• Razkrivanje poslovnih skrivnosti se ne izplača

    Bivši Applov uslužbenec, ki je bil leta 2010 aretiran zaradi izdajanja poslovnih skrivnosti, je bil obsojen na eno leto zapora, vrniti pa bo moral tudi 4,5 milijona dolarjev, ki jih je nezakonito pridobil. Paul Shine Devine je bil med leti 2005 in 2010 zadolžen za globalno dobaviteljsko verigo in si je svoje plačo popravljal s prodajo informacij o predvidenih Applovih novih izdelkih in njihovih cenah. Nekaj denarja je bilo vezanega tudi na količino sestavnih delov, ki jih je podjetje prek njega uspelo prodati Applu.

    Objavljeno: 9.12.2014 11:00
  • Nexus 6 bi moral imeti bralnik prstnih odtisov…

    … vendar ga očitno nima. Kaj se je zgodilo?

    Objavljeno: 9.12.2014 10:00
  • Navidezna resničnost je nevarna. Baje.

    Podjetje Oculus, ki ga strokovno vodi John Carmack, legenda »igričarskega« podjetja ID Software (Wolfenstein 3D, Doom, Quake…), in Samsung sta začela sprejemati prednaročila za očala Gear VR. Očala za navidezno resničnost, ki so bila predstavljena že na berlinskem sejmu IFA, so trenutno v fazi »Innovator edition«, kar je po besedah razvijalcev nekje med polnokrvnim izdelkom in prototipom. Kupimo jih lahko za 199 dolarjev, oz. 249 dolarjev, če se odločimo tudi za priporočeni bluetooth krmilnik, seveda pa moramo ceni prišteti še telefon Samsung Note 4, ki je edini, s katerim očala delujejo. Slednja namreč nimajo svojega zaslona, ampak namesto njega uporabljajo telefonov zaslon AMOLED, ki ga je Carmack pohvalil kot bistveno hitrejšega od zaslonov LCD, zaradi česar je primeren za navidezno resničnost.

    Objavljeno: 9.12.2014 10:00
  • Sony nima sreče

    Po tem ko je bil žrtev napada v katerem so mu hekerji ukradli še neobjavljene filme in osebne podatke zaposlenih (in za katerega so nekateri obsodili kar Severno Korejo) ima Sony trenutno ohromljeno tudi svoje omrežje Playstation. Sony je na Twitterju potrdil, da imajo težave, s tem pa se je pohvalila tudi hekerska skupina Lizard Squad. Ali ima slednja v resnici kakšno povezavo s težavami, še ni jasno, naj bi pa bili odgovorni za težave omrežja Xbox, ki je prejšnji teden pokleknilo pod napadom DDOS.

    Objavljeno: 8.12.2014 12:00
  • Googlov Inbox se razvija

    Z novim pogledom na elektronsko pošto, kot si je mogoče predstavljati sistem Inbox, ima Google še velike načrte, saj se razvoj nikakor še ni končal. Izdelku, ki smo ga pri Monitorju preizkusili v zadnji številki, bodo namreč dodali podporo tudi za konkurenčne spletne brskalnike, govori se o podpori več poštnim predalom… Morda najbolj zanimiva je obljubljena možnost »preklica sporočila«, ki bo menda vgrajena tako v spletno različico, kot tudi v aplikaciji za Android in iOS. Ni čisto jasno kako točno bo delovala, zelo verjetno pa podobno kot deluje dodatek za Gmail iz zavihka Labs, ki oddajo sporočila zakasni za deset sekund in s tem omogoči še pravočasen »preklic« oddaje morebiti zatipkanega sporočila.

    Objavljeno: 8.12.2014 11:00
  • Cortana za Windows 10

    Pri Microsoftu bodo imeli konec januarja dogodek, kjer naj bi predstavili več novosti prihajajočega operacijskega sistema Windows 10 (nekaj smo o njem sicer že pisali). Pri spletni strani WinBeta pa so očitno že prišli do neobjavljene različice prihajajočega sistema, v katero je že vgrajena digitalna pomočnica Cortana, sicer znana iz mobilnega operacijskega sistema Windows Phone.

    Objavljeno: 7.12.2014 15:00
  • Vesoljsko plovilo ni pametnejše od vašega pametnega telefona

    Ob vseh testih nove strojne in programske opreme v naši reviji bi zlahka pozabili, da številne naprave, vozila in plovila poganja stara oprema. Nič drugače ni s kapsulo Orion, ki jo je NASA v petek prvikrat izstrelila. Ko se je povzpela na višino 8500 kilometrov in v štirih urah dvakrat obkrožila Zemljo, jo je krmilila 12 let računalniška oprema.

    Objavljeno: 7.12.2014 05:00
  • YotaPhone 2 z dvema zaslonoma tudi v Evropi

    Telefon YotaPhone 2 je pametni posebnež, ki ima dva zaslona – na eni strani ima navaden barvni LCD, na drugi pa 4,7 palčni črno-beli zaslon E-Ink. Na slednjem lahko prikazuje različna opozorila oziroma statuse, denimo zgrešene klice, uro, novo elektronsko pošto in podobno, pri tem pa porabi izredno malo energije. Na njem lahko beremo tudi knjige in članke. Pri taki uporabi zdrži okoli 100 ur uporabe. Na drugi strani pa gre za povsem klasičen telefon Android .

    Objavljeno: 6.12.2014 10:00
  • SSDji so se izkazali za izredno vzdržljive

    Pri spletni strani The Tech Report so se pred dobrim letom lotili resnega preizkusa vzdržljivosti pogonov SSD. Pri klasičnih vrtljivih diskih (HDD) so tovrstni preizkusi razmeroma redki, saj se tehnologija prehitro spreminja, diski pa imajo v splošnem predolge življenjske dobe, da bi se jih lahko na ta način preizkušalo. Pri SSDjih pa vseeno obstaja nekaj več pomislekov glede življenjske dobe, predvsem pri količini podatkov, ki jih lahko SSD v svojem življenju zapiše oziroma prepiše.

    Objavljeno: 5.12.2014 11:00
  • Odkrit program NSA, namenjen vdiranju v mobilna omrežja

    Sodeč po poročilu, objavljenem ta teden, je ameriška agencija za nacionalno varnost NSA redno vdirala v mobilna omrežja po celem svetu. Pri tem so jim bili v pomoč tehnični podatki tako obstoječih kot načrtovanih omrežji, s tem, da so tudi sami vnašali varnostne luknje in ranljivosti v omrežja. Poročilo se sklicuje na dokumente, ki jih je lani razkril žvižgač Edward Snowden, kjer je med drugim zapisano, da so pri NSA tesno sodelovali z odgovornimi združenji oziroma skupinami, namenjenimi določevanju in razvijanju standardov na področju telekomunikacij. Med drugim so tako propagirali uporabo šifrirnih tehnologij, za katere so bile znane varnostne luknje oziroma pomanjkljivosti.

    Objavljeno: 5.12.2014 10:00
  • Ogled iger v živo preko Steam Broadcasting

    Z dvigom priljubljenosti računalniških iger je v zadnjih letih vse bolj priljubljeno tudi spremljanje najboljših igralcev v živo. Na tem področju je doslej dominiralo omrežje Twitch, ki ga je septembra letos kupil Amazon za 970 milijonov dolarjev, sedaj se je na to področje spustilo tudi podjetje Valve prek svoje izjemno priljubljene platforme Steam.

    Objavljeno: 4.12.2014 15:00
  • Hitrost 600 Mb/s na 45.000 kilometrov

    Na Zemlji jemljemo hitre podatkovne povezave za samoumevne, a v vesolju so stvari drugačne. Prenos prek satelitov ni bil nikoli zelo hiter in tudi na Zemlji so optične povezave v podmorskih kablih daleč najcenejši, najhitrejši in najzmogljivejši način povezav. Zato je še posebej razveseljiv dosežek Evropske vesoljske agencije (ESA), ki je uspela podatke na razdalji 45.000 kilometrov prenesti s hitrostjo 600 Mb/s.

    Objavljeno: 4.12.2014 05:00
  • Intel in SwiftKey pripravila novo programsko opremo za Stephena Hawkinga

    Angleški fizik Stephen Hawking ima zaradi amitrofične lateralne skleroze (ALS) izredne težave pri komunikaciji. Do sedaj je izbiral črke v vrtečem se seznamu, kjer jih je lahko potrdil z majhnimi premiki obrazne mišice, sedaj pa so pri Intelu v sodelovanju z njim pripravili novo orodje, imenovano ACAT (Assistive Context Aware Toolkit). To bo njemu in drugim, ki trpijo za podobnimi boleznimi, močno olajšalo komunikacijo.

    Objavljeno: 3.12.2014 15:00
  • Objavljeni osebni podatki več tisoč Sonyjevih zaposlenih

    Pisali smo že o vdoru v Sonyjeve strežnike, v spletu so se znašli štirje novi filmi, med katerimi se eden že vrti v kino dvoranah, ostali trije pa so še neobjavljeni. Sedaj pa so se v spletu znašli še dokumenti, v katerih so zabeleženi osebni podatki več tisoč Sonyjevih uslužbencev. Med podatki so tako imena kot tudi naslovi, številke zdravstvenega zavarovanja in celo plače. Pri slednjih izstopajo visoke plače nekaterih vodilnih v podjetju, med njimi je kar 17 takih, ki imajo plačo višjo od milijona dolarjev.

    Objavljeno: 3.12.2014 10:00
  • Naslednik telefona OnePlus One prihaja čez slabo leto

    Pred kratkim smo v našem preizkusu zmogljivejših pametnih telefonih pisali tudi o kitajskem telefonu s preprostim imenom One. Gre za zanimiv in zmogljiv telefon za izredno ugodno ceno, na katerem pa lahko že po privzetem teče priljubljen ROM Cyanogen. Telefon je  tudi odklenjen za enostavnejšo menjavo programske opreme.

    Objavljeno: 3.12.2014 09:00
  • Rast kitajskega trga mobilnih naprav se upočasnjuje

    Sodeč po podatkih analitske hiše IDC se kitajski apetit po pametnih telefonih počasi umirja. Gre za največji trg za mobilne naprave na svetu, lani (torej 2013) se je število prodanih pametnih telefonov povečalo za kar 64 odstotkov glede na leto pred tem. Popularni so predvsem cenejši modeli, najbolj modeli z operacijskim sistemom Android, ponudnikov je zelo veliko, največji delež (kar 87 odstotkov) predstavljajo domača podjetja, denimo Huawei, Lenovo in Xiaomi.

    Objavljeno: 2.12.2014 12:00
  • Nova zlonamerna koda naprodaj za 2000 USD

    Na kriminalnih spletnih straneh se prodaja nova zlonamerna koda, namenjena okužbi prodajnih terminalov. Gre za program LusyPOS, podoben tistemu, ki je letos okužil prodajne terminale ameriške verige Target (o čemer smo sicer pisali), takrat so napadalci ukradli osebne podatke več kot sto milijonov strank. Novo zlonamerno kodo so odkrili pri spletni strani VirusTotal, kamor lahko uporabniki naložijo sumljive datoteke za pregled. Raziskovalci pravijo, da naj bi imela koda LusyPOS kar nekaj podobnosti z zlonamernima programoma Chewbacca in Dexter, oba sta namenjena okužbi POS terminalov.

    Objavljeno: 2.12.2014 10:00
  • Google Glass z Intelovimi čipi

    Google Glass se vrača v velikem loku, saj bo elektroniko zanj dobavljal Intel, poročajo viri blizu podjetja. Komercialno dostopne izdelke lahko pričakujemo že prihodnje leto, potem ko so letos razdelili precej prototipov.

    Objavljeno: 2.12.2014 05:00
  • Je to naslednik Lumie 1020?

    Na kitajski strani se je pojavil telefon, na katerem piše, da gre za prototip, na videz pa spominja na Nokiin telefon Lumia 1020, ki je imela fotoaparat s kar 41 milijoni svetlobnih tipal (tako kot predhodnica Nokia 808). Šlo naj bi za novi prototip podobnega aparata, le da je tokrat leča videti še nekoliko večja. Na napravi naj bi tekel Windows Phone 8.1, imela naj bi pet-palčni zaslon ločljivosti 1080p. O telefonu sicer ni znanega nič konkretnega, lahko, da gre za prototip naprave, ki v tej obliki sploh ne bo videla luč dneva.

    Objavljeno: 1.12.2014 14:00
  • Finske šole bodo svinčnike zamenjale za tipkovnice

    Učenje pisanih črk bo na finskem  očitno zamenjalo učenje tipkanja. Učenje tiskanih črk seveda ostaja, učenje pisanih pa od šolskega leta, ki se bo začelo jeseni 2016, ne bo več obvezno, namesto njega bodo šole učile tipkanje in »texting« (torej hitro pisanje na telefonih). S tem, da se v osnovnih šolah uči tipkanje, se seveda povsem strinjamo, pravzaprav nas bega, zakaj se tega pri nas ne uči. Učenje hitrega pisanja na telefonih nam je sicer bolj nenavadno (sploh smo mnenja, da so mlajši tega že bolj vešči od svojih učiteljev), verjamemo pa, da bi bilo vsaj pri nas veliko kritik, če bi želeli v naših šolah prenehati z učenjem pisanih črk.

    Objavljeno: 1.12.2014 12:00
  • Kaj sporočamo s smeški? ;-) 

    Smeški, ki so bili nekoč sestavljeni iz enostavnih znakov :-), so prerasli v industrijo aplikacij, ki ponujajo najrazličnejše vrste slikovnih smeškov oziroma emojijev in ikon. Tipkovnice pametnih telefonov imajo sedaj že v osnovi okrog 850 slikovnih smeškov za različna čustva in dejanja. Kot ugotavljajo znanstveniki, smeški spreminjajo naravo spletnega komuniciranja in lahko na uporabnika in njegovo komunikacijo vplivajo veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled.

    Objavljeno: 1.12.2014 10:00
  • Ko hekerji kradejo še neobjavljene filme...

    Podjetje Sony Pictures je bilo v zadnjem tednu tarča hekerskega napada, zaradi katerega se naj bi v zadnjih dnevih začeli v spletu pojavljati štirje povsem novi filmi. Gre za filme Fury (vojaški film z Brad Pittom v glavni vlogi), Annie (družinska komedija), Mr. Turner (zgodovinska drama) in Still Alice (drama). Prvi, torej Fury, je edini izmed filmov, ki se že predvaja v kino dvoranah, vsi štirje so preko piratskih strani na voljo v DVD kakovosti. Po pisanju strani TorrentFreak je Fury ta hip na drugem mestu po prenosih na spletni strani The Pirate Bay.

    Objavljeno: 1.12.2014 08:00
  • Applova tablica za profesionalce

    Japonska revija Mac Fan je objavila podrobnosti o pričakovanem iPadu Pro. Jabolčna tablica za profesionalce, ki se bo morda imenovala iPad Air Plus, bo imela 12,2 palčni LCD zaslon, ohišje debeline 7 milimetrov, močnejši A9 procesor, večje zvočnike in podobno obliko kot iPad Air 2 ali zadnji Mini. Poleg večje tablice v Cupertinu pridno delajo tudi na manjši. V pripravi je tanjši iPad Mini 4 s procesorjem A8X. Obe tablici naj bi bili nared do sredine leta 2015.

    Objavljeno: 30.11.2014 06:00
  • Kartica vseh kartic z brezplačnim prednaročilom

    Pametna plačilna kartica Plastc Card, ki na prodajne police pride poleti 2015, je brezplačno na voljo kot prednaročilo. Ob prejemu bo še vedno treba zanjo odšteti 155 ameriških dolarjev, a se bo za žrtev odkupila z vgrajenim zaslonom iz elektronskega papirja, ki bo dinamično prikazal podatke o imetniku, shranjenih karticah, črtnih kodah in še kaj, prepisljivim magnetnim in NFC / RFID čipom, nizko energijsko Bluetooth povezavo (BLE), prostorom za podatke o dvajsetih plačilnih karticah ter avtonomijo, ki narekuje zgolj mesečno polnjenje vgrajene baterije. Na nesramno povabilo se bo bržčas odzvalo precej Zemljanov, saj je kartica Plastc kljub plačljivi rezervaciji v prvem tednu zbrala pet milijonov prednaročil. Kartico, ki bo naredila red v denarnici, bodo z veseljem poslali tudi v Slovenijo.

    Objavljeno: 29.11.2014 10:00
  • Ubuntu telefon 2015

    Prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Ubuntu Touch bo na voljo na začetku leta 2015. Podjetje Canonical bo skupaj s kitajskim proizvajalcem pametnih telefonov Meizu zanimivo napravo, ki bo v bistvu izpeljanka modela M4, bržkone predstavil že letos. Kljub dolgemu čakanju so pričakovanja javnosti velika. Nič čudnega! Telefon bo poganjal tako mobilne kot namizne aplikacije, priključen na monitor in druge zunanje naprave se bo obnašal kot pravi PC. Poleg bogatega nabora lastnih aplikacij (Linux) pa bo znal poganjati tudi Androidne programske izdelke. Odprto ostaja zgolj še eno vprašanje, ali bo drobovje sfriziranega Meizuja sposobno pričarati gladko uporabniško izkušnjo? V primeru pritrdilnega odgovora se nam na področju mobilne telefonije obetajo prelomne spremembe.

    Objavljeno: 29.11.2014 07:00
  • Evropski parlament proti Googlu

    Evropski parlament je sprejel zgodovinsko (prvo) resolucijo o razdelitvi velikega podjetja. Gre za spletnega giganta, ameriško podjetje Google. Člani parlamenta so glasovali 458 proti 173 v prid razdelitvi Googla. Evropski parlament seveda nima moči, da bi izglasovano resolucijo udejanjil, je pa z glasovanjem poslal močan signal protimonopolni komisiji, ki Američane preiskuje v zvezi s prikazom rezultatov v iskalniku, uporabo tujih vsebin, prevlado v oglaševanju ter omejitvah, s katerimi Google otežuje sodelovanje oglaševalcev z drugimi ponudniki (beri: iskalniki). Štiriletne preiskave, ki nakazuje precejšnje nezadovoljstvo Evrope z ravnanjem spletnega velikana, ni konca. Ker skupnega jezika doslej niso našli, grozi Googlu več milijardna denarna kazen. Google je na evropskem ozemlju izrazit monopolist, ki pobere kar devetdeset odstotkov iskanega prometa, zato je skrb Evropske unije razumljiva.

    Objavljeno: 28.11.2014 07:00
  • Bitcoin ni anonimen

    Bitcoin ni tako anonimen, kot bi sklepali iz dosedanjih dogodkov in zasnove protokola. Luksemburški raziskovalci so pokazali, da je s poceni opremo mogoče zelo enostavno razkriti do 60 odstotkov IP-naslovov udeležencev transakcij.

    Objavljeno: 28.11.2014 05:00
  • Slovenska pamet v britanskem zdravstvu

    Britanski zdravstveni organ National Health Service (NHS) je v okviru projekta OPENeP potrdil Marandovo rešitev Medication Management. Največji javno financiran zdravstveni sistem na svetu si bo poslej s pomočjo odprtega podatkovnega modela (openEHR), ki ga uporablja rešitev slovenskega podjetja, zagotovil enostavno izmenjavo zdravstvenih podatkov. Z objavo pod licenco AGPL bo rešitev za implementacijo pri različnih deležnikih v sistemu, s čimer se zagotovi večja fleksibilnost, preprečevanje »zaklepanja« podatkov na konkretnega ponudnika, spodbujanje večjega vključevanja končnih uporabnikov, kar v končni fazi pomeni višjo dodano vrednost same rešitve. Britanci tako tudi s pomočjo slovenske pameti dobivajo odprtokodno platformo, prek katere bodo lahko hitro in učinkovito zbirali različne podatke, povezane s celotnim zdravstvenim sistemom v Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 28.11.2014 01:00
  • Evropejci želimo biti pozabljeni tudi izven meja EU

    Evropska unija od podjetja Google zahteva, da tako imenovano pravico do pozabe razširi na domene izven področja sprva določenih držav. Uporabnikov, ki bodo izrazili željo, da spletni velikan izbriše njihove osebne podatke iz iskalnika, tako ne bo moč najti niti na domeni .com. Spomnimo, da se je Google uklonil zahtevi EU in v iskalnikih osemindvajsetih držav Unije ter članicah EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica) začel brisati neželene povezave. Slednje je še vedno moč najti v globalnem iskalniku Google.com, zato Evropska unija od Googla zahteva razširjeno akcijo. Pri spletnem velikanu z razvojem dogodkov niso najbolj zadovoljni, saj manj podatkov pomeni tudi manj obiska. Skupaj z vojsko odvetnikov preučujejo, kako ugoditi sodno podkrepljeni zahtevi, a obenem zadržati čimveč informacij na svojem mestu.

    Objavljeno: 27.11.2014 11:00
  • Britanska obveščevalna prisluškovala prometu prek podmorskih kablov

    Sveži dokumenti iz Snowdnovih razkritij kažejo, da je britanska obveščevalna agencija GCHQ, ki je tesna partnerica ameriške NSA, prisluškovala mednarodnemu internetnemu prometu po podmorskih kablih prek britanskega telekomunikacijskega opreaterja.

    Objavljeno: 27.11.2014 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji