Objavljeno: 23.10.2006

Datalab raste v Evropo

Podjetje Datalab je na tradicionalni konferenci Pantheon konferenca 2006 spregovorilo o svojih načrtih za prihodnost, ki vključujejo agresivnejši nastop na evropskih trgih, tudi s pomočjo novega partnerstva z družbo Oracle. Podjetje se je s svojim poslovnim informacijskim sistemom usmerilo predvsem na segment mali in srednje velikih podjetij, v zadnjem letu pa so zabeležili veliko rast povpraševanja na tujih trgih, zlasti vzhodne in jugo-vzhodne Evrope. Podjetje ima tako danes že več kot 9.000 uporabnikov svojega programskega paketa, od tega čez 5.700 v Sloveniji. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so tako prodali čez dva milijona evrov licenc in osveževalnih pogodb, letna rast pa presega 30%. Do konca leta naj bi že presegli mejo deset tisoč uporabnikov, čeprav so srednjeročni cilji še bolj drzni.

Datalab je namreč v letošnjem letu sklenil strateško pogodbo z družbo Oracle, ki bo prispevalo svoj podatkovni strežnik za mala in srednje velika podjetja, predvsem pa bodo pomagali Datalabu tržiti izdelek v širši regiji. Na voljo so jim dali številne resurse, kot je so na primer klicni centri v različnih regijah, prek katerih bo Datalab vršil tele-prodajo. Kot je na srečanju omenil Torsti Pullola, vodja oddelka družbe Oracle za partnerje v Evropi, je ameriški proizvajalec zelo zadovoljen s partnerstvom, saj so prve cilje pri Datalabu celo presegli. Za Oracle pa je tovrstno partnerstvo zelo zanimivo, saj si družba s tem utira pot k malim kupcem, kjer doslej ni bilo prisotno.

Datalab sicer pripravlja novo različico 5.5 paketa Pantheon, ki bo v prvem četrtletju naslednjega leta slovenski paket ERP postavil tudi na druge platforme. Poleg možnosti uporabe različnih baz (Microsoft, Oracle), bo Pantehon prvič na voljo tudi za operacijski sistem Linux, s katerim bodo še dodatno znižali celotne stroške lastništva, kar je zanimivo predvsem za razvijajoče se trge. Nova različica peketa bo prinesla temeljito prenovljen uporabniški vmesnik, v kar so vložili precej napora. Programski paket je zato bolj pregleden in lažji za uporabo. Prva stan je namenjena osebnemu pogledu na podatke (dashboard), kjer vsakdo lahko vidi najbolj pogosta poročila in podatke, ki so najbolj pogosto uporabljeni.

Navdušujejo tudi druge novosti, kot je na primer planiranje proizvodnje, ki s tehniko povleci in spusti precej poenostavlja doslej dolgotrajnejše ročno spreminjanje planov. V bodoče bo imel še večjo vlogo kot sedaj modul Zeus, ki skrbi za poslovno inteligenco, novosti pa so tudi iskalnik podatkov in orodje za izmenjavo nalog v delovni skupini. Datalab tudi močno investira v elektronsko izmenjavo podatkov, saj program Pantheon že zdaj podpira elektronske izmenjave skladne s standardi projekta e-Slog.

Za prilagajanje programskega peketa so avtorji pripravili celo nov programski jezik, pravzaprav kar prevajalnik Ares, ki bo omogočal razvoj lastnih modulov za Pantheon. Datalab namreč svojo moč črpa vse več prek partnerskih podjetij, ki skrbijo predvsem za implementacijo paketa in svetovanje strankam, vse boljo pogosto pa razvijajo tudi lastne dodatke. Podjetje tako lahko danes računa na okoli sto partnerjev, ki zaposlujejo skupno štirikrat toliko strokovnjakov za Pantehon. Podjetje je danes prisotno v dvanajstih državah, krog uporabnikov pa se še naprej hitro širi. Uspeh podjetja je potrdila tudi svetovna analitska družba IDC, ki je Datalab uvrstila na tretje mesto na področju paketov ERP v Sloveniji, takoj za družbi SAP in Microsoft. Po številu prodanih licenc pa je Datalab celo prvi.

http://www.datalab.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji