Objavljeno: 19.10.2006

Ne le evro, dvig cen povzroča tudi vlada

Od sobote bo v veljavi vladna uredba, po kateri morajo proizvajalci in uvozniki ob prvi prodaji ali uvozu naprav za tonsko ali vizualno snemanje, plačati posebno nadomestilo za zasebno reproduciranje. Uredba sloni na zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, kar pomeni, da bo razlika v ceni šla avtorjem, ki naj bi bili z množičnim presnemavanjem najbolj oškodovani.

Drugače povedano: pod domnevo, da se zapisljivi mediji in naprave za snemanje uporabljajo pretežno za kopiranje avtorsko zaščitenih del, bo država tovrstne izdelke dodatno obdavčila. Navaden videorekorder bo tako dražji za 900 tolarjev, zapisovalniki CD/DVD za 1500 sit. Podražili so bodo tudi mediji; tako imenovana torta s 25 CD-ji bo dražja za približno 800 tolarjev, kar je malone 100 % več kot doslej. Uredba ni obšla niti trdih diskov, mobilnih telefonov, dlančnikov, pa MP3/MP4 predvajalnikov, tiskalnikov, faksov in optičnih bralnikov. Nekateri prodajalci napovedujejo, da se bodo računalniki zaradi tega podražili za okoli 10 odstotkov.

Poznavalci menijo, da bo uredba pomenila hud udarec za uvoznike naštetih izdelkov, saj so bile marže že doslej nizke in bodo razliko morali v celoti zaračunati končnemu kupcu. Dvajset največjih prodajalcev in uvoznikov je že napovedalo ustavno presojo uredbe, ki naj bi po njihovem mnenju vodila v sivo ekonomijo in ljudi silila k tihotapljenju iz sosednjih držav.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006103&stevilka=4439

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji