Objavljeno: 1.11.2006

Uredba o nadomestilih avtorjev v nasprotju z načeli EU?

Agencija Reuters je včeraj objavila osnutek priporočila, ki ga bo Evropska komisija v prihodnjih mesecih posredovala državam članicam. V njem med drugim priporoča, naj davščine in nadomestila pri nakupu praznih datotečnih nosilcev, kot so diski, spominske kartice, fotokopirni stroji ali zgoščenke, zamenjajo z bolj neposredno usmerjenimi ukrepi za zaščito avtorskih pravic. Evropska komisija je v priporočilu še zapisala, da so tovrstni ukrepi v nasprotju z načeli notranjega trga unije.

V Sloveniji je pred približno dvema tednoma v veljavo stopila uredba o o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje, ki je dodobra podražila zapisljive nosilce in naprave za video ali tonsko snemanje. Kritiki so novo davščino pospremili s pripombo, da je usmerjena zelo neenakomerno, saj je določene izdelke podražila za nekaj, druge pa za nekaj tisoč tolarjev. Podobne ukrepe, katerih namen je vsaj delno poplačilo avtorjev, katerih dela se kopirajo, je doslej uvedlo 20 od 25 članic EU, nekatere že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je začel razmah zapisljivih avdio kaset.

Priporočila komisije niso zavezujoča, a jih članice v praksi spoštujejo, saj gre za pomemben sekundarni vir evropskega prava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji