Objavljeno: 9.12.2014 10:00

Navidezna resničnost je nevarna. Baje.

Podjetje Oculus, ki ga strokovno vodi John Carmack, legenda »igričarskega« podjetja ID Software (Wolfenstein 3D, Doom, Quake…), in Samsung sta začela sprejemati prednaročila za očala Gear VR. Očala za navidezno resničnost, ki so bila predstavljena že na berlinskem sejmu IFA, so trenutno v fazi »Innovator edition«, kar je po besedah razvijalcev nekje med polnokrvnim izdelkom in prototipom. Kupimo jih lahko za 199 dolarjev, oz. 249 dolarjev, če se odločimo tudi za priporočeni bluetooth krmilnik, seveda pa moramo ceni prišteti še telefon Samsung Note 4, ki je edini, s katerim očala delujejo. Slednja namreč nimajo svojega zaslona, ampak namesto njega uporabljajo telefonov zaslon AMOLED, ki ga je Carmack pohvalil kot bistveno hitrejšega od zaslonov LCD, zaradi česar je primeren za navidezno resničnost.

Zabavno pa je, da je Samsung hkrati z Gear VR izdal tudi opozorilo o vseh mogočih težavah, ki bi jih uporabniki Gear VR lahko imeli med uporabo. Za začetek predlagajo 10-15 minutni počitek po vsakih 30 minut uporabe očal. Mladina do 13 let očal sploh ne bi smela uporabljati, starejše pa bi med uporabo morali redno nadzirati. Vsekakor pa je treba očala takoj nehati uporabljati, če doživimo epileptični napad, izgubimo zavest, če nam oči začnejo trepetati, če nam gre na bruhanje, oz. če nam je slabo. Samsung tudi pravi, da imamo zaradi očal lahko težave tudi kasneje, celo nekaj ur po tem, ko smo očala nehali uporabljati. Simptomi naj bi bili podobni kot takrat, ko po daljšem potovanju stopimo iz ladje na trdna tla. Opozoril je še kar nekaj, med drugim opozarjajo, da se lahko telefon Note 4 med delovanjem pregreje, zaradi česar bodo morda nehale delovati nekatere aplikacije.

Mimogrede, Samsung je sicer že znan po takih strogih pravniških opozorilih, pred časom je tako opozarjal pred uporabo 3D očal za televizorje. Morda se pa tudi zato očala 3D niso ravno prijela? Bo tako tudi z očali za navidezno resničnost?

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji