstavilo novo različico brezplačnega spletnega varnostnega orodja, ActiveScan, ki uporablja nov način pregledovanja nevarnosti, kot so virusi, vohunski programi in drugi škodljivi programi. Novost je predvsem nova zmožnost detekcije tako imenovanih rootkitov, Panda ActiveScan pa vključuje tudi proaktivno tehnologijo Genetic Heuristic Engine za odkrivanje še neznanih groženj. Orodje za boj proti rootkitom sistem pregleduje na nizkem nivoju (pregleduje vsebino - neposredno zapise na disku, ne glede na to kaj kaže operacijski sistem), s čimer lahko odkrije prikrite procese v pomnilniku ter jih odstrani s protivirusnimi mehanizmi.

    Objavljeno: 6.11.2006
  • Telefoni s fotoaparati so zakon

    Po ocenah družbe Gartner, ima v letošnjem letu skoraj polovica prodanih mobilnih telefonov vgrajen digitalni fotoaparat. Napoved za prihodnost pa še bolj govori v prid pametnih večfunkcijskih mobilnih telefonov, saj naj bi delež do leta 2010 narasel kar na 81% celotne svetovne prodaje. V primerjavi z letom 2004 se je število foto telefonov skoraj potrojilo, letna rast prodaje pa je bila tudi lani več kot 43%. Pri Gartnerju napovedujejo, da bo tekma še naprej povezana z večanjem ločljivosti fotoaparatov v telefonih, podobno kot se to dogaja pri samostojnih digitalnih fotoaparatih. V bodoče bodo najhitreje rasli trgi Južne Amerike, Azije in Vzhodne Evrope, zlasti zato, ker drugod prihaja marsikje do nasičenosti ponudbe. Na Japonskem denimo pričakujejo, da bo že leta 2007 skoraj 95% prodanih telefonov takih s fotoaparati.

    Objavljeno: 6.11.2006
  • Microsoft spreminja licence

    Microsoft je zaradi hudega pritiska javnosti in slabe publicitete, na katero je naletel ob predstavitvi licenčnih pogodb za nov operacijski sistem Windows Vista, vendarle spremenil dovoljenja. Po prvotnem predlogu je bil uporabnikom dovoljen le en prenos operacijskega sistema na drug računalnik, kar je vznemirilo dosedanje Microsoftove stranke. Te so namreč pričakovale podobne pogodbe, kot jih je Microsoft pripravljal v preteklosti in po katerih je bilo število namestitev operacijskega sistema neomejeno, če je uporabnik sistem iz prejšnjega računalnika tudi odstranil.

    Objavljeno: 5.11.2006
  • 250 GB v prenosniku

    Hitachi za prihodnje leto načrtuje predstavitev trdih diskov velikih kapacitet za prenosnike, med katerimi bo tudi model s kapaciteto 250 GB. 2.5-palčni trdi diski japonskega izdelovalca bodo imeli večjo gostoto zaradi stranske poravnave magnetnih bitov obrnjenih navzgor, namesto da bi bili razporejeni po dolžini. Podjetje, ki je nastalo iz IBM-ovega oddelka za izdelavo trdih diskov, bo v nove prenosniške diske vgradilo tudi pomnilnik Flash in tehnologijo za šifriranje.

    Objavljeno: 5.11.2006
  • Nova iPoda naprodaj

    Apple je na prodajnih polical ponudil dva nova predvajalnika iPod. Prvi je le nekoliko prebarvan iPod nano v izvedenki z 8-gigabajtno kapaciteto pomnilnika, ki ima povsem enake lastnosti in ceno kot najzmogljivejši nano (aluminijasto ohišje, 24-urna uporaba z enim polnjenjem akumulatorja, cena: 250 dolarjev. Razlikuje pa se po barvi in imenu - iPod nano (PRODUCT) RED Special Edition. Tako kot pri pred kratkim predstavljeni izvedenki s 4-gigabajtnim pomnilnikom bo Apple od vsakega prodanega predvajalnika namenil 10 dolarjev za boj proti raku.

    Objavljeno: 4.11.2006
  • 12 let zapora za šefa CA

    Sanjay Kumar, ki je med leti 2000 in 2004 predsedoval upravi Computer Associatesa (danes CA), je bil zaradi goljufij v programskem velikanu obsojen na 12 let zapora in 8 milijonov dolarjev kazni. Že aprila je bil spoznan za krivega zarote, varnostnih goljufij in zlorabe položaja. S poročanjem lažnih prihodkov od prodaj programskih licenc investitorjem je povzročil 2,2 milijarde dolarjev težak računovodski škandal, o katerem smo poročali že pred leti in ki ga ameriško podjetje čuti še danes.

    Objavljeno: 4.11.2006
  • Novell in Microsoft partnerja

    Nekoč huda rivala, Novell in Microsoft, sta združila moči in sklenila sodelovanje na področju, na katerem bi to najmanj pričakovali - na področju operacijskih sistemov. Podjetji si bosta s skupnimi močmi prizadevali, da bi Microsoftov Windows složneje deloval z Novellovim SuSE Linuxom. Še več - podjetji bosta celo eno drugemu pomagali pri promociji izdelkov.

    Objavljeno: 3.11.2006
  • GMail tudi za mobilnike

    Google je predstavil izid odjemalca GMail za mobilne telefone. 137 kB veliko javansko aplikacijo lahko uporabniki brezplačno prenesejo s spleta in jo namestijo na poljuben mobilnik, ki podpira Javo. Uporabnikom storitve GMail nudi bogat in hiter uporabniški vmesnik za delo z elektronsko pošto, ki prinaša številne izboljšave v primerjavi z uporabo storitve preko mobilnih spletnih brskalnikov.

    Objavljeno: 3.11.2006
  • Datum izida Viste zapečaten

    Microsoft je predstavil uradni datum izida prihajajoče različice operacijskega sistema Windows Vista za poslovne uporabnike. Od 30. novembra naprej bodo lahko podjetja kupila novo različico sistema Windows in hkrati tudi pisarniške zbirke Office 2007, medtem ko bodo domači uporabniki morali počakati na začetek prihodnjega leta. Po več kot petih letih razvoja in tudi večkratni prestavitvi končnega datuma izida je zdaj izid nove različice vendarle povsem blizu.

    Objavljeno: 3.11.2006
  • Prvi Dellov prenosnik s procesorjem AMD

    Dell, ki je pred kratkim po dolgih letih zvestobe Intelovim procesorjem predstavil prve strežnike in namizne računalnike s procesorji AMD, je zdaj podobno storil tudi s prenosniki. Na spletni strani je že moč naročiti tri modele Inspiron 1501, katerih diagonala zaslona širokega tipa meri 15,4 palcev. Dva modela uporabljata procesor AMD Turion 64 MK-36 z enim jedrom, za 50 oz. 100 dolarjev pa je v odvisnosti od frekvence možna nadgradnja na dvojedrni Turion X2. Najosnovnejši Inspiron 1501 poganja Mobile AMD Sempron 3500+.

    Objavljeno: 2.11.2006
  • Okna CE 6 s povsem odprto kodo

    Šesti rod operacijskega sistema za vgradnjo Windows Embedded CE (WinCE) je od prvega novembra na voljo vsem razvijalcem, tokrat s popolnoma odprto kodo, vključno s samim jedrom. Koda je seveda na voljo pod Microsoftovim dovoljenjem »Shared Source«.

    Objavljeno: 2.11.2006
  • Microsoft in PHP

    Očitno se v Microsoftu pripravlja zasuk, podoben spoznanju »internetnega plimnega vala« izpred desetletja. Eden zgovornih znakov je nedavno objavljeno partnerstvo med Microsoftom in izraelskim podjetjem Zend, ki skrbi za izvajalne podlage priljubljenega skriptnega jezika PHP. Po novem, dolgoročnem dogovoru, bosta podjetji poskrbeli za učinkovito izvajanje kode PHP na sedanjih (2003, IIS 6.0) in prihodnjih (»Longhorn Server«, IIS 7.0) različicah strežniških Oken.

    Objavljeno: 2.11.2006
  • Uredba o nadomestilih avtorjev v nasprotju z načeli EU?

    Agencija Reuters je včeraj objavila osnutek priporočila, ki ga bo Evropska komisija v prihodnjih mesecih posredovala državam članicam. V njem med drugim priporoča, naj davščine in nadomestila pri nakupu praznih datotečnih nosilcev, kot so diski, spominske kartice, fotokopirni stroji ali zgoščenke, zamenjajo z bolj neposredno usmerjenimi ukrepi za zaščito avtorskih pravic. Evropska komisija je v priporočilu še zapisala, da so tovrstni ukrepi v nasprotju z načeli notranjega trga unije.

    Objavljeno: 1.11.2006
  • Nokia 330

    Nokia je tako kot že nekajkrat naredila manjši izlet iz področja izdelave mobilnih telefonov in predstavila svojo prvo napravo GPS, namenjeno uporabi v avtomobilih. Nokia 330 vsebuje zemljevide in ceste celotne Evrope, ki jih lahko razširimo s pomočjo razširljivega pomnilnika. Spremljamo in nadziramo jih preko na dotik občutljivega zaslona z diagonalo 8,9 centimetrov.

    Objavljeno: 1.11.2006
  • Novi Lexmarkovi laserski tiskalniki

    Lexmark je predstavil nove modele laserskih tiskalnikov svoje vstopne serije E, namenjenih uporabi v domačih in manjših pisarnah. Nova serija tiskalnikov je opremljena s 40 novimi patentiranimi rešitvami, kot sta prenovljena tiskalniška glava in nova ogrevalna enota (Instant Warm-Up), ki omogoča odtis prve strani že v 6,5 sekunde. Novost celotne serije E je tudi standardno vgrajena enota za obojestransko tiskanje. Poleg nižje porabe energije novince odlikuje tudi tišje delovanje.

    Objavljeno: 31.10.2006
  • Iskratel z izdelki WiMAX

    Iskratel je na tradicionalnem mednarodnem telekomunikacijskem sejmu Infocomm v Moskvi predstavil novo strojno in programsko opremo, ki temelji na tehnologiji WiMAX in je združena na enotni platformi Iskratelove linije SI3000 MSAN. Slednja ponudnikom internetnih storitev omogoča ponudbo širokopasovnega brezžičnega dostopa do interneta na lokacijah, kjer so slabše naročniške povezave, denimo na ruralnih področjih.

    Objavljeno: 31.10.2006
  • Windows Media Player 11

    Potem ko je pred nekaj dnevi izšel Internet Explorer 7, je Microsoft predstavil prenovljeno različico še enega izmed svojih paradnih konjev - Windows Media Player 11. Nov predvajalnik, ki tokrat prvič vsebuje tudi povezavo z novo spletno prodajalno glasbe Urge, je že na voljo za prenos z domače strani Redmondskega podjetja.

    Objavljeno: 31.10.2006
  • Oracle v Red Hatovih vodah

    Potem ko je Oracle spomladi izgubil boj z Red Hatom okoli prevzema JBossa, ki bi zaokrožil njegovo odprtokodno ponudbo programerskega sklada za razvoj aplikacij, je zdaj pripravil svoj odgovor. Zadnje dni se je šušljalo, da bo Oracle predstavil svojo distribucijo Linuxa, a se je nazadnje izkazalo, da temu vendarle ne bo tako, pač pa bo Oracle začel nuditi podporo uporabnikom nekoliko spremenjenega Red Hatovega Linuxa.

    Objavljeno: 30.10.2006
  • DVD Jon razbil Applov DRM

    Jon Johansen, ki je pred leti zaslovel z imenom DVD Jon, podarjenim ob razbitju zaščite filmskih nosilcev DVD, se je tokrat lotil Applove tehnologije FairPlay, ki onemogoča predvajanje glasbe, kupljene preko trgovine iTunes, v ne-Applovih predvajalnikih (v iPodih). Norvežan trdi, da se mu je s povratnim inženiringom uspelo dokopati do kode, ki bo odpravila zaprt sistem iTunes-iPod.

    Objavljeno: 30.10.2006
  • Bang & Olufsen v žepu

    Bang & Olufsen je predstavil mobilni telefon z imenom Serene, ki bo zagotovo postal kultni pripomoček za premožne ljubitelje danskega designa. Mobilnik, ki za osnovo uporablja elektroniko korejskega Samsunga, se precej razlikuje od ustaljenih oblik in podobe mobilnih telefonov. Ohišje je oglate, celo nekoliko trapezaste oblike in sestavljeno iz dveh delov, ki se zapirata kot školjka. Za razliko od podobnih telefonov pa je pri telefonu Serene odpiranje motorizirano, kar sprožimo ob dotiku na stikalo. Ohišje je črno iz trde plastike, ki pa je na otip mehka kot žamet. Kontrast so cilindrični tečaji iz polirane kovine, na katerih je z velikimi črkami napisano ime proizvajalca.

    Objavljeno: 29.10.2006
  • MacBook Pro z Intelom Core 2 Duo

    Apple je predstavil prenovljeno družino prenosnikov MacBook Pro, ki je odslej na voljo z najnovejšimi procesorji Intel Core 2 Duo. Z novimi procesorji so novi prenosniki v povprečju hitrejši za okoli 40%, poleg tega imajo večje pomnilnike in diske, kot prva generacija Appleovih prenosnikov z Intelovimi procesorji. Pomnilnik je dvakrat večji kot doslej in že v osnovnem modelu znaša 1 GB, medtem ko imajo zmogljivejše različice 2 GB. Najmanjši model ima 120 GB velik disk, najzmogljivejši pa kar 160 GB disk, največ med prenosniki. MacBooki so tako kot doslej na voljo s 15- in 17-palčnimi zasloni, vgrajena je video kamera iSight, prav tako pa se lahko pohvalijo z vmesnikom Firewire 800, ki zmore dvakratno hitrost prenosa podatkov glede na navaden firewire. Grafični procesor je ATI Radeon X1600, ki ima poleg tega do 256 MB pomnilnika GDDR3. Cene se v ZDA začnejo pri 2.000 dolarjih, najzmogljivejši prenosnik pa stane 2.800 dolarjev.

    Objavljeno: 28.10.2006
  • Benq HD projektor

    Tajvansko podjetje Benq je predstavilo svoj prvi projektor, ki zmore prikazati video posnetke v polni HDTV ločljivosti 1920 x 1080 pik. Novi model W10000 temelji na čipu DLP z imenom DarkChip3, ki sodi med najzmogljivejše ta hip na področju video projekcije. Projektor nudi svetilnost 1.100 lumnov in kontrastno razmere 1:10.000, pri čemer je tudi nadvse tih saj pri polnem delovanju povzroča le za 25 dB hrupa, s čimer je primeren za domači kino. Benqjev projektor je bogat tudi glede vmesnikov, saj je poleg dvojnega komponentnega vhoda tu še vmesnik HDMI za digitalni priključek na hišni kino. Na prodaj bo konec novembra za ceno okoli 5.200 dolarjev, kar je nekajkrat manj kot pri redkih podobnih modelih, ki so že na trgu.

    Objavljeno: 28.10.2006
  • Slovenija gre v MPEG4!

    Področje digitalizacije oddajanja televizijskih programov v Sloveniji je v zadnjih tednih res aktivno. Konec septembra je Ministrstvo za gospodarstvo izvedlo mednarodno konferenco o digitalni televiziji »Televizija v letu 2012«, konec oktobra pa smo na drugem sestanku Foruma za digitalno radiodifuzijo dobili tudi standard, po katerem bomo prenašali video signal. (O principih digitalnega zemeljskega oddajanja pišemo v članku »Digitalna zemeljska televizija«, ki bo izšel v novembrski številki.) Sestanek Foruma je bil javen, organiziral pa ga je Direktoriat za elektronske komunikacije iz omenjenega ministrstva (MG-DEK) v sodelovanju z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije (APEK).

    Objavljeno: 27.10.2006
  • Prvi strežniki Dell s tehnologijo AMD

    Podjetje Dell je predstavilo prve strežnike s tehnologijo AMD Opteron, ki predstavljajo novo alternativo doslej zgolj Intelovim strežnikom proizvajalca. Med novostmi so strežnik PowerEdge 6950, ki podpira do štiri procesorje Opteron in je namenjen predvsem podatkovnim bazam, medtem ko je dvoprocesorski strežnik PowerEdge SC1435 namenjene spletni strežbi in računalniškim gručam. Strežnika v primerjavi s predhodniki z Intelovo tehnologijo nudijo večjo zmogljivost in okoli 20% manjšo porabo energije. Cena modela PowerEdge 6950 s štirimi procesorji Opteron s taktom 2,6 GHz, 8 GB pomnilnikom in dvema diskoma 73 GB stane v ZDA nekaj čez 16.000 dolarjev. Dvoprocesorski model s 4 GB RAM in enim diskom velikosti 80GB stane 5.600 dolarjev.

    Objavljeno: 27.10.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji