Objavljeno: 17.10.2006

KOffice 1.6

Izšla je nova različica prosto dostopne pisarniške zbirke za namizno okolje KDE, KOffice 1.6. Novosti so prisotne predvsem v programih Krita in Kexi, posebne pozornosti pa sta bili deležni tudi zapis OpenDocument in podpora MathML v komponenti KFormula, dodane so nove možnosti pisanja skript in posodobljeno orodje KPlato, ki je namenjeno načrtovanju projektov. Na voljo so paketi za distribuciji Kubuntu in SuSE, uporabimo pa lahko tudi živo ploščo CD.

Krita, ki je na konferenci razvijalcev KDE aKademy dobila nagrado za najboljši program, omogoča naprednejše možnosti grafičnih orodij, npr. magnetno izbiranje, nivoje učinkov in možnost uporabe skript namesto vseh zmogljivosti. Orodje za delo s podatkovnimi bazami Kexi je doživelo kar 270 izboljšav, med drugim delo s slikami, zgoščevanje podatkovnih baz, samodejno prepoznavo podatkovnih tipov in skriptna orodja Kross.

Urejevalnik formul v KOffice odslej podpira zapisa OpenDocument in MathML. Prvega uporablja kot privzet zapis, na posebnem preizkusu podpore standardom W3C MathML pa dosega 70-odstotno natančnost. Delo s skriptami omogoča sistem Kross, ki podpira več jezikov in omogoča uporabo skript v KOffice z jeziki Python, Ruby, Javascript in Java. Od nove izdaje naprej je na voljo tudi pisanje skript preko ukazne vrstice, s pomočjo katere lahko npr. samodejno obdelujemo več preglednic hkrati.

www.koffice.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji