Objavljeno: 7.11.2006

Adobe za standardizacijo javascripta

Prijetna novica za vse razvijalce v javascriptu -- teh je iz dneva v dan več, tudi zaradi priljubljenosti AJAXa (j v kratici je za javascript) – je te dni prišla iz Adoba, ki je objavil, da bo lasten pogon za izvajanje skriptne kode (Tamarin) objavil kot odprto kodo, ki jo bo zaupal organizaciji Mozilla Foundation (kjer je javascript, takrat še znotraj podjetja Netscape, pravzaprav nastal).

Javascript namreč ni zgolj jezik za spletne strani, v rabi je za skriptno programiranje Oken in spletnih strani, krmili naprednejše animacije Flash, uporablja ga Acrobat itn.

Žal imajo različne izvedbe javascripta številne lastniške elemente, ki podlago po nepotrebnem drobijo. Brskalnik Mozilla npr. uporablja izvedbo SpiderMonkey, Microsoft ima JScript, Adobe (s pridruženo Macromedio) pa, kot rečeno, Tamarin.

Adobe je skupaj s kodo izvajalnega sistema skupnosti predal tudi pravočasni prevajalnik (JIT), ki obljublja kar desetkratno pospešitev izvajanja skriptne kode v primerjavi z Mozillinim SpiderMonkeyjem.

Seveda je novo najdeno dobroto Adoba mogoče tolmačiti tudi kot nagajanje Microsoftu, ki je prvega izzval z lastnim konkurentom zapisa PDF.

http://www.mozilla.org/projects/tamarin

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji