Objavljeno: 24.10.2006

Realistične video konference

Cisco in Microsoft sta predstavila nove rešitve, ki obljubljajo, da bodo video konference v bodoče postale bolj realistične in uporabne kot zamenjava za sestanke v živo. Najdlje je šel Cisco z novo družino izdelkov TelePresence, ki predstavljajo pravcato malo revolucijo na tem področju. Gre za izdelke, ki uporabljajo kamere in zaslone visoke ločljivosti (plazemski HDTV, diagonala 65 palcev), ter postavitev opreme, ki kar se da verodostojno oponaša sestanke v živo. Nova rešitev je na voljo v dveh različicah, od katerih zmogljivejša uporablja tri zaslone, cenejša pa le enega.

Zmogljivejši model Cisco TelePresence 3000 predvideva uporabo treh zaslonov postavljenih v polkrožno obliko, ki imajo na drugi strani polovico ovalne mize, za katero lahko sedi na vsaki strani video konference do šest ljudi. Z uporabo zaslonov ločljivosti 1920 x 1080 pik in s pravilno postavitvijo v prostor celota daje vtis, kot da vsi sodelujoči sedijo za isto mizo. Cenejša rešitev TelePresence 1000 uporablja le en zaslon in kamero, namenjena pa je bolj ali manj individualnim video konferencam. Seveda celota za delovanje potrebuje tudi zmogljivejšo komunikacijsko opremo. Poleg omrežne opreme je treba zagotoviti tudi komunikacijske povezave, s hitrostjo od 3 do 9 Mb/s (vertikalna ločljivost 720 vrstic) oziroma 9 do 12 Mb/s (1080 vrstic). Cene niso za vsakogar, saj cenejša rešitev stane 80.000 dolarjev, za TelePresence 3000 pa je treba odšteti 300.000 dolarjev.

Cisco TelePresence 3000.

Cisco TelePresenece 1000.

Precej cenejša je Microsoftova rešitev za video konference, ki vključuje inovativno napravo s panoramskim, 360-stopinjskim snemanjem okolice. Rešitev, ki bo v prodaji sredi leta 2007 bo nosila ime Microsoft Office RoundTable, stala pa bo manj kot 3.000 dolarjev. Celota se priključi na osebni računalnik prek vmesnika USB deluje pa kot konferenčni telefon, ki snema fotografije prisotnih in jih združuje ter osvežuje v panoramski video posnetek na sprejemni strani video konference. Vgrajeni algoritem zna zaznati smer govora in dinamično osvežuje ter osvetljuje le tisti del posnetka, ki je povezan s trenutnim govorcem. Za delovanje potrebuje še strežnik Office Communications Server 2007 ali paket Microsoft Live Meeting.

RoundTable je le eden izmed mnogih izdelkov, ki jih Microsoft pripravlja na področju internetne telefonije in video konferenčnih sistemov. Poleg programskega paketa za internetno telefonijo ePhone, ki se tesno povezuje s poštnim odjemalcem Outlook, Microsoft tesno sodeluje tudi s proizvajalci bodočih internetnih telefonov, ki bodo v svoje izdelke vgrajevali Microsoftovo tehnologijo. Poleg povezave na aktivni imenik in strežnike Office Communications Server bodo omogočali tudi poganjanje prilagojenega odjemalca Microsoft Office Communicator, ki bo nudil dostop do trenutnega sporočanja, video konferenc, imenikov in drugih storitev v Microsoftovem okolju.

Microsoft Office RoundTable.

Microsoft Office RoundTable - odprta kamera.

Uporabniški vmesnik videokonferenčnega sistema pri uporabi sistema RoundTable.

Bodoči internetni telefoni bodo lahko vključevali Microsoft Office Communicator.

http://www.cisco.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji