Objavljeno: 24.10.2006

Datacenter v kontejnerju

Sun je predstavil rešitev, ki omogoča hitro vzpostavitev podatkovnega centra s strežniki, pomnilniškimi sistemi in vsemi potrebnimi omrežnimi povezavami z že tovarniško namestitvijo v posebne kontejnerje. Projekt Balckbox, kot je ime rešitvi, naj bi bil zanimiv predvsem za podjetja, ki jim primanjkuje prostora v obstoječih podatkovnih centrih ter tistim, ki rabijo storitve podatkovnega centra hitreje, kot je potrebno za postavitev klasičnega podatkovnega centra.

Backbox naj bi bil poleg tega zanimiv kot rešitev za zasilni podatkovni center v primeru nesreč, poleg tega ga je razmeroma enostavno prevažati, s čimer je primeren tudi za začasne postavitve, na primer nudenje podatkovnih storitev na raznih prireditvah. V kontejnerju standardne dolžine 6 metrov (20 čevljev) je prostora za okoli 250 strežnikov Sun Fire T1000, tja do 1,5 PB (petabytov) pomnilniškega prostora ali 2 PB prostora na tračnih enotah. Popolno opremljen podatkovni center v kontejnerju porabi do 200 kW električne energije. Za delovanje je dovolj, da zagotovimo primerni električnih vodnik, omrežni priključek in dovod hlajene vode, ki skrbi, da sistem kljub tesnemu prostoru deluje pravilno.

V ogrodje podatkovnega centra ja namreč vgrajen učinkovit sistem hlajenja, ki skrbi tudi za primerno stopnjo vlažnost, kontejner pa ima povrh vsega posebne blažilce, ki zmanjšajo škodljivi vpliv tresenja ali celo padec za kakih 20 centimetrov brez vpliva na računalniško opremo. Če posamezen kontejner ne zadostuje, je zasnova takšna, da jih lahko sestavljamo in povezujemo v večje modularne celote. Sun je prvi proizvajalec, ki bo ponudil koncept mobilnega podatkovnega centra, naročiti pa jih bo mogoče sredi prihodnjega leta. Tedaj bo znana tudi cena.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji