Objavljeno: 2.11.2006

Microsoft in PHP

Očitno se v Microsoftu pripravlja zasuk, podoben spoznanju »internetnega plimnega vala« izpred desetletja. Eden zgovornih znakov je nedavno objavljeno partnerstvo med Microsoftom in izraelskim podjetjem Zend, ki skrbi za izvajalne podlage priljubljenega skriptnega jezika PHP. Po novem, dolgoročnem dogovoru, bosta podjetji poskrbeli za učinkovito izvajanje kode PHP na sedanjih (2003, IIS 6.0) in prihodnjih (»Longhorn Server«, IIS 7.0) različicah strežniških Oken.

PHP je sicer že dolgo let na voljo tudi za Okna, bodisi kot razširitev vgrajenega Okenskega spletnega strežnika IIS ali kot modul za Apache, ki prav tako teče tudi na Oknih, vendar po zmogljivostih zaostaja za optimalnimi konfugiracijami »LAMP«, poleg tega pa v Oknih različne, pomembne razširitev dostikrat ne delujejo popolnoma. Tudi zaradi njih je PHP tako zelo priljubljen, da poganja preko 22 milijonov svetovnih spletišč, med njimi denimo tudi zelo priljubljeno Wikipedio, uporablja pa ga skoraj 5 milijonov razvijalcev, kar predstavlja tretjo največjo programersko skupnost na svetu.

Zend in Microsoft bosta s skupnim trudom stanje izboljšala, prve sadove skupnega dela pa naj bi dočakali že v prvem četrtletju 2007. Zen bo poskrbel za izvajalno okolje Zend Core for Windows (preizkusna različica je v spletu že na voljo), Microsoft pa bo izboljšal modul FastCGI, ki omogoča strežniku IIS komunikacijo z izvajalnim okoljem PHP. Novi moduli naj bi prinesla nekajkratne pospešitve in omilili nezdružljivosti z različnimi dodatki. Poleg tega bosta podjetji sodelovali tudi na izboljšavah samega jezika PHP, ki naj bi jih vračali skupnosti z liberalno licenco (hm, »Embrace, Extend, Extinguish«?)

Microsoft skozi sodelovanje z Zendom posredno priznava, da s podlago .net le ni tako uspešen pri spletnih razvijalcih in mora upoštevati tudi alternative. Dogovor z Zendom ne pokriva prenosa PHP na skupno izvajalno okolje podlage .net, ki pa kljub temu nastaja, saj Microsoft na spletišču CodePlex že ponuja odprtokodni prevajalnik »Phalanger«, ki omogoča prevajanje kode v PHP v vmesno kodo ogrodja .net.

http://www.zend.com/

http://www.codeplex.com/Wiki/View.aspx?ProjectName=Phalanger

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji