• BlackBerry za iPhone

    Življenje nekdaj nadvse uspešnega podjetja BlackBerry, brez katerega telefonov si poslovneži niso predstavljali delovnega dneva, je v zadnjem času precej težko. Po neuspelem prehodu na napravo brez fizične tipkovnice so zopet splavili zastavonošo, ki trpežne tipke ima. Kanadsko podjetje si je za promocijo nenavadno oblikovanega telefona Passport omislilo še bolj nenavadno kampanjo. Lastnikom Applovih telefonov bodo Robidnice mastno plačale, v kolikor se odločijo za menjavo. V primeru menjave iPhone 6 za BlackBerry Passport bo lastnik prvega prejel kar 550 ameriških dolarjev. Akcija, ki traja do 1. decembra, velja zgolj za državljane Združenih držav Amerike in Kanade.

    Objavljeno: 27.11.2014 01:00
  • Pirati s pametnimi urami

    Nosljive naprave so vedno bolj priljubljene. Za razmah pametnih ur veliko zaslug nosi Android Wear, Googlov prilagojeni operacijski sistem. Čeprav je platforma še zelo mlada, je na enem področju skorajda popolna. Prilagodljivost pametnih ur z Android Wear s sabo prinaša tudi slabe plati. Enostavnost, s katero uporabnik v trenutku popolnoma predrugači videz ročnega okrasja, je pritegnila pirate. Aplikacija Facer v navezi s spletiščem FaceRepo nam tako v nekaj sekundah uro, kakršna je Moto 360, ki jo bomo podrobneje predstavili v decembrski številki Monitorja, spremeni v kopijo 15.000 evrov vredne naprave. Priljubljenost tovrstnega početja ni ostala skrita budnim očem lastnikov prestižnih blagovnih znamk, zato so prve zahteve po brisanju (pre)dobrih ponaredkov že začele deževati.

    Objavljeno: 26.11.2014 05:00
  • Prostovoljno plačevanje spleta

    Ustvarjalci spletnih vsebin živijo večinoma od reklam. Njihov kruh ni lahek, za nameček pa odjemalci nenehno tarnajo nad nadležnimi oglasi. Ker so si slednji povečini omislili kakšnega od pripomočkov za blokado reklam na obiskanih spletiščih, ustvarjalci spletnih vsebin piskajo še tanjše. Google trdi, da ima rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.

    Objavljeno: 26.11.2014 01:00
  • Mobilna prihodnost je tu

    Podjetje Qualcomm je splavilo referenčni napravi, pametni telefon in tablico, ki utelešata mobilno prihodnost. Razvijalcem sta na voljo napravi z osemjedrnim 64 bitnim procesorjem Snapdragon 810, grafično enoto Adreno 430 ter digitalnim obdelovalcem signalov Hexagon V56.

    Objavljeno: 25.11.2014 12:00
  • Galaxy S5 slabše od pričakovanj

    Samsungu v zadnjem času ne cvetijo rožice. Po poročanju časnika The Wall Street Journal so se Korejci ušteli pri prodaji telefona Galaxy S5. Slednjih so proizvedli petino več kot predhodnikov, prodali pa štirideset odstotkov manj. Zaradi nakopičene zaloge so morali zastavonošo izdatneje oglaševati, kar se je odrazilo pri končnem izkupičku. Posledično se v posvečenih krogih že šušlja, da so rošade v strogem vrhu organizacije le še vprašanje časa, obenem pa vodilni kanijo izdatno prevetriti tudi nabor pametnih telefonov, ki jih bo v prihodnosti precej manj kot danes, ko so letos na trg plasirali kar 56 različnih modelov.

    Objavljeno: 25.11.2014 07:00
  • Regin dostojen vohunski naslednik Stuxneta

    Raziskovalci so odkrili doslej nepoznanega trojanskega konja, ki sodi v isti rang kot Stuxnet, Flame in podobni vladni trojanci. Poimenovali so ga Regin, njegov izvor pa še preiskujejo. Od leta 2008 je okužil računalnike več ustanov – med njimi podjetja, bolnišnice, vladne agencije, raziskovalne ustanove – in prikrito zbiral podatke.

    Objavljeno: 25.11.2014 05:00
  • Pametna ura za otroke

    Nosljive naprave dežujejo z neba. Prodajne police se šibijo pod njihovo težo in zdi se, da jih nič ne more ustaviti. Tajvansko podjetje JoyRay se noriji pridružuje z otroško pametno uro. Podjetje je prepričano, da je trg otroških nosljivih naprav zlata jama prihodnosti. Medtem ko se otroci z njimi zabavajo, starši v vsakem trenutku vedo, kaj se z otrokom dogaja.

    Objavljeno: 24.11.2014 11:00
  • PC konzola

    V svetu Xboxov, Playstationov in Wiijev smo se igričarji razvadili. Novejše naslove večinoma preigramo s kavča, izjeme so zgolj igre, spisane za PC. Ker bi tudi slednje raje igrali udobno nameščeni v dnevni sobi, je veliko pozornosti vzbudila najava konzole Steam Machine podjetja Valve, a kaj, ko kani igričarski velikan Parni stroj splaviti šele naslednje leto. Za neučakane je poskrbel Dell, natančneje njegov oddelek Alienware.

    Objavljeno: 24.11.2014 05:00
  • Ura z elektronskim črnilom

    Iz Japonske prihaja zanimiva zapestna ura FES Watch, ki ima zaslon in celo pas v celoti izdelan s tehnologijo elektronskega črnila. S preprostim pritiskom na tipko lahko povsem spremenimo videz in barvno kombinacijo ozadja ure in pripadajočega pasa za uro. Uporabniki lahko izbirajo med 24 različnimi vzorci in črno-belimi barvnimi kombinacijami

    Objavljeno: 23.11.2014 01:00
  • 1 TB spletnega pomnilnika ob nakupu Chromebooka

    Google se je odločil za nadvse zanimivo promocijo svojih prenosnikov Chromebook. Do konca letošnjega leta bodo vsakemu novemu kupcu prenosnika Chromebook dodali še 1 TB pomnilniškega prostora v spletni storitvi Google Drive in sicer brezplačno za obdobje dveh let. Tržna vrednost tolikšnega prostora za omenjeno obdobje je 240 dolarjev, kar je celo več, kot stanejo nekateri prenosniki. Cene v ZDA se pričnejo pri 200 dolarjih, večina modelov pa stane manj kot 300 dolarjev.

    Objavljeno: 23.11.2014 01:00
  • Gorilla Glass 4 varuje zaslone pred padci

    Podjetje Corning je svojevrsten fenomen, saj je svojimi specializiranimi stekli zaslovel kot glavni ponudnik na področju pametnih telefonov. Kljub temu svoje izdelke nenehno izboljšujejo in za svojo četrto generacijo izdelkov trdijo, da je najboljša doslej.

    Objavljeno: 22.11.2014 01:00
  • EU pripravlja nove ukrepe proti Googlu

    Po tem, ko je Evropska unija od Googla zahtevala možnost, da izbriše oziroma »pozabi« osebne podatke o uporabnikih, zdaj pripravljajo nove ukrepe. V parlamentu je na mizi osnutek zahteve, po kateri bo moral Google ločiti svoj posel povezan s spletnim iskalnikom od drugih spletnih storitev, ki jih nudi.

    Objavljeno: 22.11.2014 01:00
  • SiMobil splavil tehnologijo LTE-A

    Pri SiMobilu so danes na novinarski predstavitvi predstavili tehnologijo LTE-A (kot Advanced), ki je že na voljo na šestih lokacijah po Sloveniji. SiMobil je sicer eden izmed prvih evropskih ponudnikov s tehnologijo LTE-A, gre pa za vmesni korak proti naslednji generaciji mobilnih storitev, torej k tehnologiji 5G.

    Objavljeno: 21.11.2014 15:00
  • Mozilla in Yahoo, zavezništvo drugoligašev

    Mozilla je sporočila, da so sklenili dogovor z Yahoojem, ki bo v prihodnjih različicah brskalnika Firefox postal privzeti iskalnik. S tem se končuje obdobje Googla v Firefoxu, kar smo potihoma pričakovali vse od izida Chroma.

    Objavljeno: 21.11.2014 06:00
  • Amazon načrtuje brezplačno pretočno video storitev

    Sodeč po pisanju uglednega dnevnika New York Post, bo Amazon kmalu omogočil brezplačno pretočno (streaming) gledanje izbranega video gradiva v zameno za pravico objave reklamnih sporočil med oddajami in filmi. To ni prvič, da Amazonu pripisujejo tovrstno potezo, saj je v začetku leta o tem pisala tudi poslovna revija WSJ, vendar je spletni velikan to odločno zanikal.

    Objavljeno: 21.11.2014 01:00
  • Spletni trgovec leta je Mimovrste.com

    Na sklepni prireditvi projekta Spletni trgovec leta, ki ga že tretjič zapovrstjo organizira portal Ceneje.si, je letošnji naziv prejela spletna trgovina Mimovrste.com. Slednja je naslov prejela že leta 2012, letos pa prihaja po večjih spremembah na portalu. Glas ljudstva je že drugo leto zapored izbral spletno trgovino Ličila.si. Za podelitev nazivov so pri Ceneje.si sodelovali z raziskovalno hišo Valicon, ki je naredila raziskavo z več kot 36.000 spletnimi uporabniki.

    Objavljeno: 20.11.2014 19:00
  • Dolg izpad delovanja za Azure

    Microsoftov sistem storitev v oblaku Azure je v sredo 19.11. doživel kot kaže doslej največji izpad delovanja. Uporabniki poročajo, da je bila ponekod storitev strežnikov nedosegljiva skoraj 11 ur, čeprav je večina doživela izpad v trajanju nekje med 5 in 8 urami.

    Objavljeno: 20.11.2014 01:00
  • 4K prinaša težave za avtorje risank

    Ultra visoka ločljivost, znana pod kratico 4K, prinaša nov kakovostni skok za gledalce filmskega gradiva. Toda ustvarjalci filmov, še posebej pa risank, niso tako navdušeni. Za izdelavo sodobnih računalniško generiranih risank animatorji že danes porabijo ogromne količine računalniških sredstev, tipično cele farme strežnikov in ogromno dejanskega in procesorskega časa za pripravo vseh potrebnih scen.

    Objavljeno: 20.11.2014 01:00
  • Tablica Jolla obuja MeeGo

    Startup podjetje Jolla se skuša vmešati v tekmo mini tablic z izdelkom, ki temelji na operacijskem sistemu Sailfish 2.0. Naj spomnimo, da je to naslednik operacijskega sistema MeeGo, ki sta ga leta 2010 z velikim pompom najavila Nokia in Intel ter ga nato zelo hitro tudi opustila.

    Objavljeno: 20.11.2014 01:00
  • WhatsApp dobil nezlomljivo šifriranje

    Ena najbolj priljubljenih aplikacij za pošiljanje sporočil WhatsApp je dobila šifriranje, ki ga niti policija niti ponudnik aplikacije ne moreta zlomiti. Menda. Partnerstvo s podjetjem Whisper Systems namreč prinaša podporo protokolu TextSecure.

    Objavljeno: 19.11.2014 05:00
  • Googlov kvantni skok pri razpoznavi slik

    Googlovi znanstveniki, ki se ukvarjajo s področjem računalniškega vida, so uspeli naredi veliki preskok na področju računalniškega učenja za razpoznavo in opisovanje fotografij. Novi algoritmi obljubljajo, da bodo računalniki znali pravilno razpoznati predmete na fotografijah in jih obenem samodejno opisati v naravnem jeziku.

    Objavljeno: 19.11.2014 01:00
  • Nokia se vrača s tablico N1

    Nokia kljub prodaji svojega oddelka za mobilne telefone ameriškemu Microsoftu, kot kaže še ni rekla zadnje besede na področju mobilnih naprav. Med potrošnike se bodo vrnili z svojo najnovejšo tablico, ki so jo poimenovali N1. Gre za tablico, ki bo s svojim 7,9-palčnim zaslonom in ločljivostjo 2.048 × 1.536 pik konkurirala zlasti Applovemu modelu iPad Mini 3.

    Objavljeno: 19.11.2014 01:00
  • Samsungov projekt s presežkom

    Samsung je na razvojni konferenci sodelujočim pripravil predogled nenavadne prostorske video kamere z imenom Project Beyond. Prototip vsebuje kar 16 video kamer ločljivosti HD, ki so vgrajene v ohišje z obliko diska, s katerimi lahko snemajo 360-stopinjski video posnetek v tehniki 3D. Vgrajene kamere zajemajo kar milijardo pik na sekundo zato je potrebna kar velika procesna moč za interpretacijo podatkov.

    Objavljeno: 18.11.2014 01:00
  • Zmogljivejša fotografska tipala za telefone

    V naslednjem letu si lahko obetamo mobilne telefone, ki bodo imeli ločljivost fotografskih tipal 21 in celo 24 milijonov pik. Sony je tako predstavil tipalo Exmor RS IMX230, ki je najzmogljivejši izdelek te vrste za mobilne telefone. Poleg ločljivosti 21 milijonov pik ga odlikuje sistem samodejnega ostrenja slike, ki vsebuje kar 192 nadzornih točk. S tem dosegajo odlične posnetke tudi pri hitro gibajočih se kadrih.

    Objavljeno: 18.11.2014 01:00
  • Video: iPhone 6+

    Čez en teden izide nova številka Monitorja, v kateri smo preizkusili tudi novi, veliki iPhone 6+. Pri tem smo posneli tudi kratek video:

    Objavljeno: 17.11.2014 10:00
  • Microsoft bo telefone Lumia spravil na Windows 10

    Microsoft je prek Twitterja oznanil, da bodo pri vseh telefonih Lumia z operacijskim sistemom Windows Phone 8 poskrbeli za nadgradnjo na Windows 10. Podrobnosti o telefonski izvedbi prihajajočega operacijskega sistema za praktično vse tipe naprav (računalniki, tablice in telefoni) so sicer še zavite v meglo, o njih namerava Microsoft spregovoriti šele po novem letu.

    Objavljeno: 17.11.2014 01:00
  • Spopad v Androidnem taboru

    Kot da ne bi bili dovolj patentni sproti med ponudniki različnih mobilnih platform, se zdaj stopnjujejo tudi spori znotraj istega tabora, tokrat med ponudniki Androida. Začela je Nvidia, ki je septembra tožila družbo Qualcomm, češ da ta uporablja patentne družbe Nvidia, ne da bi plačevali licenčnino.

    Objavljeno: 17.11.2014 01:00
  • Skype se seli v brskalnik

    Danes lahko prek omrežja Skype komuniciramo prek osebnega računalnika, tablice, telefona, igralne konzole, celo televizorja. Toda pri Microsoftu menijo, da to še ni dovolj, zato so oznanili, da bo najbolj priljubljena storitev za digitalno komunikacijo kmalu na voljo tudi v spletnem brskalniku.

    Objavljeno: 17.11.2014 01:00
  • Je Plus prevelik?

    Uradnih podatkov sicer ni mogoče dobiti, toda raziskava Consumer Intelligence Research Partners kaže, da je v ZDA »običajni« iPhone 6 veliko bolje prodajan od velikega, 5,5-palčnega modela 6 Plus. Prvega naj bi se prodalo v okoli 68%, drugega pa le 23%. Preostanek, 9% odpade na prodajo starejših modelov 5s in 5c, ki so še v prodaji. Mimogrede, ob lanski predstavitvi novih iPhonov je prodaja starejših modelov 5 znašala okoli 16%, kar bi dalo misliti, da se novi iPhoni 6 bolj iskani. Morda zato ker so večji? 

    Objavljeno: 16.11.2014 08:00
  • Z Nexusi 6 se malce mudi

    Novi Googlovi (oz. Motorolini) 6-palčni telefoni Nexus 6, ki so bili predstavljeni pred časom, so končno na voljo, poročajo uporabniki, ki so jih dovolj hitro (pred)naročili. Te dni namreč začenjajo prihajati po pošti. Vendar, nenavadno, ne iz ameriških naslovov, kot je običajno (ponavadi pridejo iz katerega izmed FedExovih centrov), ampak neposredno iz Kitajske. Kot kaže dokument, ki so ga objavili na strani Android police, pošiljke štartajo neposredno v Shenzenu, mestu/področju, kjer se v resnici izdela največji del svetovne elektronike. Kar kaže na to, da Google z dobavami malce kasni. In verjetno bo še, kajti trenutno novih Nexusov ni mogoče naročiti, ker jih je zmanjkalo...

    Objavljeno: 16.11.2014 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji