Novice

 • Applova samodejna posodobitev

  Apple je računalnikom Mac poslal prvo samodejno posodobitev. Doslej so uporabniki sami odločali kdaj in kako se bodo nadgradnje izvajale, tokrat pa se varnostna zaplata avtomatsko namesti na računalnik. Sprememba jabolčne politike je posledica upoštevanja opozoril raziskovalcev z inštituta Carnegie Mellon University Software Engineering Institute ter vladnega oddelka za državno varnost ZDA. V poročilu institucij so poimensko navedeni grešniki, ki niso zakrpali znanih varnostnih lukenj. Apple je imel na dolgu zaplato, ki bi zaščitil protokol za omrežni čas (NTP). Protokol za sinhronizacijo ur na računalnikih v omrežju je bil v preteklosti že uporabljen za nečedna dejanja nepridipravov. Kljub temu, da Apple trdi, da tovrstnih dogodkov v operacijskem sistemu OS X ni bilo, so prvič v svoji zgodovini luknjo zakrpali s samodejno posodobitvijo računalnikov Mac. Nadgradnja je hitra in neboleča, računalnika po njeni namestitvi ni treba ponovno zaganjati.

  Objavljeno: 24.12.2014 08:00več
 • Zaradi ranljivosti mobilni pogovori niso nič kaj zasebni

  Nemški raziskovalci so odkrili novo ranljivost v protokolu SS7, ki omogoča prisluškovanje klicem in sporočilom prek mobilnih telefonov. Ugotovili so, kako je mogoče izrabiti funkcije, ki so v SS7 vgrajene s povsem drugačnimi in legitimni nameni, da potem prestrezajo komunikacijo prek telefona. Podrobnosti bodo predstavili na konferenci v Hamburgu.

  Objavljeno: 24.12.2014 05:00več
 • Barilla tiska testenine

  Italijansko živilsko podjetje Barilla je tehnologijo 3D tiskanja objelo z obema rokama. Nedavno so izvedli oblikovalski natečaj za novo vrsto testenin. Zmagal je 3D načrt testenin, ki se ob stiku z vrelo vodo razcvetejo kot vrtnica. Poimenovali so jih Rosa. V podjetju so nad zmagovalno obliko navdušeni in jo nameravajo udejanjiti v izdelkih prihodnosti. Obenem raziskujejo možnost tiska testenin v restavracijah, kjer bi s pomočjo posebnih 3D tiskalnikov gostje za večerjo lahko naročili poljubno obliko priljubljene jedi iz testa.

  Objavljeno: 24.12.2014 05:00več
 • Napad na Severno Korejo

  Severna Koreja je odrezana od sveta. Vse kaže, da gre za povračilne ukrepe ZDA vsled napada na podjetje Sony. Množična porazdeljena ohromitev storitve (napad DDoS) je povzročila izpad interneta na ozemlju Severne Koreje. Ker je vlada Združenih držav Amerike (in FBI) takoj po vdoru v omrežje podjetja Sony kot glavnega krivca izpostavila Demokratično ljudsko republiko Korejo ter med vrsticami zagrozila z maščevanjem, je logično sklepati, da za napadom stojijo prav Američani. Zanimivo je, da taista vlada strogo nasprotuje tovrstnemu (kiber) terorizmu. Obenem čudi, da v javnosti velja mnenje o nedolžnosti Korejcev, saj naj bi bili tehnološko nedorasli naprednemu varnostnemu sistemu.

  Objavljeno: 23.12.2014 11:00več
 • Dve leti zapora zaradi pranja denarja z bitcoini

  Nekdanji izvršni direktor BitInstanta in član upravnega odbora Fundacije Bitcoin Charlie Shrem je bil zaradi pranja denarja obsojen na dve leti zapora, tri leta preizkusne dobe in globo v višini 950.000 dolarjev. Shrem je krivdo priznal in si s tem zagotovil milejšo kazen od prvotno zagrožene.

  Objavljeno: 23.12.2014 05:00več
 • MacBook Air 2015

  Applov najtanjši prenosnik bo v letu 2015 deležen precej pozornosti. Po besedah analitika podjetja KGI Securities (Ming-Chi Kuo) naj bi mojstri iz Cupertina pripravljali čisto svežega malčka. MacBook Air 2015 bo imel 12 palčni zaslon, sledilno ploščico brez klika ter neslišno hlajenje brez vrtljivih delov. Spremenjena naj bi bila tudi oblika, MacBook Air bo zopet shujšal. Nov prenosnik izpod Applovih rok je težko pričakovan, o njegovem prihodu se šušlja že nekaj časa. Za zamudo naj bi bil kriv Intel. V tankem MacBooku bo namreč tiktakal varčni procesor Broadwell Core M, ki so ga pri silicijskem gigantu splavili šele novembra. MacBook Air 2015 bo tako nared šele nekje v polovici prihodnjega leta. Na prodajne police naj bi prišel v treh različnih preoblekah, srebrni, zlati in sivi barvi.

  Objavljeno: 23.12.2014 05:00več
 • NASA v vesolje poslala - izvijač

  Ameriška vladna agencija NASA astronavtom v vesolje dodatno opremo in izdelke običajno pošlje s posebnimi oskrbovalnimi leti. Preizkušeni način je dolgotrajen, zato astronavti na naročeno robo čakajo tudi po več mesecev. Tovrstnih težav bo kmalu konec, čudodelna rešitev se skriva v uporabi 3D tiskalnika. Ko si je poveljnik mednarodne vesoljske postaje Barry Wilmore nedavno zaželel poseben izvijač, so z Zemlje v vesolje poslali zgolj načrte zanj. Izvijač je Wilmore natisnil s 3D tiskalnikom in se vpisal v zgodovino, saj gre za prvi (fizični) predmet, ki smo ga z našega planeta v vesolje poslali po elektronski pošti.

  Objavljeno: 22.12.2014 07:00več
 • Instagram naredil čistko

  Priljubljena družabna storitev Instagram je izvedla veliko čistko in razjezila precej svojih uporabnikov. V akciji, s katero so odstranili številne lažne račune, ki so po omrežju na veliko smetili, so Instagramovci nekaterim zvezdnikom z milijoni sledilci drastično zmanjšali njihovo (očitno zavajajočo) priljubljenost. Uporabniki so jezni, tisti z največjim padcem sledilcev pa so račune na družabnem omrežju celo ukinili. Zanimivo je, da je največji padec priljubljenosti ob čistki doživel Instagram sam, saj je izgubil tretjino vseh uporabnikov. Kaj za podjetje v lasti družabnega giganta Facebook pomeni 18 milijonov manj obiskovalcev dnevno, še ni znano.

  Objavljeno: 22.12.2014 05:00več
 • Facebooku upada članstvo, preizkušajo pa spletno prodajalno

  Sodeč po najnovejši raziskavi, med mladimi, pa tudi ostalimi Facebook ni več tako priljubljen, kot v preteklih letih. V ZDA so izmerili, da je odstotek najstnikov med 13 in 17 leti upadel na 88%, kar je precej manj kot 94% v letu 2013 in 95% v letu pred tem. Tudi med ostalimi skupinami uporabnikov je moč zaznati prvi padec interesa – v letu dni je padel iz 93% na 90%.

  Objavljeno: 21.12.2014 01:00več
 • Withings Activité

  Pametna ura francoskega proizvajalca Withings združuje najboljše lastnosti starega in novega Ura z imenom Activité ima namesto digitalnega zaslona klasično številčnico, kjer točen čas prikazujejo kazalci. Mehanizem, ohišje iz nerjavečega jekla in konstrukcijo so naredili v Švici, usnjeni pas in podobo pa v Franciji. Elegantni uri bi le malokdo pripisal, da gre za moderno pametno uro.

  Objavljeno: 21.12.2014 01:00več