Objavljeno: 28.11.2014 05:00

Bitcoin ni anonimen

Bitcoin ni tako anonimen, kot bi sklepali iz dosedanjih dogodkov in zasnove protokola. Luksemburški raziskovalci so pokazali, da je s poceni opremo mogoče zelo enostavno razkriti do 60 odstotkov IP-naslovov udeležencev transakcij.

Čeprav bitcoin anonimnosti nikoli ni promoviral kot svoje prednosti, je ustroj omrežja marsikoga zvabil v lažno prepričanje, da je bitcoin anonimen. V resnici je bitcoin popolnoma transparenten, saj so podatki o vseh transakcijah javni in je mogoče za vsak bitcoin ugotoviti, kod je bil in kam je šel. Edino zaveso anonimnosti predstavljajo naslovi denarnic, ki si jih lahko vsakdo tvori, kolikor želi.

Raziskovalci z Univerze v Luksemburgu so pokazali, kako lahko ugotovimo, kateri IP-naslov pripada posamezni denarnici, kar je praktično enako kot popolna identifikacija. Za to početje potrebujemo le nekaj računalnikov, okrog 1500 evrov mesečno za strežnike in dovolj pasovne širine.

Identiteto je mogoče odkriti z analizo vzorca povezav na vozlišča v omrežju. Med vsako sejo, ko je uporabnik prijavljen v omrežje, se ustvari enolični vzorec povezav do vozlišč, ki je za vse transakcije enak. To je mogoče izkoristiti za odkritje njegovega IP-ja. Raziskovalci so metodo preizkusili in razkrili so kar 60 odstotkov IP-jev v svojem vzorcu.

To ni prva tovrstna raziskava, je pa ena izmed nazornejših. Bitcoin ni bil nikoli anonimen in če se vam je to na začetku zdelo, je bila razlog zgolj nezainteresiranost obveščevalnih služb in organov pregona. Ti so medtem prišli k pameti in nedvomno bitcoin podrobno nadzirajo.

Dodajmo še, da je v zadnjih mesecih bum okrog bitcoina potihnil. To se je odrazilo tudi na tečaju, ki je padel na okrog 300 evrov in je najnižje v tem letu.

 

http://orbilu.uni.lu/bitstream/10993/18679/1/Ccsfp614s-biryukovATS.pdf

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 28.11.2014 | 10:48

Enako tudi TOR ni več anonimen http://thestack.com/chakravarty-tor-traffic-analysis-141114

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji